Din varukorg är för närvarande tom!
Chokladpralin med Bhut jolokia
Christopher, som vi odlar tillsammans med på Takfarmen, tog kontakt med Thomas på Mälarchocolaterie. Thomas ville gärna experimentera med våra chilisåser och vårt chilipulver. Vi bokade upp ett möte och knallade ner med ett par provflaskor för att se vad som skulle hända. Någon månad senare fick vi smaka en utsökt chilichoklad.

När Tomas smakade vår chilisås
Jag minns det som igår när jag skruvade av locket på vår Bhut jolokia sås och lät Thomas droppa ett par droppar på sin tunga. Han stönade till på det där rätta sättet! Han tyckte inte, som en del andra mat och smakmänniskor, att den bara var stark utan hittade aromerna direkt och blev nyfiken. Så lovande tänkte jag där och då, vi har att göra med en konnässör när det gäller smaker. Sedan dess har Thomas årligen skapat en Bhut jolokia pralin baserade på våra takodlade chilifrukter. Om jag minns rätt så gjorde han 6000 chilipraliner under 2017.
Första året var styrkan diffus men ändå där, andra året lite starkare. Nu under det tredje året känner man Bhut jolokian som en eldig och elegant svans i strupen efter att chokladen smält i munnen. Ni vet så där förföriskt så att man vid första kontakten i munnen säger jaha var det inte mer, för att senare stegrande pocka på uppmärksamhet och intensitet. Så stabil och massiv i sin styrka som breder ut sig så att till och med gomseglet drabbas av förvåning. Sedan försvinner sakta det heta och lämnar chokladens alla toner kvar i munnen. Bättre chilichoklad har jag aldrig ätit.

Thomas gör väldigt många olika slags praliner. Det finns praliner med en mängd spännande smaker som tex blåmögelost, te, malt, humle, tequila och rena syrliga fruktsmaker. Jag gillar dem alla men jag har inte någon exakt favorit, jag gillar att blanda. Men part i målet som jag är tycker jag att han lyckats särdeles bra med chilipralinen. Sist jag var där, innan jul, frågade han om det kanske är så att jag kan göra en essens på Carolina Reaper. Vem vet vad han planerar att göra för pralin 2018?
Mälarchocolaterie har ingen webbshop men det går bra att maila dem på pralinmakeriet@mcl.se om du bor långt bort och är intresserad av att köpa en ask med chilipraliner. Är du nyfiken på att besöka dem rent fysiskt ligger butiken vid konserthuset i Västerås, inte långt från järnvägsstationen.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar