Din varukorg är för närvarande tom!
Vi skördar majs, den vackra Painted Hills
Äntligen kunde vi bege oss ut för att skörda majs, den vackra sockermajsen Painted Hills. Vi skördade två kolvar och njöt dem nykokta med flingsalt, underbart gott. I den här videon tar vi även med dig in i vårt kök, ber om urtsäkt för min lätta klädsel jag hade precis varit ute och sprungit.
Majs denna märkliga gröda som ger så mycket om man vet hur man ska odla den. Det är inte världens lättaste gröda att få till, den kräver mycket sol, gödning och vatten samt en lång hyfsat varm sommar. Majs finns i tre varianter. En som man gör popcorn av, en som man använder till bakning, som man först gör mjöl av och sockermajsen som man äter direkt från kolven. Det gäller att välja den sort man vill odla när man beställer fröna, en hel del där ute i trädgårdarna har nämligen beställt tex mjölmajs när det vill ha sockermajs, då blir besvikelsen ofta stor då mjölmajs är jättetrist att äta kokad med smör på.
Vi odlar majs i staden
”När vi startade Tillsammansodlingen för 12 år sedan bröt vi efter några år upp marken kring den ena av två parkeringsplatser vid huset. Gamla barrbuskar och spireor grävdes loss och ersattes med amerikanska blåbär, vinbär, krusbär, jordgubbar och vindruvor. När Corona-pandemin var ett faktum fick vi upp tankar om att göra samma sak med den andra parkeringsplatsen och skapa en kristidsodling mitt i staden. Vem visste hur denna kris skulle påverka oss och hur länge? Vi iordningställde marken och testade att odla potatis. Det gick helt okej med potatisen men de grödor vi gick och klurade på efter detta första år var majs, sockerrör och solrosor. Dessa tre högresta växter blir otroligt vackra och effektfulla ihop. Dessutom ger deras rötter, om de lämnas kvar på hösten, ett utomordentligt tillskott av organiskt material, rakt ner i jorden”. I år bröt vi upp marken vid ytterligare en parkeringsplats och det är den odling som syns i filmen
Nedanför här i inlägget listar jag våra populäraste majsinlägg. Läs dem gärna innan du beställer frön om du är en relativt ny odlare, så att du får hem rätt frön. Oavsett är det ju aldrig fel med lite odlingspepp.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar