Din varukorg är för närvarande tom!
Egen panir – indisk färskost

Det här är en ost som dyker upp i Indisk matlagning lite här och där och som är jättelätt att göra . Den är neutral i sin smak och lämpar sig mycket väl att ha i grytor, men är också jättegod att steka i förslagsvis ghi, gurkmeja och spiskummin. Den kan med fördel njutas av som ett proteinrikt tillbehör. I rätten palak panir är den ett måste.
Recepetet på paniren är hämtat från Govindas kokbok.
Ingredienser:
1 liter standard mjölk
2 dl naturell yoghurt
1 silduk eller handduk
1 silställning eller ett durkslag
Gör så här: Häll lite vatten i botten på en kastrull och häll därefter i mjölken. Koka upp mjölken på medelhög värme och rör lite då och då med en träslev. När den börjar koka så häll i 2 dl naturell yoghurt och koka upp igen. Nu ska mjölken skära sig och klumpa ihop sig och det blir en gulgrön vassla. Om vasslan inte är klar så tillsätt en till skvätt med naturell yoghurh. Häll ostmassan och vasslan genom en silduk. Vasslan kan sparas och användas till soppa eller till ett brödbak. Låt osten svalna i silduken och förvara den därefter i kylskåpet. Vill du ha den fastare så lägger du en tyngd ovanpå den i silduken. Personligen så tycker jag att osten blir lättast att hantera om den får ligga i kylen flera timmar, gärna över natten.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Egen panir – indisk färskost”
Jag har gjort Panir flera ggr, eller rättare sagt, jag har misslyckats med Panir många ggr. Ibland får jag en perfekt ost och dagen efter tillagar jag den med mustiga kryddor och tomater. Men 80% av ggr har jag misslyckats. Ostmassan tar då inte ihop sig. Jag har försökt använda vinäger, ibland youghurt, men det har inte gjort någon skillnad på resultatet. Jag har utgått från gammeldags mjölk med hög fetthalt. Har för mig att den är opastöriserad. Har ni något tips på hur jag kan lyckas med min Panir? Tack på förhand från Annette
Troligen genom att testa igen och att inte vara för snål med den !Naturella yoghurten” Får inte vara mild yoghurten
.
Hur mycket ost ger detta?
Ett par rejäla nävar skulle jag säga.
Lämna ett svar