Vad skördar vi i februari?

Vi har både nya och äldre grönsaker som vi kan skörda i februari. På bilden ovanför trängs grönkålen red Russian och ärtskott tillsammans med de tidiga chilisådderna. Jag kallar det för att samåksplantera, dvs jag låter snabba grödor som man kan skörda några veckor efter sådd stå tillsammans med de segdragna chiliplantorna under T 5 rören där det finns lediga platser.

Det är inte så noga med varken grönkålen eller ärtskotten just nu, de kan till och med stå i det diffusa ljuset utanför ljuskällan, de ska ju snart stoppas i munnen. Men det känns fint att ta tillvara både överblivna frön och överblivet ljus för att producera mat.

Evighetstomaten Ponderosa Farbror Grön
Evighetstomaten Ponderosa

Skörda tomater från fönsterbrädorna. Årets stora förvåning var tomaten Ponderosa. Jag hade helt glömt bort att jag hade sått denna sort förra våren ( tack Emma Crawley för fröna). Så jag blev mycket konfunderad när flera kilo omogna tomater aldrig blev röda under hösten utan bara gulare och gulare. När jag till slut öpnande upp en tomat och såg dess brandgula fruktkött och la ut bilden på facebook fick jag reda på vad jag hade i mina fönster och bokhyllor. Ponderosa! En gul tomat i kategorierna evighetstomater och med en fantastisk hållbarhet. Jag har aldrig tidigare odlat en tomat med så goda lagringsegenskaper. Principe Borghese som också är en tomat med väldigt goda lagringsegenskaper fungerar att lagra en bit in i december men Ponderosa håller sig fin ända in i mitten av februari, troligtvis ända in i mars.

Purjolök i snöklätt land Farbror Grön
Så häftigt att kunna lagra purjolöken direkt i landet.
Purjolök är en gröda man kan lämna kvar i sina odlingar för skörd under höst och vinter, enklare och mer färskt kan det inte bli, varken rådjur, gnagare eller harar är på lökarna. Den enda egentliga faran är vintrar där väderleken växlar från varm och kallt så att lökarna förlorar i spänst. I år är det en sådan vinter i Västerås men de har klarat sig förvånansvärt bra.
Det är inte så vanligt att rökål klarar att övervintra ända in i februari men på vissa platser och vissa huvuden fungerar. De här två huvudena är två av fyra minihuvuden som växt fram på en varsamt skördad kålplanta. Varsamt innebär i det här fallet att man vrider eller skär av kålhuvudet ovanför 2-6 bladrosetter. Den kvarlämnade stängeln producerar minst 3 nya kålhuvuden på stängeln med bladen man lämnar kvar. Huvudena blir mindre men vad gör väl det. På varje kålplanta kan man få ut 0,4 kg extra per planta. Enklare odling får man leta efter.
Broccolin i pallkragen i tillsammansodlingen är död nu, den orkade inte med den här säsongens svajande vinterväder men producerade små buketter ända in i december. Nja! Det är inte så att broccoliplantan växer under vintern men de buketter som sitter kvar på plantan håller spänst och färg ganska länge och kan därför skördas under vintern. Det är som att man förvarar dem på växtplatsen istället för att ta in dem och förvälla och frysa dem.
Johannes Wätterbäck

Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

5 svar till ”Vad skördar vi i februari?”

 1. Vi har också tomaten Ponderosa kvar än. Kommer ha dubbelt så många plantor i år. Känns så oerhört lyxigt att fortfarande kunna äta egna tomater.

 2. Wow! Var hittar man frön till den tomaten? Skulle vara svinkul att testa! H. Susanna

 3. Jag har köpt mina frön hos Gourmetgaraget.

 4. Hur har du förvarat Ponderosatomaterna under vintern?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Så som på bilden ovan. Bara på ett stort fat i rumstemperatur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *