Din varukorg är för närvarande tom!
Rödbetsrisotto med timjan och rostade hasselnötter

Det är både väldigt effektfullt och otroligt gott att förgylla en risotto med riven rödbeta. Denna rödbetsrisotto räcker till 4 portioner.
Ingredienser till 4 portioner
- 6 dl vatten + 1 msk grönsaksbuljongspulver eller 6 dl egen buljong
- 1 liten rödlök
- 1 klick smör
- 3 dl avorioris
- 2-3 dl vitt vin
- 3-4 grovrivna råa rödbetor
- 2 dl finriven parmesanost, samt 1/2 dl grovriven.
- salt och peppar efter smak
- några kvista färsk timjan eller några nypor torkad
- 1-2 dl hasselnötter
Gör så här: Skala de råa rödbetorna under kallt vatten och grovriv dem sedan. Finhacka rödlöken. Riv parmesanosten. Dela hasselnötterna en gång och torrhosta dem i en stekpanna. Låt dem få lite gyllenbrun färg. Koka upp vattnet med buljongen i en kastrull. Fräs löken i smör i en annan ganska stor kastrull på låg värme. Löken ska bli mjuk och nästan genomskinlig. Tillsätt riset och låt det fräsa med någon minut. Se till att det inte blir bränt. Om det oturligt nog skulle bli det, är det bästa att hälla bort och börja från början.
Häll i en skvätt vin och en skvätt buljong så att riset blir täckt. Låt puttra så att vätskan reduceras lite. Fortfarande på låg värme så att inget bränns vid. Viktigt att hela tiden röra i kastrullen. Fyll på med mer vätska, både buljong och vin. När även denna vätska reducerats hyller man på med ännu mer. Sedan när all vätska är i kastrullen ska riset puttra till det är nästan klart. Det ska alltså vara lite tuggmotstånd. Om nästan ingen vätska är kvar och riset känns hårt när man provsmakar, fyller man på med mer vatten eller vin. Smaka av med salt och peppar och blanda ner timjan. När riset börjar bli klart men ännu har lite tuggmotstånd blandar man i rödbetsrivet. Blanda väl och låt det puttra med. Tillsätt ev mer vätska. Blanda ner den finrivna parmesanosten och se till att allt smälter, men inte bränns vid.

Rödbetsrisotto kan serveras i djupa tallrikar. Strö över den grovrivna parmesanen och hasselnötterna. Fint och gott blir det också med lite rucolablad och timjan. På bilden har jag skurit rödlök i skivor som jag fräst en aning på båda sidorna. Risotton är god som ensamrätt, men det är också gott att äta något till, tex någon form av biff, blandad svamp eller en bit chèvre.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Rödbetsrisotto med timjan och rostade hasselnötter”
Novisen undrar ska det vara kokt eller rå rödbeta?
Tack! Vi förtydligar i receptet. Det ska vara råa rödbetor, kokta blir de under tillagningen. Lycka till!
Lämna ett svar