Alla fingrar gröna – Den gröna julklappen

Snart har vintern lagt ett täcke av snö över hela vårt land. Många av oss odlare drömmer om nästa års odlaräventyr. Med vår gröna handbok i grönsaksodling kan du komma igång redan nu i vinter med vintersådder för att få en riktigt tidig skörd. Vi odlar året om, varje årstid. Dels för att sprida ut arbetet över tid, dels för att kunna njuta av egenodlade ingredienser så ofta som möjligt.

Köp boken Alla fingrar gröna till dig själv i julklapp eller ge den till en vän som också drömmer om rikliga grönsaksskördar under hela året.  Det är först när vi odlar maten själva vi har makten över den.

36 grödor

I Alla fingrar gröna har vi stoppat in 36 grödor och exakta odlingsråd från frö till skörd. Du behöver inte läsa hela boken på en gång utan kan slå i den efter det du känner behag efter för stunden. Ena året kanske du vill odla majs, jordgubbar och potatis, nästa år kanske det är paprika, tomat, rabarber och basilika.

Det finns också en odlingspraktika i boken där vi berättar lite mer ingående om olika odlingsplatser, gödsel, växtbelysning, skadedjur och jordar mm. Det här är en bok skriven av odlare för odlare och som bygger på mina ( Johannes) över 25 år långa odlingsresa. Meningen är att vi ska kunna ge dig som är en ny odlare, en rejäl skjuts in i denna gröna sköna värld och till dig som är erfaren, flera nya tips för större skördar och ett enklare odlande. Det är en tidlös bok som kommer vara lika aktuell om 20 år som den är i dag. Här nedan berättar vi lite mer om hur vi tänker kring att odla hela året.

Höst och vintersådd på friland och pallkrage

För oss är det näst intill omöjligt att bestämma när odlingssäsongen börjar och när den slutar. Sådd och skörd går om vartannat. Men för att försöka ge en bra bild kan vi säga att odlandet påbörjas vid sen höst, sk höstsådd. Då är det dags för persilja, dill, vitlök, jordärtkocka, morot och palsternacka att direktsås på friland eller odlingslådor. Dessa ska sås så sent att det inte börjar gro. Sedan ligger de där i jorden och laddar för våren. Då är de redan vana vid klimatet utomhus och sätter igång när de själva vill. Genom höst och vintersådd brukar man få en tidigare skörd men framförallt  sprider man ut arbetet och gör det väldigt enkelt för sig. Under senhösten brukar det finnas kål att skörda och likaså kryddväxter, möjligtvis även rotselleri, majrova och purjolök om det finns några kvar.

Vintersådd
Förkultivering inomhus samt utomhus i kyla.

När vintern är på gång på allvar förkultiverar vi särskilt långsamma chili inomhus. I växthuset vintersår vi olika kryddväxter som dill, gräslök, persilja, timjan, vinterkyndel. Rucola, sallat, kål och majrova fungerar också mycket bra för vintersådd. Med vintersådd, menar vi att så i plastbyttor, ställa dem utomhus med ett lager snö över och låta fröna i sin egen takt väckas frampå vårkanten. Vissa av växterna skördar vi så fort de vuxit upp en bit och andra planterar vi ut på lämplig plats i trädgården när våren är i full gång. Under vintern njuter vi att tidigare skörd som vi frusit in, torkat eller lagrat på annat sätt.

Vårsådd den traditionellt ”vanliga sådden”.
Kan göras inne, ute, varmt eller kallt, på friland eller i odlingsbehållare.

Vårsådd är den allra vanligaste formen av sådd. Den kan ske på flera sätt beroende på grödor och tillgång till odlingsplatser. På våra fönsterbrädor sås varmgroende växter, i växthuset sås grödor som gärna trivs i lite kallare klimat. När risk för frost är över kan mycket direktsås eller planteras ut. Rucola, sallat, kryddväxter brukar kunna skördas från vintersådden. Och snart kan rabarber skördas till paj, saft och sylt.

Sommarsådd

Under hela juni, juli (och möjligtvis någon vecka in i augusti) är det sommarsådd som gäller. Vi brukar se till att förkultivera några omgångar till av lite av varje. tex rödbetor, sallat, kryddväxter, rucola, och olika kålsorter som vi planterar ut när utrymme finns i trädgården. När potatisen och vitlöken är skördad brukar det finns mycket plats för sommarsådda grönsaker. Vissa snabbväxande växter så som rucola och dill sår flera omgångar. Under sommaren brukar det finnas mycket i trädgården att skörda och njuta av.

Under våren 2019 lanserar vi uppföljaren till denna bok – Flera fingrar gröna. Så det är en god idé att köpa vår första bok med den värdefulla odlingspraktikan och 36 ätbara grödor nu för att därefter införskaffa vår kommande bok där det finns ytterligare 36 smarriga växter och annat matnyttigt för grönsaksodlare.

Välkommen att beställa Alla fingrar gröna på Adlibris.com
Provläs gärna boken HÄR

 


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Alla fingrar gröna – Den gröna julklappen”

  1. Profilbild för Lena zettervall
    Lena zettervall

    När kommer boken Alla fingrar gröna finnas att köpa igen?
    Vill köpa till dotter och även till 2 barnbarn som blivit med tomt och har börjat odla.😊
    Era böcker är såååå bra!

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Tack, vi vet faktiskt inte. Struligt förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *