Din varukorg är för närvarande tom!
Skörda under vintern
Svartkål tål inte lika mycket kyla som grönkålen, men vi kunde faktiskt få någon svartkålsplanta att övervintra förra vintern. Den levde på takodlingen där klimatet inte blir fullt så bistert som i ett friland. Så blir det inte för kallt, kan det hända att svartkålen håller sig fin ett tag till. Förra årets brysselkål gav oss skörd fram till mars i år. Det beror främst på att vi inte skördade så mycket av den, men också för att vi ville se hur länge den skulle stå sig. Efter vår sista skörd började brysselkålen om, likt all annan kål som övervintras, och sköt nya blad och laddade för blomning.
Annat som finns kvar i våra pallkragar är tex haverrot, svartrot och rotselleri. De hoppas vi kunna skörda av innan jorden blir allt för frusen. Purjolök står också kvar.
Vi tycker det är viktigt att varje år tänja på gränser och prova nya saker. Det är på så sätt vi kunnat dra slutsatser och upptäckt nya vägar i vårt odlande. När det gäller att vinterskörda behöver man ibland ha is i magen och låta skördeklara grödor få stå kvar i jorden ännu ett tag till. Till en början behöver man göra vilda chansningar för att själv upptäcka vad som funkar. Hade vi aldrig vågat prova, hade vi inte vetat det vi vet idag och troligen aldrig vågat testa det vi ska testa imorgon. Den största upptäckten är att växtplatsen är den bästa lagringsplatsen. Kan en grönsak ge vinterskörd så kan den också stå kvar på sin plats tills middagen ska lagas.
I år provar vi att behålla något exemplar av spetskål, rödkål och savoykål i odlingen. Vad finns kvar i din odling som du tänker skörda av än ett tag?
/ Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande grönsaker?”Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
- Bli av med dina fruktflugor!Under sensommaren och hösten dyker det upp bananflugor, fruktflugor i stort antal hos oss. Bekämpar man dem inte systematiskt förökar de sig lavinartat och du får leva ditt liv bland mängder av flygande och… Läs mer: Bli av med dina fruktflugor!
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Kommentarer
2 svar till ”Skörda under vintern”
Purpurkål, broccoli, svartkål, grönkål och brysselkål. Kommer skörda broccolin nästa vecka. Den e ett stort huvudskott som jag hoppas på. Brysselkålen ska jag äta lite av resten ska skördas till på julafton!
Har precis skördat spetskål, under snö. De yttersta bladen var fula och frysta, men inuti ser den jättefin ut!
Lämna ett svar