Nu är vintersådderna uppe, de allra flesta frön har grott och på bara en vecka börjar det se trångt ut i byttorna. I år var jag senare än vanligt med detta bestyr. Jag brukar ofta få ut alla sådder och göra i ordning konsumtionssådderna någon gång under februari. Men jag hade helt enkelt inte tid, så i år kom alla byttorna ut den 13 mars, vilket inte gör någonting. Det är ju inte så att man måste ställa ut vintersådderna mitt i vinter för att fröna ska gro, det är mer för att det är smidigt att så alla frön innan våren och all stress gör sig kännbar. Den stressen känner jag av just nu. Nästa vecka ska vi bygga balkong på Nordiska trädgårdar och det är plantor överallt hos oss.
Vi har skrivit ganska många inlägg om vintersådd, gjort filmer som ni hittar på vår youtubekanal Farbror Grön samt pratat om det i podcasten ”Två odlare emellan”. Så jag kommer inte att berätta grunderna för vintersådd just nu. Vill ni hitta till alla inlägg snabbt så ska ni googla Farbror Grön (mellanslag) vintersådd. Då kommer ni kunna kika på alla våra tidigare inlägg och få klarhet hur ni ska göra och hur det fungerar. Det anmärkningsvärda i år är att den Grekiska oreganon fungerade att vinterså, likaså mejram, portlak, tomatillo och tomat. Tomat testade jag för första gången förra året och det fungerade jättebra i odlingszon 2. I år har jag ställt ut alla tomatsådder i det kalla växthuset. Det tog bara 16 dagar för fröna innan de började att gro.
Här ser ni olika slags kål, det är de plantorna som har de hjärtformade bladen och det gulröda små plantorna längre ner är gul portlak. I byttan med den röda etiketten kan man ana att en tomat tittar upp.
Här kan ni titta lite närmare på tomaterna som sträcker sig upp mot ljuset. Visst känns det märkligt att så tomater kallt och att de redan i mars tittar upp och klarar ett par minus på nätterna,! Det är ju inte så vi vanligtvis sår tomater i Sverige, men bevisligen fungerar det och man slipper gängliga tomatplantor. Till denna bild blev jag tvungen att använda ett 105 mm mackroobjektiv för att kunna komma tillräckligt nära.
Den risiga byttan längst ner strax till höger är vinterportlak och i den andra stora byttan från vänster ett snäpp upp är det piplöken som tittar upp med sina dubbelvikta strån. Lök tittar alltid up på det sättet, som dubbelvikta strån som vecklar upp sig efter ett tag.
Det är så här det ser ut i vårt ouppvärmda växthus just nu. Vintersådderna för förkultivering står i byttorna i de gråa odlingsbrickorna och på de andra ställena har vi backar och korgar vi odlar i för konsumton, alltså för att skörda till köket direkt från backarna och korgarna under maj – juni.
Många växter sår jag i tuvor eftersom jag tycker att; 1 det är så jag vill att de ska fortsätta att växa när de planteras ut på dess finala odlingsplatser eller 2 för att det är lättare att skörda dem i tuvor när man skördar för konsumtion. På bilden är det rucola som jag sått i en stor back för att det ska räcka till Theres morgon smörgåsar under 2-3 månader.
Johannes Wätterbäck
Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.
Endagskursen ”Odla dig ur krisen” i Stockholm den 23/2 handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv (något många av oss glömt de senaste 70 åren). Genom att odla kallt, och därmed naturligt utan… Läs mer: Endagskurs Stockholm 23/2
Huvudkål är kungen bland kålgrönsakerna i köksträdgården, både utseendemässigt och till hur den breder ut sig. Ser man även till hur mycket mat den kan ge (beroende på om någon annan äter upp… Läs mer: Vi sår och skördar huvudkål kallt!
Det spås att kaffe ska bli dyrare och kanske kosta 100 kr paketet. Då är det på tiden att man kikar på alternativ. Det blir till att kavla upp ärmarna och förse sig… Läs mer: Kaffe – så här gör vi vårt egna!
Under 1990-talet började mina, Johannes äventyr med att odla kallt, vinterså, olika slags perenner i mitt första kallväxthus. Strax efter de första lyckade sådderna började jag att experimentera med olika kryddor och grönsaker.… Läs mer: Att odla kallt – vinterså
Att Odla kallt är att odla naturligt! Att odla kallt har förenklat vårt odlande enormt. På köpet har vi även fått, kraftigare, tåligare och fler plantor = mer mat. Vi har liksom förlängt… Läs mer: Odla kallt = odla naturligt!
Under vårens odlingskurs i Sundsvall ligger odlarfokuset på vår och sommar, både blommor och grönsaker. Hur man på ett enkelt sätt kan maximera och förlänga skördarna genom att förkultivera, serieodla, samplantera, odla trångt… Läs mer: Odlingskurs på Scandic Sundsvall city den 5/4 2025
Ostronört är som ett veganskt alternativ till skaldjur. Odlar man den själv kan man förhoppningsvis njuta av den i fler år, den klassas nämligen som perenn. Här berättar vi om hur vi odlar… Läs mer: Ostronört – växten som smakar skaldjur
Jag ställde ut några små tomatplantor i växthuset i dag 1 April ��. Känner mig modig och lite nervös. Sen har jag sått lite sallad och tomater som börjat komma upp i växthuset☺️. Jag undrar vart du får dina färgglada planteringsskyltar ifrån?????????
Lämna ett svar