Göra eget örtsalt

Örtsalt
Man kan nästan blanda i vad som helst i ett örtsalt, tex grönsaksblast, kryddväxter och ätbara blommor.

För några dagar sedan började vi prata om örtsaltet vi brukar göra. Då erkänner min mamma att hon liksom har snålat och bara använder det till väldig speciella tillfällen. Men herre gud, tänkte vi, och fyllde genast på en burk åt henne.

Vi berättade att vi själva faktiskt för länge sedan har slutat köpa saltblandningar och bara använder vårt egna örtsalt. I princip till allt. Vi kunde bara komma på kokvatten till pasta, ris, gryn och potatis och i olika former av bak, som vi använder vanligt salt.

Nu är vi så vana vid vårt eget salt att vi inte tänker på det så mycket, men ibland slår det oss såklart, att varje liten beståndsdel av det gröna faktiskt är hemodlat. Genom vårt örtsalt kan vi njuta av våra grödor under en mycket lång tid, i soppor, i sallader, i grytor, på den ungsrostade potatisen, på smörgåsen, i ett örtsmör. Ja, användningsområdena är oändliga.

I klippet nedan kan du se hur vi gör örtsaltet.

Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 2025

Januari

Februari

Mars

  • 4 Årjäng – föreläsning
  • 8 Finland Korsholm – föreläsning
  • 15 Hillared
  • 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
  • 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.

April

  • 2 Borås

Maj

  • 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
  • 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Juni

  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.

Hoppas vi ses!


Kommentarer

5 svar till ”Göra eget örtsalt”

  1. Jag har väldigt mycket fransk dragon, kan jag använda det till örtsalt? Är det pepparmynta du använde i videon?

    1. absolut kalla det dragonsalt. jag gör persiljesalt, libstickesalt, oreganosalt och sellerisalt mm.

  2. jag brukar mixa det mycket längre så det blir en grön smet. saltet drar åt sig smakerna. brer ut tunnare och torkar på en varm vind. mixar igen när det är torrt för att finfördela eventuella örter som varit sega.

  3. Svårt att höra vad som sägs i slutet av videon. Ska det mixade torka i nästan två veckor? Och sen?

  4. Profilbild för Mattias Sporron
    Mattias Sporron

    Jisses vad inspirerande! Nu kommer det ryka mycket örtväxter här ute vid torpet! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *