Snöklädda grönsaksland vart man än tittar. Man kan välja att bli alldeles bedrövad över allt man inte hunnit skörda eller så kan man bli alldeles lycklig över att så mycket fortfarande går att plocka. Vi väljer såklart det sistnämnda och pulsar glatt ut i snön i jakten på smarrigt grönt.
Under det vita täcket hos oss skymtar det fram en hel del fina kålplantor. Har vi frodiga plantor kvar i odlingarna brukar vi låta dem vara kvar under höst och vinter för att kunna ge oss skörd under så lång tid som möjligt. Just grönkålen är en riktig vinterfavorit. Vi tycker den blir godare efter några frostnätter och håller sig fräsch mycket längre på plantan än inomhus i kylskåpet. En häftig känsla är det att vid juletid gå ut, borsta bort lite snö och skörda blad till julmiddagarna. Svartkål tål inte lika mycket kyla som grönkålen, men vi kunde faktiskt få någon svartkålsplanta att övervintra förra vintern. Den levde på takodlingen där klimatet inte blir fullt så bistert som i ett friland. Så blir det inte för kallt, kan det hända att svartkålen håller sig fin ett tag till. Förra årets brysselkål gav oss skörd fram till mars i år. Det beror främst på att vi inte skördade så mycket av den, men också för att vi ville se hur länge den skulle stå sig. Efter vår sista skörd började brysselkålen om, likt all annan kål som övervintras, och sköt nya blad och laddade för blomning. Annat som finns kvar i våra pallkragar är tex haverrot, svartrot och rotselleri. De hoppas vi kunna skörda av innan jorden blir allt för frusen. Purjolök står också kvar.
Vi tycker det är viktigt att varje år tänja på gränser och prova nya saker. Det är på så sätt vi kunnat dra slutsatser och upptäckt nya vägar i vårt odlande. När det gäller att vinterskörda behöver man ibland ha is i magen och låta skördeklara grödor få stå kvar i jorden ännu ett tag till. Till en början behöver man göra vilda chansningar för att själv upptäcka vad som funkar. Hade vi aldrig vågat prova, hade vi inte vetat det vi vet idag och troligen aldrig vågat testa det vi ska testa imorgon. Den största upptäckten är att växtplatsen är den bästa lagringsplatsen. Kan en grönsak ge vinterskörd så kan den också stå kvar på sin plats tills middagen ska lagas.
I år provar vi att behålla något exemplar av spetskål, rödkål och savoykål i odlingen. Vad finns kvar i din odling som du tänker skörda av än ett tag?
/ Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.
Endagskursen ”Odla dig ur krisen” i Stockholm den 23/2 handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv (något många av oss glömt de senaste 70 åren). Genom att odla kallt, och därmed naturligt utan… Läs mer: Endagskurs Stockholm 23/2
Huvudkål är kungen bland kålgrönsakerna i köksträdgården, både utseendemässigt och till hur den breder ut sig. Ser man även till hur mycket mat den kan ge (beroende på om någon annan äter upp… Läs mer: Vi sår och skördar huvudkål kallt!
Det spås att kaffe ska bli dyrare och kanske kosta 100 kr paketet. Då är det på tiden att man kikar på alternativ. Det blir till att kavla upp ärmarna och förse sig… Läs mer: Kaffe – så här gör vi vårt egna!
Under 1990-talet började mina, Johannes äventyr med att odla kallt, vinterså, olika slags perenner i mitt första kallväxthus. Strax efter de första lyckade sådderna började jag att experimentera med olika kryddor och grönsaker.… Läs mer: Att odla kallt – vinterså
Att Odla kallt är att odla naturligt! Att odla kallt har förenklat vårt odlande enormt. På köpet har vi även fått, kraftigare, tåligare och fler plantor = mer mat. Vi har liksom förlängt… Läs mer: Odla kallt = odla naturligt!
Under vårens odlingskurs i Sundsvall ligger odlarfokuset på vår och sommar, både blommor och grönsaker. Hur man på ett enkelt sätt kan maximera och förlänga skördarna genom att förkultivera, serieodla, samplantera, odla trångt… Läs mer: Odlingskurs på Scandic Sundsvall city den 5/4 2025
Ostronört är som ett veganskt alternativ till skaldjur. Odlar man den själv kan man förhoppningsvis njuta av den i fler år, den klassas nämligen som perenn. Här berättar vi om hur vi odlar… Läs mer: Ostronört – växten som smakar skaldjur
Purpurkål, broccoli, svartkål, grönkål och brysselkål. Kommer skörda broccolin nästa vecka. Den e ett stort huvudskott som jag hoppas på. Brysselkålen ska jag äta lite av resten ska skördas till på julafton!
Lämna ett svar