Din varukorg är för närvarande tom!
Våra goda gyllenbär

Vi hade visning av takodlingen och det som väckte mest uppmärksamhet var de otroligt goda gyllenbären som besökarna fick mumsa på. Vad är det för sort? Hur kan de bli så här goda, mina smakar inte alls såhär?
Det finns flera växter som ingår i släktet physalis eller lyktörtssläktet som det också kallas. I matbutiken finns ofta små plastkorgar med blekgula prassliga bladhöljen som omsluter ett guldgult bär. Dessa bär benämns ofta som physalis. Får man för sig att odla dessa bär på egen hand är det framför allt kapkrusbär eller gyllenbär som man ska odla.

Gyllenbär eller Kapkrusbär?
Gyllenbär heter på latin Physalis grisea eller Physalis pruinosa och kapkrusbär heter Physalis peruviana.Dessa två frambringar liknande bär med prassligt bladhölje, men växtsättet skiljer sig något och de härstammar från olika ställen. Kapkrusbär sägs ursprungligen komma från Peru (peruviana), men började odlas på Kaphalvön utanför Kapstaden och det är därför den fått namnet kapkrusbär. Gyllenbär härstammar från centralamerika och Mexiko och kallas ibland för markkörsbär.
Olika sorter beter sig lite olika men i stora drag kan man säga att gyllenbär blir en buskig och låg planta. Bären släpps till marken när bäret inuti håller på att mogna och man plockar alltså mogna bär på marken. Plantan kan odlas på friland och i pallkrage, men vi föredrar att ha dem i en stor kruka.
Kapkrusbär blir mer likt ett träd, högre och yvigare än gyllenbäret. Bären mognar på plantan och de brukar ta längre tid för kapkrusbär att mogna än för gyllenbär.

Varför är era gyllenbär mycket godare än våra?
Det är ju en väldigt svår fråga att besvara. Det kan kanske handla om sortvalet. Den sort vi odlar på takodlingen heter Goldie. Den sägs vara extra söt och god. Vår gyllenbärsodling finns på en takterrass vilket betyder att de befinner sig flera meter närmare solen än om de skulle vara planterade på marknivå. Även antalet soltimmar är stort där vi låtit våra gyllenbär få växa. Det kan vara så att den stora tillgången på sol gör bären något sötare i smaken.
När någon ställer en odlingsfråga till oss finns det oftast inget enkelt och supersnabbt svar. Det finns så många faktorer som gör att ens odlingar kan te sig på ett eller annat sätt. Vi missade att ta reda på om frågeställaren verkligen väntat på att bären fallit till marken innan hen ätit av dem. Ett gyllenbär som sitter kvar på plantan är ett omoget gyllenbär och smakar lite surt. Medan ett bär som legat på marken ett tag och verkligen hunnit mogna ofta har en söt och fyllig smak med lite honungskataktär.
Vill du veta mer om hur man odlar gyllenbär är du välkommen att läsa mer i vår odlingshandbok Flera fingrar gröna.
Våra senaste inlägg
- Förvara potatis
Att förvara, i synnerhet vinterförvara potatis kan vara en utmaning. Har man ingen jordkällare eller en potatislår stående i något dragit uthus får man tänka till och finna andra platser. Genom årens lopp… Läs mer: Förvara potatis - Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari
Vinterns Odlingskurs på Hälsans hus i Stockholm den 14/12 är fullbokad men vi har en ny i januari. Välkommen på Endagskurs & Odlingsdag på Hälsans Hus, Stockholm – 25 januari 2026 Januari är… Läs mer: Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari - Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Välkommen till 2026 års odlarhelg på Färna Herrgård i Bergslagen där vi går på djupet i odlandets konst. Under odlingskursen på Färna Herrgård med Farbror Grön går vi på djupet i odlandet under… Läs mer: Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026 - Gör egen buljong på dina rester
Många gånger kan man faktiskt sno ihop en grönsaksbuljong av bara farten, av lite skal, fula blad, några ledsamma rotfrukter och en och annan torkad lök. Gratismat utan någon större ansträngning och otroligt… Läs mer: Gör egen buljong på dina rester - Farbror Grön – Norrbottenturné
Under V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné - Vi dukar upp för höstens fåglar
Vid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar - Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
Vi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter - Rotselleri – skörda, lagra, laga
När är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Våra goda gyllenbär”
När sår ni gyllenbär?
Har ni frön till salu?
Vi sår oftast gyllenbär i mars eller april. Några gyllenbärsfrön till försäljning har vi inte.
Hej! Jag gjorde ett experiment. Klippte ner min kapkrusbär rejält. Tog in den och planterade i en stor kruka och nu i januari skjuter den nya fina skott. Ska bli spännande att se vad det blir av den i sommar.
Så spännande! Du får höra av dig och berätta sedan vad som hände.










Lämna ett svar