Vi har både nya och äldre grönsaker som vi kan skörda i februari. På bilden ovanför trängs grönkålen red Russian och ärtskott tillsammans med de tidiga chilisådderna. Jag kallar det för att samåksplantera, dvs jag låter snabba grödor som man kan skörda några veckor efter sådd stå tillsammans med de segdragna chiliplantorna under T 5 rören där det finns lediga platser.
Det är inte så noga med varken grönkålen eller ärtskotten just nu, de kan till och med stå i det diffusa ljuset utanför ljuskällan, de ska ju snart stoppas i munnen. Men det känns fint att ta tillvara både överblivna frön och överblivet ljus för att producera mat.
Skörda tomater från fönsterbrädorna. Årets stora förvåning var tomaten Ponderosa. Jag hade helt glömt bort att jag hade sått denna sort förra våren ( tack Emma Crawley för fröna). Så jag blev mycket konfunderad när flera kilo omogna tomater aldrig blev röda under hösten utan bara gulare och gulare. När jag till slut öpnande upp en tomat och såg dess brandgula fruktkött och la ut bilden på facebook fick jag reda på vad jag hade i mina fönster och bokhyllor. Ponderosa! En gul tomat i kategorierna evighetstomater och med en fantastisk hållbarhet. Jag har aldrig tidigare odlat en tomat med så goda lagringsegenskaper. Principe Borghese som också är en tomat med väldigt goda lagringsegenskaper fungerar att lagra en bit in i december men Ponderosa håller sig fin ända in i mitten av februari, troligtvis ända in i mars.
Purjolök är en gröda man kan lämna kvar i sina odlingar för skörd under höst och vinter, enklare och mer färskt kan det inte bli, varken rådjur, gnagare eller harar är på lökarna. Den enda egentliga faran är vintrar där väderleken växlar från varm och kallt så att lökarna förlorar i spänst. I år är det en sådan vinter i Västerås men de har klarat sig förvånansvärt bra.
Det är inte så vanligt att rökål klarar att övervintra ända in i februari men på vissa platser och vissa huvuden fungerar. De här två huvudena är två av fyra minihuvuden som växt fram på en varsamt skördad kålplanta. Varsamt innebär i det här fallet att man vrider eller skär av kålhuvudet ovanför 2-6 bladrosetter. Den kvarlämnade stängeln producerar minst 3 nya kålhuvuden på stängeln med bladen man lämnar kvar. Huvudena blir mindre men vad gör väl det. På varje kålplanta kan man få ut 0,4 kg extra per planta. Enklare odling får man leta efter.
Broccolin i pallkragen i tillsammansodlingen är död nu, den orkade inte med den här säsongens svajande vinterväder men producerade små buketter ända in i december. Nja! Det är inte så att broccoliplantan växer under vintern men de buketter som sitter kvar på plantan håller spänst och färg ganska länge och kan därför skördas under vintern. Det är som att man förvarar dem på växtplatsen istället för att ta in dem och förvälla och frysa dem.
Johannes Wätterbäck
Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.
Ostronört är som ett veganskt alternativ till skaldjur. Odlar man den själv kan man förhoppningsvis njuta av den i fler år, den klassas nämligen som perenn. Här berättar vi om hur vi odlar… Läs mer: Ostronört – växten som smakar skaldjur
På söndag kommer jag till Alvesta och håller i en endagskurs. Det finns fortfarande platser kvar. Hoppas du vill komma!Endagskursen ”Odla dig ur krisen” den 19/1 handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv… Läs mer: Odlingsdag i Alvesta ”odla dig ur krisen”
Turnéplan våren 2025: En hel del av vintern och vårens föreläsningar och kurser är redan bokade och bestämda och några evenemang väntar på att sammanställas och slutligen spikas. Flera nya tillkommer under våren.… Läs mer: Turnéplan våren 2025
Vintersådder, hela grönsakslistan i bokstavsordning. Fler växter än man kanske tror klarar av att sås kallt under vintern. Här presenterar vi de ätbara växter vi brukar vinterså. Att odla kallt har förenklat, maximerat… Läs mer: Våra vintersådder i bokstavsordning
Det största som hände, av sorglig karaktär, under 2024 var att pappa Paul somnade in den 19 mars 2024. Han hade egentligen levt på övertid i 10 år. Han fick problem med nartriumbalansen… Läs mer: Pappa Paul gick bort 2024
Välkommen på odlingsdagar på tre ställen i Sverige under de kalla vintermånaderna. Redan nu har ljuset återvänt och många av oss känner igen det bekanta gröna kliet i fingrarna och att blickarna riktas… Läs mer: Odlingsdagar i – Alvesta, Skinnskatteberg och Stockholm
Lämna ett svar