Din varukorg är för närvarande tom!
Rödbetsrisotto med timjan och rostade hasselnötter

Det är både väldigt effektfullt och otroligt gott att förgylla en risotto med riven rödbeta. Denna rödbetsrisotto räcker till 4 portioner.
Ingredienser till 4 portioner
- 6 dl vatten + 1 msk grönsaksbuljongspulver eller 6 dl egen buljong
- 1 liten rödlök
- 1 klick smör
- 3 dl avorioris
- 2-3 dl vitt vin
- 3-4 grovrivna råa rödbetor
- 2 dl finriven parmesanost, samt 1/2 dl grovriven.
- salt och peppar efter smak
- några kvista färsk timjan eller några nypor torkad
- 1-2 dl hasselnötter
Gör så här: Skala de råa rödbetorna under kallt vatten och grovriv dem sedan. Finhacka rödlöken. Riv parmesanosten. Dela hasselnötterna en gång och torrhosta dem i en stekpanna. Låt dem få lite gyllenbrun färg. Koka upp vattnet med buljongen i en kastrull. Fräs löken i smör i en annan ganska stor kastrull på låg värme. Löken ska bli mjuk och nästan genomskinlig. Tillsätt riset och låt det fräsa med någon minut. Se till att det inte blir bränt. Om det oturligt nog skulle bli det, är det bästa att hälla bort och börja från början.
Häll i en skvätt vin och en skvätt buljong så att riset blir täckt. Låt puttra så att vätskan reduceras lite. Fortfarande på låg värme så att inget bränns vid. Viktigt att hela tiden röra i kastrullen. Fyll på med mer vätska, både buljong och vin. När även denna vätska reducerats hyller man på med ännu mer. Sedan när all vätska är i kastrullen ska riset puttra till det är nästan klart. Det ska alltså vara lite tuggmotstånd. Om nästan ingen vätska är kvar och riset känns hårt när man provsmakar, fyller man på med mer vatten eller vin. Smaka av med salt och peppar och blanda ner timjan. När riset börjar bli klart men ännu har lite tuggmotstånd blandar man i rödbetsrivet. Blanda väl och låt det puttra med. Tillsätt ev mer vätska. Blanda ner den finrivna parmesanosten och se till att allt smälter, men inte bränns vid.

Rödbetsrisotto kan serveras i djupa tallrikar. Strö över den grovrivna parmesanen och hasselnötterna. Fint och gott blir det också med lite rucolablad och timjan. På bilden har jag skurit rödlök i skivor som jag fräst en aning på båda sidorna. Risotton är god som ensamrätt, men det är också gott att äta något till, tex någon form av biff, blandad svamp eller en bit chèvre.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Odla tomater i krukor utomhusSedan 20 år tillbaka odlar vi tomater i krukor utomhus. Det går också bra att ha dem i växthuset, ja även inomhus, det beror lite på när man vill ha skörden och hur… Läs mer: Odla tomater i krukor utomhus
- Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpaNu i mitten av maj är det en perfekt tid att så gurkväxter. Gurka, melon, squash och pumpa älskar värme, växer snabbt och är känsliga för kyla så därför är maj en perfekt… Läs mer: Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpa
- Distansodla – odla där du inte ärDistansodla är ibland det enda alternativet ifall man inte bor där man odlar eller har flera trädgårdar. Hur får man plantorna tex vid sommarstugan, kolonilotten att klara sig när man inte är där?… Läs mer: Distansodla – odla där du inte är
- Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 majVälkomna till en stunds odlingsinspiration på Stenegård i Järvsö den 25 maj där jag Johannes Wätterbäck / Farbror Grön, delar med mig av mina erfarenhetsbaserade tips och tankar till ett glädjefullare, roligare och… Läs mer: Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 maj
- Odla i odlingslådor med vattenmagasinHar du upptäckt de fantastiska odlinglådorna man kan finna på Gjordnära vid namn Berberis? Med sina vattenmagasin och enkla design är dessa odlingslådor ypperliga för krukodling både inomhus, i växthus och utomhus. Detta… Läs mer: Odla i odlingslådor med vattenmagasin
- Odla kallt – vårså majsSist ut bland våra kalla sådder utomhus är de som görs i maj månad. Däribland har vi majs av alla de slag. Här berättar vi om vårså majs kallt. Under en massa år… Läs mer: Odla kallt – vårså majs
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Rödbetsrisotto med timjan och rostade hasselnötter”
Novisen undrar ska det vara kokt eller rå rödbeta?
Tack! Vi förtydligar i receptet. Det ska vara råa rödbetor, kokta blir de under tillagningen. Lycka till!
Lämna ett svar