Vinterkyndel och timjan – Vintersådd

Både timjan och vinterkyndel lämpar sig att vinterså, krydda gräddstuvade jordärtsskockor med och att göra örtolja på.
 
Perenna kryddor är så underbara. Man kan skörda från dem nästan året runt och oftast blir de bara större och kraftigare med åren. Just nu i skrivande stund står timjantuvorna fortfarande gröna under sitt snötäcke ute i tillsammansodlingen. Om vi skulle bli sugna på att göra ett härligt kryddigt timjansmör så är det bara att pulsa ut i snön och klippa av några kvistar.

Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna och i texten kan du läsa hur vi gör ni vi förkultiverar / Vintersår. I boken beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.

Förkultivering                    

Vintersådd: december–mars
Vår- och sommarsådd: april–juni           

Odlingplats:
Växthus eller inglasad uteplats/balkong (s 260)
Pallkrageväxthus (s 286)
Drivbänk (s 286)
Utomhus i odlingsbehållare (s 248)

Du behöver:
Frön. Kryddtimjan, stortimjan, fransk timjan, apelsintimjan och citrontimjan. Vinterkyndel (ej att förväxla med sommarkyndel).
Planteringsjord
Såjord eller sand.
Odlingsbehållare
Odlingstråg

1. Blanda varje liter planteringsjord med ca 2 dl sand eller såjord. Fyll en behållare med blandningen till ca 1 cm från kanten.
2. Fördela frön i grupper med 5–15 frön i varje grupp och låt varje grupp ha en diameter på 1–3 cm. Låt avståndet mellan grupperna  vara 2–5 cm. Dessa frögrupper kommer att bli tuvor.
3. Strö 2–5 mm såjord eller sand över fröna. Platta inte till jorden, låt den vara luftig. Om du har sand kan den siktas på fröna med ett durkslag.
4. Märk sådden med sort och datum, t ex på en glasspinne som du sticker ner i jorden.
5. Ställ behållaren i ett odlingstråg som du ställer på tillväxt i växthus, pallkrageväxthus, drivbänk, inglasad balkong eller på en vindskyddad plats utomhus.
6. Vattna försiktigt ovan- eller underifrån så att jorden blir genomfuktad. Vattnar du ovanifrån häller du försiktigt vatten över sådden tills det rinner ut i odlingstråget. Vattnar du direkt i tråget suger jorden upp vatten underifrån. När jorden är mättad och ytan känns fuktig häller du bort överflödigt vatten ur tråget. Det gäller även om du vattnat ovanifrån.

Klicka in på bilden för att komma till vårt inlägg om vinterkyndel och få reda på vilken grönsak du ska krydda med vinterkyndel för att undvika gaser i magen.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

https://farbrorgron.se/odla-egna-kryddor-kynde/
https://shop.luxpublica.com/


MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.
Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *