Vad ska man göra om ens plantor får mjöldagg?

Har dina frodiga plantor får vitfläckiga blad? Då kan det vara mjöldagg som är boven i dramat. Här berättar vi om svampen och vad som orsakar dess framfart.

Vissa saker verkar bara hända, vare sig man vill eller inte! Att få besök av mjöldagg när det lackar mot höst är helt naturligt. Det enda man kan göra under sensommar och höst är att hoppas att det blir milt väder så att gurk- och ärtväxter, som oftast först drabbas, hinner leverera länge innan döden kommer.

Mjöldagg är en slags svamp som parasiterar på våra växter. Olika typer av mjöldaggssvampar har olika favoritväxter de ger sig på. Det kan vara bra att veta, så slipper du oroa sig för att svampen ska sprida sig till andra grödor i odlingen.

Om ärtorna får mjöldagg är det inte säkert att ärtorna inuti skidorna tagit någon skada, men vänta inte för länge med skörden.

Hos oss är det vanligast att zucchini, melon och gurka får mjöldagg, men även vissa ärtväxter kan få mjöldagg. Vissa år har tomater blivit angripna, men det är gurkväxterna som mer eller mindre alltid blir angripna och de brukar också vara först. Det blir lite som ett vitt ludd som fläckvis angriper bladen. Mycelet tränger in i vävnaderna och suger i sig växtsaften. Hos oss hinner aldrig angreppen göra så mycket skada eftersom frukterna har utvecklats långt tidigare än svampen har hunnit göra någon direkt skada. Det som faktiskt tills slut dödar våra gurkväxter är kylan, vare sig de har mjöldagg eller inte. Efter första frostnatten är det finito.

Luftfuktighet och vattentillgång

Det som gynnar svampens framfart är torrt och varmt väder. Växter inom tex gurksläktet brukar behöva suga i sig mängder med vatten under högsomrarna och får de inte så mycket vatten de önskar och kanske till och med blir utsätta för torka, ja då är läget för mjöldaggen gynnsamt och det kan t o m visa sig mitt i sommaren. Luftfuktigheten spelar också roll och stora skiftningar i luftfuktigheten ger en bra grogrund för svampsporerna att sprida sig. Detta förklarar varför mjöldaggen visar sig i slutet av augusti hos oss. Då kan det bli en del kraftiga omslag och ihållande fuktigt väder.

Melon med lite antydan till mjöldagg.

Vad ska man gör om man har fått mjöldagg?

Det finns inte så mycket man kan göra, tycker vi. Vissa menar att bikarbonat kan hjälpa, men vi har aldrig testat. Vi brukar strunta i att mjöldaggens breder ut sig och låtsas som ingenting. Skörd brukar vi få eftersom det oftast är bladen som blir angripna och nästan aldrig några frukter. Ärtskidor sent på säsongen kan bli fula och oaptitliga, men grukväxernas frukter brukar vara intakta trots ganska mycket mjöldagg på bladen.

När de sista gurkorna, melonerna och zucchinisarna är skördade brukar vi hiva de angripna växterna på komposten. Vi tänker att nedbrytarna tar hand om gisslet i nedbrytningsprocessen.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är DSC_9538.jpg
Ett lass med zucchiniblad besmittade med mjöldagg.

Tomatmögel

När vi odlade tomater inomhus för några år sedan fick vi in ett annat slags mögel på våra tomater efter ett par år. Vi vet inte exakt vilken slags svamp det var men det påminner mest om mjöldagg och frukterna angreps inte, bara bladen och de blev vitpudrade och fläckiga. Att vi blev drabbade tror vi beror på att vi övervintrade plantor och sticklingar utan extrabelysning i ett ganska kallt fönster utan tillräckligt med solljus. Vi tror att plantorna blev såpass försvagade och att det var därför de fick möglet/svampen.

Tillslut blev alla blad vitpudrade och vi slängde alla plantor och sticklingar under sen höst och började om från frö efter nyår. Men vi lyckades i alla fall hålla igång en planta genom sticklingsförökning i över två år. Det grämer mig fortfarande att mitt rekord inte är längre och jag har lovat mig att ta upp kampen om detta igen.

Tips för att undvika mjöldagg

  • Se till att vattna rejält och regelbundet
  • Se till att jorden behåller fukt bra, tillsätt organsikt material ofta och täckodla gärna
  • Plocka bort drabbade växtdelar

Lycka till där ute och hoppas att detta inlägg kunde hjälpa några av er att rädda lite av era skördar.

Läs mer om andra växtproblem

Johannes Wätterbäck