Din varukorg är för närvarande tom!
7 röda tomatrecept
Har ni också en massa tomater kvar? Vi har lådor med frukter i olika storlekar och färger till varstans. Varje dag försöker vi använda någon form av tomater i vår matlagning. Här kommer ett gäng tomatrecept.
När man har mycket tomater vill man gärna använda dem innan de blir förstörda. Vi odlar både tomater med kort hållbarhet och de med lång. De som inte klarar av att lagras färska särskilt länge behöver användas inom kort. Då är det bra att ha några tomatrecept till hands som innehåller ett flertal tomater. Här nedan har vi valt ut just sådana recept.
Lyxig pastarätt med ugnsrostade grönsaker och pestosås
Grunden i denna rätt är en typ av ugnsbakad ratatouille. Man fyller en ugnsform med klyftade tomater, vitlök, zucchini, lök och kronärtskockshjärtan. Innan servering blandar man ugnsgrönsakerna med nykokt pasta och ser verkar med en mild basilikasås.

Tomtasallad med tunt skivad lök
Så här års har vi tomatsallad nästan till varenda maträtt. Det finns två anledningar till det, vi har massor med tomater och hela familjen älskar vinägrett. En tomatsallad av detta slag är verkligen något som kan göras på ett kick.
Katalanskt tomatbröd – Pan con tomate
Vi älskar att återanvända saker på smakfulla sätt. Tänk att få ett torrt levainbröd att börja leva igen! Med hjälp av lite vitlökssmör och ett gäng mogna tomater lyckas man hur lätt som helst. Det finns bara ett minus med det här receptet och det är att man oftast äter för mycket.

Egen tacosås
När ens familj gärna vill ha fredagstacos känns det extra bra att kunna, förutom egna grönsaker, också servera en egengjord tacosås på egenodlade tomater.

Bruschetta – ugnsgratinerat tomatbröd
Bruschetta är kanske en av de mest kompletta förrätter vi kan tänka oss. Ibland råkar de bli så många bröd att det räcker till en hel middag för hela familjen.
Mustig zucchinisoppa med tomat
Av alla soppor vi lagar just nu är det denna som faller oss alla lika mycket i smaken. Zucchinin och tomaten gifter sig med varandra och vissa år gör vi flera omgångar och fryser ner.

Egna krossade tomater
Vi odlar tomater mestadels för att kunna göra egna krossade tomater att frysa in. Det blir verkligen något helt annat än att öppna en bruk konserverade tomater från butiken. Nästan varje vecka tar vi fram en påse till någon slags maträtt. det kan var pizza, lasagne eller en god pastasås.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar