Egen panir – indisk färskost

Det här är en ost som dyker upp i Indisk matlagning lite här och där och som är jättelätt att göra . Den är neutral i sin smak och lämpar sig mycket väl att ha i grytor, men är också jättegod att steka i förslagsvis ghi, gurkmeja och spiskummin. Den kan med fördel njutas av som ett proteinrikt tillbehör. I rätten palak panir är den ett måste.
Recepetet på paniren är hämtat från Govindas kokbok.

Ingredienser:
1 liter standard mjölk
2 dl naturell yoghurt
1 silduk eller handduk
1 silställning eller ett durkslag

Gör så här: Häll lite vatten i botten på en kastrull och häll därefter i mjölken. Koka upp mjölken på medelhög värme och rör lite då och då med en träslev. När den börjar koka så häll i 2 dl naturell yoghurt och koka upp igen. Nu ska mjölken skära sig och klumpa ihop sig och det blir en gulgrön vassla. Om vasslan inte är klar så tillsätt en till skvätt med naturell yoghurh. Häll ostmassan och vasslan genom en silduk. Vasslan kan sparas och användas till soppa eller till ett brödbak. Låt osten svalna i silduken och förvara den därefter i kylskåpet. Vill du ha den fastare så lägger du en tyngd ovanpå den i silduken. Personligen så tycker jag att osten blir lättast att hantera om den får ligga i kylen flera timmar, gärna över natten.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Egen panir – indisk färskost”

 1. Profilbild för Annette Fors Lundberg
  Annette Fors Lundberg

  Jag har gjort Panir flera ggr, eller rättare sagt, jag har misslyckats med Panir många ggr. Ibland får jag en perfekt ost och dagen efter tillagar jag den med mustiga kryddor och tomater. Men 80% av ggr har jag misslyckats. Ostmassan tar då inte ihop sig. Jag har försökt använda vinäger, ibland youghurt, men det har inte gjort någon skillnad på resultatet. Jag har utgått från gammeldags mjölk med hög fetthalt. Har för mig att den är opastöriserad. Har ni något tips på hur jag kan lyckas med min Panir? Tack på förhand från Annette

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Troligen genom att testa igen och att inte vara för snål med den !Naturella yoghurten” Får inte vara mild yoghurten
   .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *