Hänt i förra veckan – vecka 17

Jag tror det var Theres som yppade den första tanken i förrgår (söndag) när vi var i Umeå. ”Vi borde skriva inlägg om vad vi har för oss just nu, så som vi gjorde i begynnelsen när vi började att blogga.” Vilken bra idé inflikade jag direkt, det måste vi verkligen göra! Vi började spåna direkt och fick massor av idéer. Men i grunden har vi tänkt oss en slags veckorapportering om vad som händer just nu hos oss. Rakt upp och ner liksom! Först ut blir vecka 17.

Några inlägg från begynnelsen: Ett stadsodlingsprojekt tar sin början, Årskrönika odlings- och matlagningsåret 2012, Äppelträd från kärna del 1, Lakritsprovning

Vi börjar på det sättet i alla fall, vi vet att det troligen kommer att utvecklas och förändras precis som vårt odlande, och då vi varken har några regler i skrivandet eller odlandet låter vi tiden och processen visa hur det blir – vi låter den vara levande – det blir roligast så. Eftersom kamerorna på mobiltelefonerna blivit så himla bra på senare år tänkte vi att bilder och filmer i dessa inlägg kommer från våra telefoner. Vi hoppas att detta förstärker inblicken i vår vardag.

Meningen är inte att det ska vara drypande fullt med odlingskunskap i dessa artiklar så att det tar ett par veckor att få dem klara, utan att vi hinner skriva dem på ett par timmar ( nja det tog lite längre än så). Vi kommer också länka en del till tidigare inlägg när så behövs, för att du som läser ska få en enkel väg att ta dig till mer omfattande inlägg.

Som tex det här inlägget: Farbror Gröns 10 bästa odlingsråd

Vecka 17 startar

Vecka 17 började med att jag (Johannes) var trött efter en helg i norra Sverige. Först hade jag en odlingskurs under lördagen på Clarion hotell i Östersund. Därefter begav jag mig till Sundsvall under söndagen för att föreläsa på mässan Leva och Bo. Det var riktigt kul att träffa alla hängivna och nyfikna odlare på kursen och föreläsningen och inte minst att få äta en pizza från DOC i Sundsvall. Pizzan var magiskt bra och hamnade på delad första plats med Femhundra grader i Hälleforsnäs. Underbart att sitta tillsammans med ägaren medan jag njöt av Margheritan samtidigt som han berättade om sina studiebesök i Italien och gav mig en inblick i olika parametrar i ett mjöl som styr resultatet. Han öppnade dörren på glänt till en ny värld!

När man ska testa en ny pizzarestaurang är det bra att ta en Margerita som första pizza. Margerita är en pizza som i stort sett endast består av deg, ost och tomatsås. För vår familj har just degen och tomatsåsen varit viktiga beståndsdelar för om vi gillar pizzan eller inte.

Klicka här för att komma till: DOC

@farbrorgron.se

Åt en så sjukt god pizza i Sundsvall! På DOC!

♬ originalljud – Farbror Grön

Jag bara älskar nördiga människor som kan grejer och som är nyfikna på att lära sig mer. Då känner jag att det finns hopp för mänskligheten. När jag tog mig till Sundsvall från Östersund passerade jag Fränsta och denna lilla ort betyder mycket för mig och Theres då Theres för väldigt länge sedan gick på Ålsta folkhögskola och läste tidningsmakarlinjen.

@farbrorgron.se

Vi kallar det för att Serieodla, att få flera skördar på samma plats under samma säsong. Som flera säsonger i säsongen. #serieodla #odlakallt #odlarglädje

♬ originalljud – Farbror Grön

Leva och Bo i Sundsvall

Att föreläsa på mässor med trädgårdstema är himla kul men får träffa mängder med odlingsnördar, nybörjarodlare och allt däremellan. Eftersom vi har massvis med plantor och odlingstillbehör så brukar jag inte dra mig till de allra mest typiska odlingsrelaterade montrarna på mässorna. Nej, det är mest smaker jag lockas till. Vackra chokladpraliner, lyxig glass och delikatesser av olika slag. Förresten så var hotellet i Sundsvall något alldeles extra, Elite hotel Knaust heter det.

Efter helg kommer måndag

Efter en jobbhelg på annan ort brukar jag vara lite mör under måndagen för att sedan levla upp på tisdagen och känna mig mer pigg och alert. Om Theres haft en ”hemmahelg” är hon piggare än jag på måndagar och har energi att arbeta med all delar av Farbror Grön medan jag så sakteliga återkommer till våra rutiner. Men jag brukar ofta orka ta mig ut i växthuset och greja även måndagar när jag är trött, jag tycker att plantorna ger mig energi. I klippet direkt ovanför kan ni se hur kreativiteten binds ihop. På samma plats där vi seriodlade för första gången för 12 år sedan står jag nu och bläddrar i vår bok Serieodla som vi gett ut själva.

Saknar du boken Serieodla i din bokhylla? Tryck här

Förutom att odla, greja med recept, fotografera, skriva, planera kurser, föreläsningar och kurser är det en hel del andra arbetsområden som måste fungera. Vår Facebook-sida, Facebook-gruppen Farbror Gröns trädgårdsland, Instagram och Tiktok behöver omsorg och vår stora blogg underhållas och nya inlägg skrivas. Vi försöker också svara på mail och kommentarer så snabbt det bara går och att skanna av ifall det är några oegentligheter på sociala medier, konflikter eller internettroll.

Lästips om det man i folkmun kallar för troll: De självutnämnda väktarna – en inblick i vår vardag

Jag fick ner alla sommarblommor

Under minst två veckor har jag haft sådden av alla ettåriga sommarblommor på min agenda. Men så händer det massa andra grejer man måste ta tag i och det skjuts på framtiden. Det är oftast inte så noga med tiden, hinner man inte idag så fungerar det kanske i morgon eller någon annan dag. Jag kikade in igår hur sommarblommorna mådde men inga har kommit upp än. De kallsådda tomaterna däremot, som har fått lite hjälp med en värmematta under sig börjar titta upp. Perennerna är uppe sedan länge och väntar på omplantering. Alla omplanterade grönsaksplantor verkar trivas och än så länge har vi inte fått in några möss i växthuset som lever rövare. Förra året fick vi gillra råttfällor lite här och där.

Idag sista april har vi 17 grader på dagen så jag ställde dörren till växthuset på vid gavel. Dräneringsarbetet kring huset i tillsammansodlingen fortskrider och vi börjar att se ett slut på det hela. Första gången vi såg Martins bin var igår måndag, som de måste ha väntat denna kalla vår. Primulorna som blommar på framsidan står lite som på undantag mitt i allt byggmaterial, men de lever!

@farbrorgron.se

Theres önskar sig ett, hoppsan två nya redskap till trädgården. Vi resonerar… vilka redskap tycker du är oumbärliga?

♬ originalljud – Farbror Grön

Vi tog en tur till skogsträdgården

I veckan som var hann vi med en tur till skogsträdgården för att pyssla med odlingarna där. Theres krattade löv och sålde in idén att vi ska bli med lövblåsare, jag blev ganska förvånad över Theres begär av ett blåsande redskap, då jag sedan tidigare varit med i en grupp på facebook som hette ”Vi som hatar lövblåsare!” Men jag anpassade mig direkt och beställde en maskin redan samma kväll.

Valet stod mellan Ryobi och Husqvarna, det blev det sistnämnda märket då vi har två batterier och laddare redan hemma till denna. Det ska bli intressant att se hur vi kommer arbeta med lövblåsaren och till vilka användningsområden vi kommer tycka att den passar. Kan man ha den inne? Till badskummet, ölbryggning och för att torka hunden? Hur fungerar den till vårt takprojekt på vårt timrade trädgårdsförråd och för att blåsa bort kålfjärilar osv?

Läs mer: Larver – hur vi vinner kampen

@farbrorgron.se

In Sweden we call it gold water/ guldvatten! Jag samlar guldvatten i dunkar på våren,ca 20-40 liter. Jag spär ut med ca 8-9 delar vatten. Och vattnar ut bland perenner, även perenna grönsaker mm, buskar och träd. Det blir som en näringsrik gåva precis när växterna vaknar till liv. #odlarglädje #köksträdgården #guldvatten #kiss

♬ Daddy Cool – Boney M.

Guldvatten

Jag passade på att vattna ut lagrat guldvatten i alla odlingar en andra gång och 15 liter kiss tog slut alldeles för snabbt. Jag prioriterade vissa växter så som rabarber, alla perenna blommor samt alla lökväxter. Nu gäller det att samla ihop några liter till så att jag kan vattna ut en rejäl dos när vi åker dit nästa gång. Dunkarna togs med hem till staden och det är på det här sättet, jag har en egen tooalett dit de andra i familjen inte besöker så ofta och som de då och då skymfar genom att säga att den inte är så trevlig. Jag skulle vilja poängtera att ett hem för mig är egentligen bara en plats där jag kan vila ut och där jag kan uttrycka min kreativitet.

Läs mer: Kiss eller guldvatten som vi kallar det

Nolia trädgård

Sista helgen i april begav vi oss till Nolia trädgårdar i Umeå. Jag har varit där själv och föreläst ett par gånger tidigare men nu var det första gången Theres följde med. Sedan Theres sa upp sig i maj är vi två personer som kan arbeta heltid med Farbror Grön, det är dels därför vi kunde ge ut boken Serieodla själva och att Theres kan följa med ut och föreläsa. Superkul som alltid att komma till härliga Umeå och i synnerhet till denna härliga trädgårdsmässa. Pga sjukdom i köket på Hotell Dragonen och stående ovationer av Gjordnära tunnelväxthus begav vi oss till restaurang Harlequin i centrala Umeå, en fullträff för smaklökarna, dit vill vi gå igen.

Theres i hatt!

Vi hittade ett stånd med hattar på trädgårdsmässan och jag bad Theres stanna upp och pröva vilken slags hattmänniska hon är. Det var jättesvårt, jag tycker att hon passar i så himla många varianter så vi köpte ingen denna helg, vi måste fundera. Om Theres bara får välja två huvudbonader, vilka två skulle du i så fall rösta på att hon ska köpa?

Necessär

Det visade sig tydligt under vistelsen i Umeå att necessären Theres fick av våra barn i födelsedagspresent tidigare i år, var alldeles utomordentligt förträfflig. Den kunde till och med äta upp den tidigare necessären. Jag var bara tvungen att smygfota det hela och bevara denna operation till eftervärlden. Nu vet även jag, kanske något ni som läser redan visste, att man inte kan ha för stor necessär.

Hannus Sarenström och Johannes Wätterbäck i samma bil från Nolia trädgård i Umeå.
Tack Hannu Sarenström för mycket trevligt sällskap och skjuts från mässan.

Vad tycker du? Gillar du den här slags artikeln? Vad skulle du vilja veta mer om när det gäller oss?

Johannes Wätterbäck & på ett litet hörn Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Hänt i förra veckan – vecka 17”

  1. Jag funderar över vattningen i kallsådderna. När det är minusgrader och jorden är torr, hur mycket ska jag vattna och vilken temperatur på vattnet?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Vattning har vi märkt, ända sedan vi börja sprida odlingskunskap, är något många har svårt att förstå sig på och samtidigt klurigt att förklara. Det ska vara lagom mycket men det kan torka ut eller dränkas ibland.Försök sätta dig in i hur du skulle velat haft det om du vore din sådd. Viktigt att vattnet inte är över 40 grader varmt annars spelar det inte så stor roll.
      Lycka till och minns att man lär sig oftast bäst genom att misslyckas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *