Två odlare emellan – Gurkväxter

Nakenfröpumpan Olga som hävt sig ur pallkragen och växt sig stor på en betongplatta.

Den 27 december är det premiär för Saras och min podcast Två odlare emellan – Bäckmo & Wätterbäck. Men redan nu kan du lyssna på ett smakprov på tvaodlareemellan.se.

Varje vecka fram till premiären kommer vi att publicera smakprov i form av kortare avsnitt. I det första kortavsnittet i podcasten Två odlare emellan samtalar jag och Sara om gurkväxter. I familjen gurkväxter ingår melon, pumpa, zucchini och såklart gurka.

I mina odlingar finns varje år gurkväxter av olika slag. Zucchini odlar jag på friland eller i pallkrage både i staden och på landet. Gurka finns i vårt fönster, växthus, på friland och i en och annan pallkrage. Pumpor odlar jag gärna i större odlingsbäddar. Melon odlar jag allra helst på vår takodling.

Då gurkväxter härstammar från tropiska delar av världen behövs en hel del anpassning för att få dem att trivas i vårt klimat. Värme är extra viktigt. När jag tänker efter så är det helt klart gurkväxterna som jag genom åren har misslyckats mest med. Och det beror i stort sätt enbart på att jag i min odlingsiver missbedömt utomhusklimatet och sorgligt nog låtit mina känsliga småplantor frysa ihjäl under kalla vårnätter.

Nyskördad vattenmelon från takfarmen i mitten av oktober.

Förkultivera
Med tanke på känsligheten för låg temperatur brukar jag alltid förkultivera gurkväxterna inomhus för att lyckas bra med dem. Maj är en bra tid att så. När det är dags att plantera ut dem behöver sommaren vara på gång. Hos oss i odlingszon 2 och 3 planteras de alltid ut efter den 10 juni och då gärna i en drivbänk, växthus eller med en skyddande fiberduk som täcke.

 

När man kommit in i sommaren är det bara att vattna och vänta, förutsatt att man har gödslat sin mark väl eller odlar på en näringsrik plats. Hos oss kan dessa växter leverera skörd ända in i slutet av september under varma höstar och har man tur kan man stöta på något exemplar glömd i odlingarna under oktober och november.

I kortavsnittet om gurkväxter pratar jag och Sara om var vi upplever att våra gurkväxter trivs och växer bra. Du får också svar på frågor som: Kan man föröka genom avläggare och sticklingar? Vad händer om man beskär plantorna? Vad kan man göra med omogna pumpor?

Har du några förslag och önskemål, något du verkligen skulle vilja att vi samtalar om, några frågor du hoppas ska få ett svar eller bara en idé om ett roligt och intressant tema, tveka inte att höra av dig.


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Ett svar till ”Två odlare emellan – Gurkväxter”

  1. Så roligt och intressant att lyssna på!
    Mer mer mer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *