Vi älskar kolakakor och kryddar dem på olika sätt från gång till gång. Just nu rev vi ner skalet från två ekologiska citroner och toppade det med råsocker och vips hade vi skapat citronkolakakor.
Ingredienser
200 g smör
2 dl socker
2 ekologiska citroner
2 msk vaniljsocker
2-3 rågade matskedar med sirap
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
En eller ett par nypor salt
Gör så här: Sätt på ugnen på 175 grader och blanda smöret och sockret så att det blir så poröst som möjligt. Riv skalet från citronerna och blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Tillsätt därefter alla ingredienser och arbeta ihop till en deg. Rulla ut den färdiga degen i 4 längder och placera dem på längden på en bakplåt. Platta till dem en aning och skjut in plåten i mitten av ugnen. Grädda i 10-14 minuter. Ta ut plåten och skär upp längderna i lagom stora bitar, gärna på diagonalen och sockra dem medan de är varma. Kakorna vinner på att inte bli för brungräddade, de är godast om de är ganska ljusa.
Johannes Wätterbäck
Flera goda recept finner du på farbrorgron.se/recept
Lämna ett svar