Din varukorg är för närvarande tom!
Vi gör egen jord – vi har slutat att köpa

Vi har slutat att köpa jord till alla stora krukor och odlingsbehållare, vi gör egen jord. Istället för att tillföra all kompostjord till friland och pallkragar, ser vi till att det finns tillräckligt mycket kvar till våra krukor och behållare. Vad mycket pengar vi sparar och vilken härlig känsla det är att bli mer och mer självförsörjande på allt kring odlandet.
Genom att använda vår egna kompostjord till krukor, odlingslådor och backar har vi minskat vår förbrukning av säckjord radikalt. Nu för tiden använder vi bara köpt planteringsjord till sådder och till första omplanteringen, till allt annat använder vi kompostjord.
Läs mer:Behöver man så i såjord?


Våra komposter – jordfabriker
Vi har komposterat sedan vi började odla för 30 år sedan och har fastnat för att göra det i pallkragar som är öppna i botten och öppna i toppen och därmed självreglerande. Har man öppet i botten kan mikroorganismer och nedbrytare vandra upp och ner i materialet och rädda sig om komposten något år skulle frysa. komposten blir heller aldrig för blöt med en öppen botten, en för blöt kompost fungerar inte. Att det är öppet i toppen gör det möjligt för regn och snö att fukta komposten, en kompost som är torr fungerar inte heller, den stannar. Det ska alltså vara, som med så mycket annat, vara lagomt.
I Tillsammansodlingens komposter lägger vi allra mest gammal krukjord, som tidigare också kommit därifrån, samt ogräsrens, material från trädgården och ibland även bokashikompost. Vid komposterna i stugan lägger vi samma slags material men även matavfall. Matavfallet blir till näring för maskarna och vi har hysteriskt mycket mask i dessa komposter och i alla livsstadier, från ägg och bäbis maskar till stora mammor och pappor.


Kompostbehållarlogik
Vi har har kommit i kontakt med olika slags plastbehållare för traditionell kompost och varmkompostering genom åren. Vi har inte har inte fastnat för några av dem. Ofta har de stängt i botten och ett lock ovanpå, vilket inte sällan påverkar processen negativt. Dessutom blir de alltid fulare med åren och besvärliga när de går sönder. En pallkrage kan hamna i majbrasan eller själv bli till kompost när den är uttjänt, men en plastbehållare behöver man åka till återvinningen med.
Den svarta varmkompostbehållaren på bilden ovanför var vi jättesugna på att testa fullt ut och det började bra. Märkligt nog föll två granar över den strax efter att vi monterat den och kommit igång, de krossade behållaren till oigenkänlighet. Sedan dess har vi inte vågat ta in en ny behållare i plast i vår odling. Kompostgaller är jättebra om man vill stänga ute små hundar och skydda växtlighet mot harar och kaniner. Till kompostering är de dock inte optimala då de torkar ut materialet som ska brytas ner.

Vi gräver om komposterna
För att nedbrytningen ska fungera så bra som möjlig och för att vi ska kunna upptäcka ifall komposten är för torr, gräver vi om dem med jämna mellanrum. Vi brukar gräva om dem tidigt på våren när tjälen släpper och sent på hösten precis innan tjälen kommer. Omgrävningen påskyndar nedbrytningen då allt material ölandas runt och materialet blir luftigt.




Vår egna kompost jord
Känslan av att vara självhushållande på sin egna jord är underbar och vad mycket pengar vi sparar! Egna grönsaker, egna frön, egen näring, egen jord. För oss odlare hamnar man oftast här. Vi vill inte köpa massa produkter som vi inte riktigt vet vad de innehåller och när allt finns där ute att ta hand om, varför inte göra det. Och om du tycker att du inte har tid, vänta ett par år och se vad odlandet gör med dig, du kanske slutar du arbeta heltid med annat snabbare än vad du trott.
Läs mer: Gör gratis gödsel av ditt ogräs, Fröodling – undvika korsningar och välja sortäkta frön
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar