Vad odlar vi kallt i maj?

Solros Solrosor

Va? Kan man odla kallt i maj? Jo men visst, det är nu vi sår sår vårens sista växter och vi gör det utan värme ute i kallväxthuset. Nu sår vi både gurkväxter, bönor och solrosor. Vårt odlande bygger allt som oftast på att förodla växter, som när de växt på sig och är stora planteras ut på valda platser. För gurkväxternas frön är det oftast säkrast att börja inomhus ( om man inte tar hjälp av en värmematta ute i växthuset) men solrosor och bönor kan både direktsås och förodlas och vi gör ofta på båda sätten samtidigt.

Maj är en märklig månad! En månad man längtat efter hela vintern och när den väl är här är det så mycket man vill, kan och ska göra. Man vill njuta av våren, påta i sin trädgård och samtidigt är det ofta ett gäng andra förpliktelser och aktiviteter som pockar och lockar. Vad som än händer så är hjärtat för de flesta av oss odlare i våra odlingar. Det är där vi vill vara och leva!

Läs mer: Vilken slags odlare är du?

Vi sår det mesta kallt

Det har nog knappast undgått någon av er läsare att vi sår det mesta kallt nu för tiden, vi har ju t o m skrivit en bok om detta ”Odla kallt”. För varje år experimenterar vi mer och mer och testar gränserna för vad växterna vi vill ha i våra odlingar klarar. Det flesta av kallsådderna sker i vårt växthus ( även om några sker direkt på sin växtplats) och under årens lopp har vi funnit vad som fungerar och när de ska sås, förvånandsvärt många är de!

Läs mer: Serieodla och Odla kallt – en perfekt kombination

Vi börjar redan i januari med att så perennerna kallt och fortsätter under senare delen av vintern med tåliga grönsaker för att nu i april och maj även förodla sommarblommor och lite känsligare grönsaker. När vi sår och omplanterar våra växter använder vi mer eller mindre alltid planteringsjord och oftast räcker det med en omplantering innan vi planterar ut våra växter.

Odla kallt i maj?

Tänk på att odla kallt inte handlar om att det måste vara snö och minusgrader även om många växter klarar det. Nej det handlar mer om att odla naturligt med en liten twist av curlande genom att vi ställer sådderna i vårt ouppvärmda växthus. Där är det kallt på nätterna men riktigt varmt på dagarna. Skulle det vara så att det blir minusgrader på nätterna när växterna vi sått i maj tittat upp, brukar vi ställa in en kupévärmare under dessa nätter. Det är främst gurkväxter, bönor, tomater och zinnior som är känsliga om det går under nollan flera nätter i rad.

Läs mer: Behöver man så i såjord?

Bönor

Störbönor har varit vår stora favorit sedan länge och förra året testade vi för oss en ny sort, Matilda. Den var verkligen helt fantastisk och kanske en av de mest delikata bönorna vi odlat. Inte lika rikgivande som Blauhilde men fantastiskt god! Det är inte så att vi dissar låga bönor men vi har för länge sedan lärt oss att älska störbönorna både för dess vackra klättrande växtsätt och för att de skapar en vacker dynamik i grönsaksodlingarna, det blir mer levande på det sättet och så får man plats med så mycket i tex en pallkrage om man odlar på höjden. Det gillar vi som inte har några regler.

Störbönor kan bli uppemot 3 m höga och producerar mat på höjden och vi tycker att vi får ut mer bönor per yta vi odlar när vi odlar störbönor kontra låga bönor. Favoritsorten vi odlat i över 15 år är sorten Blauhilde och då och då har den fått sällskap av Neckargold och nu framöver även med Matilda.

Läs mer om bönor: Odla störbönor – från sådd till skörd, Läckra brytbönor med vitlöksvinägrett, Skörda trädgårdsbönor – om tidpunkt, storlek och olika typer av trädgårdsbönor, Vi gör hummus på egenodlade bönor, Bönsoppa med brytbönor, zucchini och tomat

Hur vi sår bönorna

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *