Din varukorg är för närvarande tom!
Skapa en god jord med Skogens biokol

Sedan över 10 år tillbaka har biokol varit något vi återkommande tillfört till våra jordar. Detta kol har samma goda effekt som organiskt material, den ger luckerhet och volym där den hamnar. Men jämfört med organiskt material har biokol en längre varaktighet, flera hundra år. Det här inlägget är ett samarbete med Grillkol.se och deras biokol på säck. Fram till den 4 oktober erhåller du 10% rabatt när du köper biokol om du anger koden ”biokol 10” när du handlar. Läs gärna mer på deras sida: Skogens biokol
Det var när vi odlade på Takfarmen vi började experimentera på allvar med biokol. Vi byggde lätta torvbaserade jordar till våra dubbla pallkragar och behövde något som kunde ge struktur och hålla kvar vatten och näring. Redan första året vi odlade, i denna för oss nya slags jord, märkte vi att biokolet var det där lilla extra som verkligen gjorde skillnad och sedan dess har biokol hamnat i alla våra odlingar, i både pallkragar och på friland. Biokolets förmåga att ge struktur, hålla kvar vatten och näring samt skapa volym är oslagbar. Att den håller i över hundra år gör saken inte sämre, då man inte behöver tillföra den mer än en gång till ett specifikt ställe. En till två säckar är lagom i en dubbel pallkrage.
Lästips: Takfarmen 8 års himmelskt odlande




Fakta
Biokol är rätt och slätt träkol i en finare fraktion än den kol man grillar med, dessutom har biokol ofta laddats med något slags gödsel. Gör man kolet själv i majbrasan är det enklaste sättet att ladda kolet genom att tillföra guldvatten (kissa i det) eller tillföra koncentrerat hönsgödselvatten. Att man behöver ladda kolet beror på att kol är ytterst poröst med miljontals små utrymmen. Laddar man inte kolet suger kolet åt sig både näring och fukt från den omkringliggande jorden. Genom att ladda kolet ser man till att kolet redan är mättat och att det tillför fukt och näring till jorden redan från start.
Skogens biokol från Grillkol.se är redan laddat med hönsgödsel och har också ett tillskott av alger, stenmjöl och effektiva mikrober. Färdigt att använda närhelst du behöver det. Se bara till att vattna extra mycket när du tillför det till jorden, även om du gör det under hösten, så att näringen verkligen absorberas.

En lång historia
Biokol har en mycket lång historia. I Sydamerika vid Amazonas fann man för några decennier sedan, ett stort område med extremt bördig svartfärgad mark. Vid närmare efterforskning hittades höga halter av ”terra preta”(biokol), vilket man tror förklarar bördigheten. Utgrävningarna visade att terra preta-jorden i vissa områden är upp till flera tusen år gammal. Upptäckten av denna svarta och gynnsamma odlingsjord medförde en hel del forskning och försök kring användande avkol i odlingar. Odlingsmässigt har man sett, och det kan vi intyga, att biokol har en mycket god förmåga att behålla struktur, fukt och näring.
Johannes Wätterbäck

Våra senaste inlägg
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar