Din varukorg är för närvarande tom!
Två odlare emellan – Gurkväxter

Den 27 december är det premiär för Saras och min podcast Två odlare emellan – Bäckmo & Wätterbäck. Men redan nu kan du lyssna på ett smakprov på tvaodlareemellan.se.
Varje vecka fram till premiären kommer vi att publicera smakprov i form av kortare avsnitt. I det första kortavsnittet i podcasten Två odlare emellan samtalar jag och Sara om gurkväxter. I familjen gurkväxter ingår melon, pumpa, zucchini och såklart gurka.
I mina odlingar finns varje år gurkväxter av olika slag. Zucchini odlar jag på friland eller i pallkrage både i staden och på landet. Gurka finns i vårt fönster, växthus, på friland och i en och annan pallkrage. Pumpor odlar jag gärna i större odlingsbäddar. Melon odlar jag allra helst på vår takodling.
Då gurkväxter härstammar från tropiska delar av världen behövs en hel del anpassning för att få dem att trivas i vårt klimat. Värme är extra viktigt. När jag tänker efter så är det helt klart gurkväxterna som jag genom åren har misslyckats mest med. Och det beror i stort sätt enbart på att jag i min odlingsiver missbedömt utomhusklimatet och sorgligt nog låtit mina känsliga småplantor frysa ihjäl under kalla vårnätter.

Förkultivera
Med tanke på känsligheten för låg temperatur brukar jag alltid förkultivera gurkväxterna inomhus för att lyckas bra med dem. Maj är en bra tid att så. När det är dags att plantera ut dem behöver sommaren vara på gång. Hos oss i odlingszon 2 och 3 planteras de alltid ut efter den 10 juni och då gärna i en drivbänk, växthus eller med en skyddande fiberduk som täcke.
När man kommit in i sommaren är det bara att vattna och vänta, förutsatt att man har gödslat sin mark väl eller odlar på en näringsrik plats. Hos oss kan dessa växter leverera skörd ända in i slutet av september under varma höstar och har man tur kan man stöta på något exemplar glömd i odlingarna under oktober och november.
I kortavsnittet om gurkväxter pratar jag och Sara om var vi upplever att våra gurkväxter trivs och växer bra. Du får också svar på frågor som: Kan man föröka genom avläggare och sticklingar? Vad händer om man beskär plantorna? Vad kan man göra med omogna pumpor?
Har du några förslag och önskemål, något du verkligen skulle vilja att vi samtalar om, några frågor du hoppas ska få ett svar eller bara en idé om ett roligt och intressant tema, tveka inte att höra av dig.

Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Två odlare emellan – Gurkväxter”
Så roligt och intressant att lyssna på!
Mer mer mer!
Lämna ett svar