Gör en egen adventskalender – med det du har

Jag fick en så spännande födelsedagspresent av min dotter häromdagen. En adventskalender hon gjort alldeles själv. Det har hon gjort många gånger tidigare till mig, det är jag så lycklig över. En gång gjorde hon en kalender som hängde i kökstaket på ett långt snöre, ett annat år var det kuvert med instruktioner och befallningar tex köp godis åt mig, fotmassage mm. De här kalendern ska verkligen bli en spännande resa.

Det här med advenskalendrar, i synnerhet från olika företag, har ju fullkomligt exploderat på senare år. Det gillar vi, det är både spännande, kul och kreativt. Men för karaktären, i synnerhet om det är öl, vin, ost och godiskalendrar kan det bli en utmaning även för den mest balanserade.

Att göra en kalender själv är en annan väg att gå och som blir än mer personlig. Vår dotters kreativitet vet inga gränser och jag är så tacksam och glad att få vara mottagaren av hennes kärlek som kommer till uttryck så här. När jag delade bilden på korgen med alla paket på sociala medier såg jag att många blev inspirerade och ville skapa egna kalendrar.

I det här inlägget tänkte vi ge några förslag på vad man kan göra. En del av dem kostar i princip ingenting, andra kan ta både tid och pengar i anspråk. Det viktigaste med en kalender man ger bort är dock att det du ger bort kommer från dig och att det finns en tanke bakom, stor som liten. Mottagaren kommer mer eller mindre alltid bli glad.

Tre kalendrar Johannes tänkt köpa till sig själv men låtit bli pga eventuella karaktärsproblem: To Øl Advent Calendar 2023, LAKRITSKALENDER, Adventskalender med italienskt vin.

Kalender att göra med barn

En enkel och uppskattad julkalender för barn är en rit-kalender. Nedan finns en länk med bilderna i A4-format som man kan ladda ner och skriva ut. Ett tips är, om man har kopiator, att låta de två sidorna bli en sida (A3). Man kan till exempel skriva ut varsitt exemplar till alla i familjen och så har man en ritstund varje dag. Glöm inte att lyssna på julmusik samtidigt, eller varför inte årets- eller någon annan radio-julkalender.

https://www.oppetklassrum.se/produkt/julen/12?fbclid=IwAR3QxPsoP7OMe0WuHMHoexIgmJPlveWjR233ynjWdZXc_pbxu539Z129J6A

Smak- kalender

Om man bor nära objektet för ens kärlek ( oftast blir det enklast så) kan man göra en kalender där det dyker upp en hemmagjord överraskning varje dag. Det kan vara ett bröd man bakar, ett örtte man brygger, en sås man gjort eller en hel maträtt. Här finns det oanade möjligheter!

Frökalender

Har du samlat på dig för många fröpåsar eller rent utav skördat en hel del egna frön, är en frökalender kul att ge bort. Gör som våra barn, Gröna Frön, och vik snygga påsar av gamla böcker och slå in i presentpapper.

För dig som vågar

Ett år fick jag för mig att göra en lite mer humoristtisk julklapp till några nära släktingar. Det var inte en adventskalender utan en riktig kalender som gavs bort i julklapp. Något att ha på väggen i 12 månader med passande bilder till varje månad. När jag tillverkade den så skrattade jag mycket ja själva arbetet med den var otroligt kul.

Kalendern baserades på de knasigaste och knäppaste bilderna på just dessa släktingar, ni vet alla dessa bilder man tagit men som inte blev så bra. En del med konstiga miner, fula bakgrunder och ibland oskarpa. Jag tyckte idén var otroligt kul, lite som att hedra alla dåliga bilder och ett sätt att skapa något avslappnat och roligt. Jag trodde till 100% att även dessa människor skulle gilla denna kalender, att vi hade samma humor, men så var inte fallet. De blev inte glada och jag tror inte att kalendern sattes upp, att den hamnade i soporna på direkten när de kom hem till sig. Min tanke var aldrig att såra dessa människor utan att skratta tillsammans, men ibland är man inte på samma våglängd helt enkelt. Men jag hade kul när jag gjorde den, det var värt allt arbete.

Använd din telefon

Sist men inte minst, för den med begränsade möjligheter, kan vara pga tidsbrist, avstånd, ekonomi eller andra skäl, men ändå vill göra något för någon annan under 24 dagar i december. Anvämnd din telefon, man kan få till en kalender i all hast med både tanke och kärlek bakom. En kalender du varje dag skickar till någon utvald vän. Det kan vara en film, en bild, en text, kanske ett gemensamt minne, en låt eller ett filmtips eller en dikt. Det bästa är om man påannonserar en sådan kalender en stund innan, eller i alla fall berättar det vid första sändningen. Så att personen i fråga inte uppfattar dig som ett spam 🙂 Lycka till

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *