Din varukorg är för närvarande tom!
Toras knäck på egenodlad sirap!
Tora, vår dotter, tyckte att det var dags för knäck och som en skänk från ovan var köpesirapen slut. Då kom jag ihåg rariteten som står i vårt kylskåp, vår egen sirap.
Under de senaste två åren har jag, Johannes, odlat sockerrör uppe på takfarmen och med god framgång. Ca 25 plantor i en välgödslad dubbelpallkrage, uppdragna från frö, har som mest kunnat ge oss 560 g trögflytande sirap vid skörd under oktober. Sockerrör är relativt lätta att odla, faktiskt betydligt lättare än majs som hamnar i samma kategori i utseende och växtsätt. Under 2021 ska jag försöka ta mig i kragen och skriva mer om sockerrör. både om hur man odlar dem och hur utvinner dess söta saft på bästa sätt.
Kreativ energi
Känslan av att arbeta med egenodlade produkter är enormt berikande och skänker mig, Johannes, mycket glädje. Alla dessa olika slags experiment med processer och för oss nya växter vi stundtals håller på med, håller mitt sinne öppet, nyfiket och vaksamt. Med det sagt vill jag inte på något sätt förringa odlingsglädjen med de växter som vi vanligtvis kallar för ”vanliga” De är ju minst lika underbara att odla och arbeta med. Men jag behöver ny styrfart för att fungera optimalt kreativt. Dessa nyheter blir lite, om jag får använda en skogshuggarmetafor, som att dopa motorsågen med startgas för att få igång den på första rycket. Jag behöver den där startgasen för att komma loss från invanda strukturer och rutiner som det är så lätt att fastna i och jag vill att livet ska vara levande
Tora gjorde knäcken helt utan vuxnas inblandning och tillsammans med en kompis.
Ingredienser Toras knäck med egenodlad sirap
- 2 dl sirap behöver inte vara egenodlad
- 2 dl socker
- 2 dl grädde
- 1 dl hackad mandel, behöver inte skållas innan.
- Några nypor flingsalt
Gör så här: Blanda alla ingredienser utom den hackade mandeln i en tjockbottnad kastrull. Låt knäcken koka upp för att sedan sjuda i ca 25 – 30 min tills den är ca 125 – 140 grader. Ju högre temperatur ”smeten” får desto hårdare blir knäcken. När du anser att det kokat klart rör du ner mandeln och portionerar ut knäcken i knäckformar av papp.
Tora tips 1: Om man penslar decilitermåttet med lite olja innan man häller i sirapen i kastrullen är det lättare att att få ur den utan att det kladdar.
Toras tips 2: Hacka lite mjölkchoklad om du gillar chokladsmak. Blanda ner chokladen precis innan du ska hälla knäcken i formarna så att den inte smälter för mycket.
Komplex smak
Egen sirap har en komplexitet i sin arom som köpesirap aldrig kommer nära. Det påminner mer om muscovadosocker i smaken med både toner av choklad och lakrits och med en lätt sälta. Knäck tycker vi blir alldeles särskilt god om den ställs i frysen innan den avnjutes. Då smäller den av så härligt när man biter i den för att sedan vartefter den värms i munnen blir så där härligt seg.
Johannes & Tora
Våra senaste inlägg
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
- Bli av med dina fruktflugor!Under sensommaren och hösten dyker det upp bananflugor, fruktflugor i stort antal hos oss. Bekämpar man dem inte systematiskt förökar de sig lavinartat och du får leva ditt liv bland mängder av flygande och… Läs mer: Bli av med dina fruktflugor!
- Ny version av vår första handbok i grönsaksodling2025 blir det en ny version av vår första handbok i grönskaodling. Boken Alla fingrar gröna kom ut 2015. Nästa år är det precis 10 år sedan och det vill vi fira genom en nyutgåva.… Läs mer: Ny version av vår första handbok i grönsaksodling
- Ta in paprika- och chiliplantorna och skörda fram till julHjälp, mina paprika- och chiliplantor har massor av omogna frukter och snart kommer frosten! Hur får jag dem att mogna? Visst kan det kännas surt att det är först nu när hösten nalkas… Läs mer: Ta in paprika- och chiliplantorna och skörda fram till jul
- Rensa bort gamla solrosorVi tycker det känns tråkigt att de flesta av våra solrosor har blommat över. Genom att ta bort överblommade blommor hoppas vi på mer solrosblomning. I våra odlingar har vi ofta solrosor i… Läs mer: Rensa bort gamla solrosor
- Enkel granola med blåbär och kokosI veckan var det dags att göra egen granola igen. Den här gången fick det bli blåbär och kokos som smaksättare förutom hasselnötter, mandel och äppelmust. Fyll i din mailadress och få en… Läs mer: Enkel granola med blåbär och kokos
- Farbror Grön medverkar på Världens musik och mat på StenhammarLördagen den 31 augusti finner ni oss i slottsparken vid Stenhammar slott i Flens kommun under evenemanget ”Världens musik och mat” där även Kungen och Drottningen medverkar. Vi kommer ha ett bord där… Läs mer: Farbror Grön medverkar på Världens musik och mat på Stenhammar
- Odla vitlök från egen vitlökOm man får en riklig skörd av vitlök kan det vara roligt att spara klyftor till eget utsäde. Att ta egna frön, lökar eller knölar till kommande odlingar är roligt, men också billigt… Läs mer: Odla vitlök från egen vitlök
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Kommentarer
4 svar till ”Toras knäck på egenodlad sirap!”
Hallå!
Väldigt intresserad av att odla sockerrör.
Måste man ha en mangel, eller skulle det kunna fungera med en juicemaskin?
Var köpte du frön någonstans?
Mvh UlrikJuicemaskinen kommer troligtvis gå sönder. Man behöver knaka rören. På Sneckenströms kan du finna frön.
Johannes
Hej! Min son är så himla sugen på att testa att odla sockerrör, och det är verkligen min dröm att få odla med mina barn så när dom blir intresserad av en speciell gröda så hakar jag på direkt!
I år förstår jag att det är försent men det hade varit kul att testa nästa år.
Jag har dock inte hittat någonstans att köpa fröer, ingenstans jag litar på att dom skickar rätt fröer i alla fall. Har du något tips på hur jag hittar frön till sockerrör?Vi har köpt av Sneckenströms ekohandel, men de verkar inte ha längre. I år hoppas vi att våra egna går i blom och ger frön. Vill det sig väl kanske vi säljer av dessa.
Lämna ett svar