Din varukorg är för närvarande tom!
Egna frön är framtidens mat

Att odla för att kunna skörda egna frön, är som att odla framtidens mat. Genom att låta sina växter gå upp i blom och utveckla fröställningar till kommande odlingar, blir det en form av framtidsinvestering. Ett flertal frön håller sig i flera år och kommer kunna ge oss grönsaker många år framöver. Här kommer några tips vad gäller just att ta egna frön.
Frön tas första eller andra året
Man kan göra det ganska enkelt för sig om man vill lyckas med att odla egna frön utan att kasta sig in i böcker om fröodlingskunskap. Så här ligger det till: En del växter ger frön redan första året man odlar dem så som rucola, dill, majs, ringblommor mm, dessa växter ger frön innan hösten går över i vinter. Fröna plockas och torkas och förvaras torrt till kommande odlingssäsonger. Andra växter såsom grönkål, rödbetor, morötter, rotselleri, broccoli och olika huvudkålsorter, ger frön först andra året. Låter man dessa växter stå kvar i odlingarna till år två, antingen som de är eller som för många kålväxter, att du skördar dem men lämnar kvar roten i jorden, kan de gå upp i frö året därpå.

Tre korta grundregler
Man behöver tänka lite olika beroende på vilken slags växt man ska odla. Här är några grundregler jag följer när jag vill ha frö till samma sorts växt som jag odlar.
1. Odla sortäkta grönsaker, alltså inte F1 eller F2 hybrider. De är hybridkorsningar och ger inte frön med exat samma anlag till den växt man odlar. Det behöver verkligen inte vara fel att odla hybrider, men fröna från dem blir aldrig bra.
2. Odla bara en slags växt från respektive art. Då slipper man fundera på om växten man odlar är självpollinerande eller kan korspollineras.
3. Ha gärna flera plantor från samma sort. Vissa växters frön kan bli sämre om det inte finns en tillräcklig stor mångfald som tex majs som blir bäst om man har många plantor. Då förs en mångfald av just denna sort vidare, en mångfald som behövs för att sorten inte ska bli inavlad och sämre med åren.
Risk för korspollinering
Om man odlar flera olika sorter av samma växt eller växter som är släkt med varandra tex rödbeta och mangold, finns det risk att de korspollineras. Resultatet av det blir att fröna då blir blandningar av de sorter som korsat sig. Fröna som bildas blir inte sortäkta och kan ha andra egenskaper än man förväntar sig. Eftersom vi har flera olika odlingar kan vi vissa år välja att odla fram frön till en särskild sort genom att bara odla den vid en odling.
Om du inte är så noga med att hålla sorterna ”äkta” och mer är av den åsikten att det skulle vara kul att odla egna frön oavsett om det är äkta eller oäkta frön så ska du strunta i det här och istället bara köra på, men bara så att du vet att det kan bli problem om du förväntar dig att få samma slags plantor som de du odlade.
Det här med att fröodlandet skiljer sig beroende på vilken växt man odlar och att det är mycket att tänka på kan väcka motstånd och en känsla av svårighet. Det är helt klart ytterligare en tröskel att kliva över när man börjar odla sitt eget utsäde. När man klivit över denna tröskel finns det oftast ingen återvändo. Vill du läsa lite mer så hittade jag en bra post på alternativ.nu om frön.
Förvaring av frön
Vissa påstår att frön ska förvaras kallt andra torrt. Våra fröer hamnar oftast först i papperspåsar, där ligger de med hela fröställningar och allt, helt osorterat. När de har torkat och jag har tid sker sorterandet. Det kan ta upp emot månader vissa år, men det gör ingeting. Fröna lägger jag sedan i mindre platta papperspåsar och förvarar i rumstemperatur. Oftast i någon korg eller låda.
Dessa växter tar vi eget utsäde ifrån:
Dansk körvel, Spansk körvel, rotselleri, majs, Sibirisk bladkål, portlak, piplök, gräslök, chili, tomat, vintersallat, dill, rucola, epazote, shingiku, ringblomma, zinnia vissa år, primula, echinacea ( röd solhatt), funkia, vattenkrasse, Grekisk krasse, digitalis, vallmo, daggkåpa, rabarber, störbönor, bondbönor, klematis och en hel nya sorters frön kommande odlingssäsong.
Som sagt, man behöver inte följa massa regler eller läsa på för att ta sina egna frön. Man kan bara helt enkelt testa sig fram. Men vill man utveckla sitt fröodlande mer rekommenderar jag att du läser på mer om fröodling och går med i antingen föreningen sesam som sysslar med grönsaksfrön av gamla växter eller sällskapet trädgårdsamatörerna där fokus ligger på blommor och perenner.
Lycka till!
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Egna frön är framtidens mat”
Hej Johannes!
Jag har i år sått olika slags paprikor och den ena sorten blev knarriga små bulor. (Lipstick)
De andra två blev bra. Den ena är Marconi.Tänkte ta frön från 2 av dessa, men blev lite fundersam på om de kanske inte är så bra. Om de kanske har korspollinerat sig när de stått bredvid varandra.
En chiliplanta va också i närheten.Vet du om paprikor korspollinerar sig?
Vad brukar du göra med mängder av paprika? Frysa in råa?
Många Hälsningar
Helene i EskilstunaJa det kan hända. Man kan ju steka dem och ha fryst paprikahack i frysen men det vi gillar mest att göra är att syra chilin och paprikan. Recept: https://farbrorgron.se/syra-chili/ https://farbrorgron.se/tacosas/
Lämna ett svar