Din varukorg är för närvarande tom!
Vi skördar majs, den vackra Painted Hills
Äntligen kunde vi bege oss ut för att skörda majs, den vackra sockermajsen Painted Hills. Vi skördade två kolvar och njöt dem nykokta med flingsalt, underbart gott. I den här videon tar vi även med dig in i vårt kök, ber om urtsäkt för min lätta klädsel jag hade precis varit ute och sprungit.
Majs denna märkliga gröda som ger så mycket om man vet hur man ska odla den. Det är inte världens lättaste gröda att få till, den kräver mycket sol, gödning och vatten samt en lång hyfsat varm sommar. Majs finns i tre varianter. En som man gör popcorn av, en som man använder till bakning, som man först gör mjöl av och sockermajsen som man äter direkt från kolven. Det gäller att välja den sort man vill odla när man beställer fröna, en hel del där ute i trädgårdarna har nämligen beställt tex mjölmajs när det vill ha sockermajs, då blir besvikelsen ofta stor då mjölmajs är jättetrist att äta kokad med smör på.
Vi odlar majs i staden
”När vi startade Tillsammansodlingen för 12 år sedan bröt vi efter några år upp marken kring den ena av två parkeringsplatser vid huset. Gamla barrbuskar och spireor grävdes loss och ersattes med amerikanska blåbär, vinbär, krusbär, jordgubbar och vindruvor. När Corona-pandemin var ett faktum fick vi upp tankar om att göra samma sak med den andra parkeringsplatsen och skapa en kristidsodling mitt i staden. Vem visste hur denna kris skulle påverka oss och hur länge? Vi iordningställde marken och testade att odla potatis. Det gick helt okej med potatisen men de grödor vi gick och klurade på efter detta första år var majs, sockerrör och solrosor. Dessa tre högresta växter blir otroligt vackra och effektfulla ihop. Dessutom ger deras rötter, om de lämnas kvar på hösten, ett utomordentligt tillskott av organiskt material, rakt ner i jorden”. I år bröt vi upp marken vid ytterligare en parkeringsplats och det är den odling som syns i filmen
Nedanför här i inlägget listar jag våra populäraste majsinlägg. Läs dem gärna innan du beställer frön om du är en relativt ny odlare, så att du får hem rätt frön. Oavsett är det ju aldrig fel med lite odlingspepp.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar