Vattna torra krukor

Vattna torra krukor
En räddad sötverbena

Har man växter som växer i mindre krukor är det lätt hänt att de torkar ut. Om och när detta sker finns det ett sätt att vattna på som fungerar mycket bättre än andra.

Jag vet inte hur många gånger jag stod och duttade med vatten ovanifrån innan jag fattade hur jag skulle vattna torra krukor. Har en växt som växer i en kruka i upp till ca 5 -10 liter, torkat ut så pass mycket att den börjar sloka, är det svårt att vattna den ovanifrån så att all jord i krukan blir blöt. Ja det är näst intill omöjligt!

Så här gör jag:

Om jag inte har en vattenfylld tunna, fyller jag en hink med vatten. Samma hink och vatten kan användas till flera krukor.

Sötverbenan påväg att räddas

Jag tar den torra plantan i krukan och stoppar ner den i vattentunnan. Det bästa är att dränka krukan i behållaren med vatten och hålla den kvar där tills luftbubblorna slutat att stiga upp till ytan. Då är jorden mättad med vatten och det är fuktigt i hela jorden.

Håll plantan under vattnet tills det slutar att bunbbla

Jag håller den torra plantan under ytan, ibland under flera minuter. Är krukan stor och tung brukar jag släppa den så att den sjunker till botten och så pysslar jag med annat en stund. Det gäller att ha hyfsat bra minne för glömmer man den i tunnan ett par dagar, är det stor risk att plantan dör.

Sötverbenan är fullmatad med vatten

Efter några minuter är krukan vattenfylld och vattnet har trängt in i hela rotsystemet. Nu är den klar och tar jag upp den och ställer på en bra plats. Eftersom den kommer att droppa vatten en tid, kan det vara en fördel att ha ett fat eller odlingstråg under. Det överflödiga vattnet kanske plantan gärna suger upp vid ett senare tillfälle. Har du flera torra krukor gör du på samma sätt med dessa.

Johannes Wätterbäck

 


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *