Din varukorg är för närvarande tom!
Skörda under vintern

Under det vita täcket hos oss skymtar det fram en hel del fina kålplantor. Har vi frodiga plantor kvar i odlingarna brukar vi låta dem vara kvar under höst och vinter för att kunna ge oss skörd under så lång tid som möjligt. Just grönkålen är en riktig vinterfavorit. Vi tycker den blir godare efter några frostnätter och håller sig fräsch mycket längre på plantan än inomhus i kylskåpet. En häftig känsla är det att vid juletid gå ut, borsta bort lite snö och skörda blad till julmiddagarna.
Svartkål tål inte lika mycket kyla som grönkålen, men vi kunde faktiskt få någon svartkålsplanta att övervintra förra vintern. Den levde på takodlingen där klimatet inte blir fullt så bistert som i ett friland. Så blir det inte för kallt, kan det hända att svartkålen håller sig fin ett tag till. Förra årets brysselkål gav oss skörd fram till mars i år. Det beror främst på att vi inte skördade så mycket av den, men också för att vi ville se hur länge den skulle stå sig. Efter vår sista skörd började brysselkålen om, likt all annan kål som övervintras, och sköt nya blad och laddade för blomning.Annat som finns kvar i våra pallkragar är tex haverrot, svartrot och rotselleri. De hoppas vi kunna skörda av innan jorden blir allt för frusen. Purjolök står också kvar.
Vi tycker det är viktigt att varje år tänja på gränser och prova nya saker. Det är på så sätt vi kunnat dra slutsatser och upptäckt nya vägar i vårt odlande. När det gäller att vinterskörda behöver man ibland ha is i magen och låta skördeklara grödor få stå kvar i jorden ännu ett tag till. Till en början behöver man göra vilda chansningar för att själv upptäcka vad som funkar. Hade vi aldrig vågat prova, hade vi inte vetat det vi vet idag och troligen aldrig vågat testa det vi ska testa imorgon. Den största upptäckten är att växtplatsen är den bästa lagringsplatsen. Kan en grönsak ge vinterskörd så kan den också stå kvar på sin plats tills middagen ska lagas.
I år provar vi att behålla något exemplar av spetskål, rödkål och savoykål i odlingen. Vad finns kvar i din odling som du tänker skörda av än ett tag?
/ Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Jag hade en trädgård som väntade på mig
Föga visste jag som barn och ung att mitt framtida liv, mitt största intresse och hela min livsstil fanns bara en meter framför verandan. Det var där min skola, mitt universitet och min… Läs mer: Jag hade en trädgård som väntade på mig - 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor
Oktober 2025. Vi kan nu summera de senaste 13 månaderna: 125 gnagare tagna i slagfällor i stugan vid skogsträdgården. Det är ofantligt många – ett nytt personligt rekord. Aldrig tidigare har vi haft… Läs mer: 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor - GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Det blir en ny bok i vinter, en bok som vi länge haft i våra tankar att vi måste göra. Den heter ”GRATISODLA – bli rik på frön, plantor, blommor och grönsaker” och… Läs mer: GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter - Egen glögg på svagdricka
I många år har jag tänkt att vi borde göra vår egen glögg. Vi brygger ju öl, gör vin, vinäger och tar tillvara på det mesta vi kan odla och förädla – så… Läs mer: Egen glögg på svagdricka - Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker
Att kunna skörda färska grönsaker under årets kalla tid är en lyx! Men vilka grönsaker kan man skörda kallt och hur mycket kyla tål dem? Här berättar vi om våra upptäckter gällande både… Läs mer: Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker - Förvara potatis
Att förvara, i synnerhet vinterförvara potatis kan vara en utmaning. Har man ingen jordkällare eller en potatislår stående i något dragit uthus får man tänka till och finna andra platser. Genom årens lopp… Läs mer: Förvara potatis - Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari
Vinterns Odlingskurs på Hälsans hus i Stockholm den 14/12 är fullbokad men vi har en ny i januari. Välkommen på Endagskurs & Odlingsdag på Hälsans Hus, Stockholm – 25 januari 2026 Januari är… Läs mer: Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari - Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Välkommen till 2026 års odlarhelg på Färna Herrgård i Bergslagen där vi går på djupet i odlandets konst. Under odlingskursen på Färna Herrgård med Farbror Grön går vi på djupet i odlandet under… Läs mer: Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Skörda under vintern”
Purpurkål, broccoli, svartkål, grönkål och brysselkål. Kommer skörda broccolin nästa vecka. Den e ett stort huvudskott som jag hoppas på. Brysselkålen ska jag äta lite av resten ska skördas till på julafton!
Har precis skördat spetskål, under snö. De yttersta bladen var fula och frysta, men inuti ser den jättefin ut!











Lämna ett svar