5 ettåriga örter som vi odlar och varför

Att ha egna ettåriga örter i sin trädgård för att kunna skörda av till sin matlagning är verkligen lyxigt. Varje år har vi ett flertal olika örter som vi odlar, vissa är ettåriga och andra är mer långlivade.

I vår sommarmatlagning ingår allt som oftast flera olika typer av örter. De kan vara finhackade i en sallad, i ett smör, i en kall gräddfilssås eller som smaksättning på andra sätt. Det mest vanliga är att vi blandar flera olika, men ibland vill vi kanske endast ha basilikasmak, dillsmak eller kanske koriandersmak.

Ungefär vartannat år gör vi också en rejäl sats med örtsalt. Då skördar vi mängder med örter som vi antingen mortlar med salt eller kör i matberedare för att sedan torka. Det blir ett finfint sätt att bevara och lagra örterna över tid. Vårt örtsalt brukar bli väldigt smakrikt och kan ibland ersätta buljong.

Vi brukar också frysa in finhackade örter i glasburkar. Man får prova sig fram lite vad som blir bra att frysa. Vi upplever till exempel att basilika tappar mycket smak vid frysning medan dill och persilja håller smaken riktigt bra. Att frysa in en basilika-pesto som iskuber fungerar bättre för basilikan, troligen för att oljan i peston bevarar smaken bättre. Koriander och körvel har vi inte testat att frysa in. Om du har det får du gärna skriva en kommentar om hur det gick.

Våra bästa ettåriga örter:

Basilika

Dill

Koriander

Dansk körvel

Persilja (eg tvåårig)

Basilika

Basilika är en ört och grönsak som väldigt många har en relation till, ofta väldigt positiv. Den är mer än bara en smak utan representerar för oss en flyktig och underbar doft av det italienska köket. Det tog ett tag i vårt odlande innan vi fattade att man var tvungen att vara varsam med basilikan när man ska använda den till att krydda en varm maträtt med. För att basilika ska komma till sin rätt ska den tillsättas till det varma precis i serveringsögonblicket. Då bibehålls dess märkliga och flyktiga doft och smak av kryddpeppar, nejlika och mynta. Alla i vår familj älskar basilika och vi odlar den både inne i hydroponiska moduler året runt och i krukor i växthus och på friland. Vi sår basilika allra helst kallt i april – maj i våra växthus, gärna med lite sand i jorden.

Recepttips:Potatissallad med basilika och parmesan, Basilikasmör – ett läcker tillbehör till grillad mat, Sommarså basilika och skörda under sensommaren.

Dill

Dill är en ganska häftig växt. I vår familj använder vi den både som en krydda och en grönsak. När man tänker på dill vet man ju precis hur den smakar men när vi tar ett gäng färska flikiga blad i munnen och börjar analysera smaken blir det alltid mer komplext. Dill smakar helt enkelt mer än bara dill men det är svårt att beskriva detta. Kanske är det så att dill måste ha kompisar för att kunna smaka dill, tex i en romsås, finhackad i ett örtsmör eller som det gröna ovanpå moset i ett gatukök sent på natten.

Personligen är vår favorit att hacka ner ganska stora bitar av både blad och saftiga stjälkar i en sallad med tomat, gurka, gräslök och några spröda blad av tex sallaten Little gem, gärna med några ägghalvor i och sedan på med lite olja och vinäger. Där blir dill bara dill för oss och pricken över i:et.

Dillen är ettårig och kan inom loppet på några månad ge rejält med blad, blomma och utveckla frön. Vill man, kan man spara fröna till nästkommande säsong. Dill är inte den lättaste växten, kryddan att odla. Många är de som misslyckats. Vi tycker att man lyckas allra bäst om man sår dillen direkt där den ska växa, på friland och i pallkragar och gärna i grupper som en tesked med frön lite här och där. Så på 20 ställen så kommer den upp på 10 brukar vi säga.

Lästips: Sommarså dill, Dillpesto – ett härligt grönt tillbehör.

Koriander

Koriander är den där kryddan många har åsikter om, en riktig vattendelare. Antingen gillar man den eller inte och det sägs t.o.m. sitta i generna. Men vi tror inte på det där genetiska, för Johannes är en av alla dem som gått från att avsky denna smak till att nästan dyrka den. Tvål säger en del att den smakar men för oss smakar den som bärfis luktar och det kan ju kännas smått ofräscht att vilja stoppa något sådant i munnen, men det är vår bästa beskrivning.

Koriandern är och förblir en sådan där trollerikrydda som tar stor plats och som dessutom bjuder på två olika smaker, en från de färska bladen och en annan från dess mogna frön när man maler dem till pulver. Pulvret är fantastisk ihop med vitlök och spiskummin när man vill få en tomatsås att klä sig i en smakskrud från Mexico eller Mellanöstern. Bladen ihop med chili, lime och tomatillo ger en av de godaste såserna man kan tänka sig ”Salsa verde” men även en halv näve hackade blad i en tacowrap kan förtrolla en svensk fredagsklassiker så att den smakar som att den kommer från fjärran länder.

Koriander är lik dillen en ettåring som lyckas ge blad, blomning, och frön under en säsong. Väntar man tills fröna torkat kan man mala dem till en godkrydda eller spara som utsäde till nästa säsong. Man kan också äta fröna när de är gröna, då smakar de som en blandning av färska korianderblad och torkade frön.

Lästips: Kryddsmör med harissa – ett kryddigt och hett tillbehör, Salsa verde – vårt bästa recept

Dansk körvel

Till potatissoppa är den danska körveln supergod, men även i andra potatisrätter kan dess svaga lakritsarom tillföra en intressant nyans. En god potatissallad som vi gjorde efter ett program med Ernst Kirchsteiger blev fantastisk med färsk körvel i. Det finns två olika slag av körvel. På bilden ovan är det den danska varianten och den är ettårig ( men frösår sig själv väldigt lätt) och har spädare blad. Den spanska körveln är perenn och bladen är lite ludna. De skiljer sig inte så mycket åt när det gäller smak, så man kan använda vilken som.

Persilja – tvåårig

Trots att persilja är en tvåårig växt som övervintrar och går i blom sin andra sommar, har den hos oss blivit allt mer lik en perenn. Det beror på att vi låter plantorna blomma hejdlös och på så sätt självsår den sig ymnigt. Det vi använder persilja mest är nog till en spagetti-rätt som finns med i Siri Barjes bok Snabbmat för gröna gourmander. Annars blir det som kryddsättning i soppor, örtsalt, såser och sallader.

Vi gillar både den krusiga persiljan och den som kallas bladpersilja. Den krusiga är enklare att finhacka och den andra passar bra i sallader.

Recepttips: Göra egen falafel med kikärtor, persilja, spiskummin och koriander

Så i omgångar för mer skörd

Samtliga örter som vi skrivit om i detta inlägg är relativt snabbväxande. Vi brukar därför så frön flera gånger under en säsong. Oftast blir det en sådd tidig vår eller sen vinter. Det är bara basilikan som är känslig för vintertemperaturer och bör sås tidigast i april. Någon gång mitt i sommaren sår vi en omgång till som ger skörd under sensommaren och början av hösten.

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck

Farbror Grön


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

4 svar till ”5 ettåriga örter som vi odlar och varför”

  1. Profilbild för Margaretha
    Margaretha

    Koriander passar bra att frysa! Tappa lite i smak men man får ta lite mer.

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Tack 🙂

  2. Profilbild för Anne-Beth Borselius
    Anne-Beth Borselius

    Koriander är fint att frysa in, även de omogna gröna fröna, som jag t.ex använder i olika inläggningar. Själv tycker jag fryst basilika fungerar bra på vintern, jag gör små paket och doften är ljuvlig när jag öppnar dom.

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Kul att höra 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *