Din varukorg är för närvarande tom!
Vegetarisk julskinka / Seitanskinka

Att laga seitan är jätte enkelt och att göra seitanskinka är inte heller svårt. De här seitanklumparna väger 600g styck och är gjorda på 20dl vetemjöl vardera. Seitan är ett vegetariskt köttsubstitut som är gjort på vetemjöl. Det sägs att det uppfanns på 1000-talet av kinesiska munkar. Seitan har ett rejält tuggmotstånd och har en smak av bröd som går att färga med andra smaker.
Ingredienser Seitan:
20 dl vetemjöl special (fullkorn funkar inte!)
6-8dl vatten
Gör så här: Knåda ihop vetemjöl och vatten till en homogen deg, behövs det mer vatten till degen så ta mer vatten, det viktigatste är att det blir en deg. Låt degen vila i 10min- 1h. Knåda därefter degen i ljummet vatten i en stor bunke och knåda tills vattnet inte är grumligt längre, du kan behöva byta vatten 15-20 gånger. När vattnet börjar bli klart så har degen förvandlats till en helt annan, lite kletigare och trådigare deg. Låt degen vila i 10 min-1h i en djup tallrik eller skål och koka upp buljong. När buljongen kokar så stjälper du ner seitanklumpen och kokar den i ca 1 timme. Låt den sedan stå svalt i sin buljong i en eller två dagar och grilljera den sedan som en vanlig svinskinka.
Om du inte vill grilljera den så kan du med fördel skiva den i lagom tjocka skivor och låta dessa ligga i buljongen och ta åt sig smak. Lycka till!
Buljong till seitanjulskinka:
1,5 pressad apelsin
1.2l vatten
10 nejlikor
10 svartpepparkorn
4 cm skivad färsk ingefära
2-3 buljongtärningar
1 par teskedar salt
4-6 tsk socker
1 gul lök
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
5 svar till ”Vegetarisk julskinka / Seitanskinka”
Tack för inspirationen! Gjorde seitan någon gång i mitten av 80-talet, det gick bra men jag har sedan dess nöjt mig med att köpa kinafärs istället, som ju är samma sak. Men den ligger i bitar och lämpar sig inte för ungnsbakning som den här rejäla klumpen.
Kan man färga degen med rödbetssaft innan den kokas? Så att den får lite rosa julskinkafärg.
Absolut men ta i i överkant då det behövs ganska mycket saft.
koka really?
Vill en spara tid så köp glutenmjöl/seitanmjöl istället så är det bara att knåda ihop, krydda och kasta in i ugnen
Lämna ett svar