Toras knäck på egenodlad sirap!

Tora, vår dotter, tyckte att det var dags för knäck och som en skänk från ovan var köpesirapen slut. Då kom jag ihåg rariteten som står i vårt kylskåp, vår egen sirap.

Under de senaste två åren har jag, Johannes, odlat sockerrör uppe på takfarmen och med god framgång. Ca 25 plantor i en välgödslad dubbelpallkrage, uppdragna från frö, har som mest kunnat ge oss 560 g trögflytande sirap vid skörd under oktober. Sockerrör är relativt lätta att odla, faktiskt betydligt lättare än majs som hamnar i samma kategori i utseende och växtsätt. Under 2021 ska jag försöka ta mig i kragen och skriva mer om sockerrör. både om hur man odlar dem och hur utvinner dess söta saft på bästa sätt.

Kreativ energi

Känslan av att arbeta med egenodlade produkter är enormt berikande och skänker mig, Johannes, mycket glädje. Alla dessa olika slags experiment med processer och för oss nya växter vi stundtals håller på med, håller mitt sinne öppet, nyfiket och vaksamt. Med det sagt vill jag inte på något sätt förringa odlingsglädjen med de växter som vi vanligtvis kallar för ”vanliga” De är ju minst lika underbara att odla och arbeta med. Men jag behöver ny styrfart för att fungera optimalt kreativt. Dessa nyheter blir lite, om jag får använda en skogshuggarmetafor, som att dopa motorsågen med startgas för att få igång den på första rycket. Jag behöver den där startgasen för att komma loss från invanda strukturer och rutiner som det är så lätt att fastna i och jag vill att livet ska vara levande

Tora gjorde knäcken helt utan vuxnas inblandning och tillsammans med en kompis.

Ingredienser Toras knäck med egenodlad sirap

 • 2 dl sirap behöver inte vara egenodlad
 • 2 dl socker
 • 2 dl grädde
 • 1 dl hackad mandel, behöver inte skållas innan.
 • Några nypor flingsalt

Gör så här: Blanda alla ingredienser utom den hackade mandeln i en tjockbottnad kastrull. Låt knäcken koka upp för att sedan sjuda i ca 25 – 30 min tills den är ca 125 – 140 grader. Ju högre temperatur ”smeten” får desto hårdare blir knäcken. När du anser att det kokat klart rör du ner mandeln och portionerar ut knäcken i knäckformar av papp.

Tora tips 1: Om man penslar decilitermåttet med lite olja innan man häller i sirapen i kastrullen är det lättare att att få ur den utan att det kladdar.

Toras tips 2: Hacka lite mjölkchoklad om du gillar chokladsmak. Blanda ner chokladen precis innan du ska hälla knäcken i formarna så att den inte smälter för mycket.

Komplex smak

Egen sirap har en komplexitet i sin arom som köpesirap aldrig kommer nära. Det påminner mer om muscovadosocker i smaken med både toner av choklad och lakrits och med en lätt sälta. Knäck tycker vi blir alldeles särskilt god om den ställs i frysen innan den avnjutes. Då smäller den av så härligt när man biter i den för att sedan vartefter den värms i munnen blir så där härligt seg.

Så här såg det ut när vi utvann sockret ur sockerrören via mangelmetoden.

Johannes & Tora


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

4 svar till ”Toras knäck på egenodlad sirap!”

 1. Profilbild för Ulrik Strandberg
  Ulrik Strandberg

  Hallå!
  Väldigt intresserad av att odla sockerrör.
  Måste man ha en mangel, eller skulle det kunna fungera med en juicemaskin?
  Var köpte du frön någonstans?
  Mvh Ulrik

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Juicemaskinen kommer troligtvis gå sönder. Man behöver knaka rören. På Sneckenströms kan du finna frön.

   Johannes

 2. Hej! Min son är så himla sugen på att testa att odla sockerrör, och det är verkligen min dröm att få odla med mina barn så när dom blir intresserad av en speciell gröda så hakar jag på direkt!
  I år förstår jag att det är försent men det hade varit kul att testa nästa år.
  Jag har dock inte hittat någonstans att köpa fröer, ingenstans jag litar på att dom skickar rätt fröer i alla fall. Har du något tips på hur jag hittar frön till sockerrör?

  1. Vi har köpt av Sneckenströms ekohandel, men de verkar inte ha längre. I år hoppas vi att våra egna går i blom och ger frön. Vill det sig väl kanske vi säljer av dessa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *