Din varukorg är för närvarande tom!
Våra goda gyllenbär

Vi hade visning av takodlingen och det som väckte mest uppmärksamhet var de otroligt goda gyllenbären som besökarna fick mumsa på. Vad är det för sort? Hur kan de bli så här goda, mina smakar inte alls såhär?
Det finns flera växter som ingår i släktet physalis eller lyktörtssläktet som det också kallas. I matbutiken finns ofta små plastkorgar med blekgula prassliga bladhöljen som omsluter ett guldgult bär. Dessa bär benämns ofta som physalis. Får man för sig att odla dessa bär på egen hand är det framför allt kapkrusbär eller gyllenbär som man ska odla.

Gyllenbär eller Kapkrusbär?
Gyllenbär heter på latin Physalis grisea eller Physalis pruinosa och kapkrusbär heter Physalis peruviana.Dessa två frambringar liknande bär med prassligt bladhölje, men växtsättet skiljer sig något och de härstammar från olika ställen. Kapkrusbär sägs ursprungligen komma från Peru (peruviana), men började odlas på Kaphalvön utanför Kapstaden och det är därför den fått namnet kapkrusbär. Gyllenbär härstammar från centralamerika och Mexiko och kallas ibland för markkörsbär.
Olika sorter beter sig lite olika men i stora drag kan man säga att gyllenbär blir en buskig och låg planta. Bären släpps till marken när bäret inuti håller på att mogna och man plockar alltså mogna bär på marken. Plantan kan odlas på friland och i pallkrage, men vi föredrar att ha dem i en stor kruka.
Kapkrusbär blir mer likt ett träd, högre och yvigare än gyllenbäret. Bären mognar på plantan och de brukar ta längre tid för kapkrusbär att mogna än för gyllenbär.

Varför är era gyllenbär mycket godare än våra?
Det är ju en väldigt svår fråga att besvara. Det kan kanske handla om sortvalet. Den sort vi odlar på takodlingen heter Goldie. Den sägs vara extra söt och god. Vår gyllenbärsodling finns på en takterrass vilket betyder att de befinner sig flera meter närmare solen än om de skulle vara planterade på marknivå. Även antalet soltimmar är stort där vi låtit våra gyllenbär få växa. Det kan vara så att den stora tillgången på sol gör bären något sötare i smaken.
När någon ställer en odlingsfråga till oss finns det oftast inget enkelt och supersnabbt svar. Det finns så många faktorer som gör att ens odlingar kan te sig på ett eller annat sätt. Vi missade att ta reda på om frågeställaren verkligen väntat på att bären fallit till marken innan hen ätit av dem. Ett gyllenbär som sitter kvar på plantan är ett omoget gyllenbär och smakar lite surt. Medan ett bär som legat på marken ett tag och verkligen hunnit mogna ofta har en söt och fyllig smak med lite honungskataktär.
Vill du veta mer om hur man odlar gyllenbär är du välkommen att läsa mer i vår odlingshandbok Flera fingrar gröna.
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Våra goda gyllenbär”
När sår ni gyllenbär?
Har ni frön till salu?
Vi sår oftast gyllenbär i mars eller april. Några gyllenbärsfrön till försäljning har vi inte.
Hej! Jag gjorde ett experiment. Klippte ner min kapkrusbär rejält. Tog in den och planterade i en stor kruka och nu i januari skjuter den nya fina skott. Ska bli spännande att se vad det blir av den i sommar.
Så spännande! Du får höra av dig och berätta sedan vad som hände.
Lämna ett svar