Din varukorg är för närvarande tom!
Vi gör slajm
![]() |
| Slajmets tre grundelement |
Usch så hemska ni är familjen Farbror Grön! Hur kan ni hålla på med sådana här vidriga kemikalieexperiment? Ja jag vet, det är så att näbbstövlarna darrar bort sina snablar och surdegen sjunker ihop i ren och skär ångest för att vi inte är så hållbart perfekta i alla lägen. Men, vi är faktiskt inte några slags gröna laestadianer som försöker rädda den här planeten i alla lägen, vi får helt enkelt inte den kicken eller behöver känna oss så fantastiskt goda i princip alla lägen. När jag var ung var jag mer intolerant när det gällde det gröna och kunde gå i klinch med människor som använde yes-diskmedel eller klorin. Jag gör det inte längre, det är ingen bra väg att gå tycker jag, den brukar inte kunna inspirera tillräckligt mycket utan snarare skapa ett motstånd oss människor emellan. Något vi däremot gillar är att ha kul och att se när barnen utvecklas och får gå loss i kreativitet och blir levande i det de gör.
Så gick det till: Först såg barnen ett par youtubevideos om hur man gjör slajm och kom sedan springande till oss vuxna och berättade att de ville testa att göra sitt egna klet. Vi hade faktiskt inte några av ingredienserna hemma där och då, så det rann ut i sanden. Väl ute på stan några dagar senare när vi var ute och handlade påminde de mig om att vi måste köpa ingredienserna till slajmet. Jag som inte ens hade sett videon visste inte vad man skulle använda. Jag litade på att de lagt på minnet vad som behövde köpas och de hade de verkligen gjort. Först gick vi till ett apotek och köpte linsvätska och lärde oss av expediten att det är borsyran i linsvätskan som liksom stabiliserar ihop de andra ingredienserna. Sedan gick vi till deras favoritbutik Panduro och köpte lim och fick höra att de aldrig sålt så mycket lim som i år och att det var därför de hade ett helt bord fullt med limflaskor. Till sist gick vi in i en mataffär och köpte rakskum och fick leta en stund då rakgel verkar vanligare än skum idag, det var länge sedan jag rakade mig. Väl hemma tog barnen fram varsin bakskål och tillsammans googlade vi på sljam och hittade lite mer info hur det skulle gå till, i vilken ordning allt skulle ske och vilka proportioner vi skulle använda av respektive ingrediens. Vi blandade hälften rakskum och hälften lim i resp skål med hjälp av en träslev. Sedan nä vi sprutade i linsvätska ändrade den kletiga massan karaktär och drog ihop sig och blev trådig. Vi knådade och knådade och sedan utbrast lilltjejen att om slajmen ska bli riktigt strechig och mjuk ska man blanda i bodylotion ( det hade den stora youtubaren Theres Lindgren berättat) och det stämde. Slajmet blev än mer följsamt och mjukt. Vill ni testa vårt recept? Försök hitta ett oparfymerat rakskum, det doftar väldigt starkt av parfym annars. Tänk er! Två barn under 10 som stinker nyrakad tonåring. Det blir fel helt enkelt. / Johannes
Våra senaste inlägg
- Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari
Vinterns Odlingskurs på Hälsans hus i Stockholm den 14/12 är fullbokad men vi har en ny i januari. Välkommen på Endagskurs & Odlingsdag på Hälsans Hus, Stockholm – 25 januari 2026 Januari är… Läs mer: Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari - Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Välkommen till 2026 års odlarhelg på Färna Herrgård i Bergslagen där vi går på djupet i odlandets konst. Under odlingskursen på Färna Herrgård med Farbror Grön går vi på djupet i odlandet under… Läs mer: Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026 - Gör egen buljong på dina rester
Många gånger kan man faktiskt sno ihop en grönsaksbuljong av bara farten, av lite skal, fula blad, några ledsamma rotfrukter och en och annan torkad lök. Gratismat utan någon större ansträngning och otroligt… Läs mer: Gör egen buljong på dina rester - Farbror Grön – Norrbottenturné
Under V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné - Vi dukar upp för höstens fåglar
Vid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar - Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
Vi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter - Rotselleri – skörda, lagra, laga
När är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga - Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
Nu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!











Lämna ett svar