Vi skördar majs, den vackra Painted Hills

Äntligen kunde vi bege oss ut för att skörda majs, den vackra sockermajsen Painted Hills. Vi skördade två kolvar och njöt dem nykokta med flingsalt, underbart gott. I den här videon tar vi även med dig in i vårt kök, ber om urtsäkt för min lätta klädsel jag hade precis varit ute och sprungit.

Majs denna märkliga gröda som ger så mycket om man vet hur man ska odla den. Det är inte världens lättaste gröda att få till, den kräver mycket sol, gödning och vatten samt en lång hyfsat varm sommar. Majs finns i tre varianter. En som man gör popcorn av, en som man använder till bakning, som man först gör mjöl av och sockermajsen som man äter direkt från kolven. Det gäller att välja den sort man vill odla när man beställer fröna, en hel del där ute i trädgårdarna har nämligen beställt tex mjölmajs när det vill ha sockermajs, då blir besvikelsen ofta stor då mjölmajs är jättetrist att äta kokad med smör på.

Vi odlar majs i staden

”När vi startade Tillsammansodlingen för 12 år sedan bröt vi efter några år upp marken kring den ena av två parkeringsplatser vid huset. Gamla barrbuskar och spireor grävdes loss och ersattes med amerikanska blåbär, vinbär, krusbär, jordgubbar och vindruvor. När Corona-pandemin var ett faktum fick vi upp tankar om att göra samma sak med den andra parkeringsplatsen och skapa en kristidsodling mitt i staden. Vem visste hur denna kris skulle påverka oss och hur länge? Vi iordningställde marken och testade att odla potatis. Det gick helt okej med potatisen men de grödor vi gick och klurade på efter detta första år var majs, sockerrör och solrosor. Dessa tre högresta växter blir otroligt vackra och effektfulla ihop. Dessutom ger deras rötter, om de lämnas kvar på hösten, ett utomordentligt tillskott av organiskt material, rakt ner i jorden”. I år bröt vi upp marken vid ytterligare en parkeringsplats och det är den odling som syns i filmen

Nedanför här i inlägget listar jag våra populäraste majsinlägg. Läs dem gärna innan du beställer frön om du är en relativt ny odlare, så att du får hem rätt frön. Oavsett är det ju aldrig fel med lite odlingspepp.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *