Din varukorg är för närvarande tom!
Tomatsirap och kreativitet
Om det är något jag verkligen älskar så är det de där stunderna när man bara flyter med i kreativiteten och ger sig hän till idéer som ploppar upp fast man kanske inte har tid, att man liksom inte kan låta bli att följa den där impulsen. Och istället för att prioritera bort något planerat trycker jag in ytterligare ett moment i mitt dagliga schema. Jag börjar bli van, jag börjar att lära känna mig själv och vet att det är så jag fungerar. Det är så jag kommer vidare i allt jag gör, vare sig det är med en gitarr i knät, på alla fyra i trädgårdslandet eller mellan diskbänk och spis i ett nedstänkt förkläde. Jag följer de där idéerna, tankarna och linjerna och försöker att inte analysera sönder dem.
Om någon skulle säga att livet är trist, förutsägbart eller rent utav innehållslöst så skulle jag svara; Då har du inte lyssnat på livet eller visat det tillräckligt stort intresse. Det finns så mycket som väntar på att få upptäckas och det finns så mycket mer att se. Vi får inte glömma bort att leka och försöka oss på att göra livet mer magiskt. Det är extra viktigt när vi blir äldre och börjar glömma bort lekfullheten och sakta men säkert förlora oss i minnen och rutiner. När frågan ”Tänk om man skulle testa att göra så här” kommer, bör vi nog oftast lyssna på den och kanske svara ja fast att det inte alltid känns så bekvämt. Det är kanske då vi får chansen att kliva bort från invanda mönster, begränsande tankar och skapa något nytt och kanske hamna i det där tillståndet som får oss att känna oss mer levande.
Så var det för mig häromkvällen när jag skulle hälla ut det klara tomatspadet efter att ha ugnsbakat årets femtioelfte plåt med tomater. Jag doppade fingret i spadet och tänkte, oj vad det smakar mycket! Kan man koncentrera, reducera det här och så att säga koka bort den största delen av vätskan och få en fantastisk produkt att leka med i köket? Ja! Precis så kan man göra och en spådan produkt har nu sett dagens ljus.
7 dl tomatvätska från två plåtar ugnsbakade tomater ger efter en timme och sjutton minuter, på medelhög värme i en tjock-bottnad kastrull, 0,7 dl trögflytande och enormt smakrik tomatsirap. Nu ska jag testa att leka med den i smaksättningar och maträtter. På rak arm vågar jag mig på att påstå att den är fantastisk som glaze eller som ingrediens i marinader och tomat-baserade såser för att ge mer mustighet och rundare smak. Nu slänger vi knappt någon-ting när vi gör våra krossade tomater, ja förutom tomatskrutten. Inkråmet blir till sås, tomatskalen torkar vi och maler till pulver om vi inte äter upp dem som chips och spadet blir nu till en smakrik och trögflytande sirap. Tänk vad mycket man kan ta till vara på om man bara vågar sig på att leka lite i köket. Lycka till!
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
9 svar till ”Tomatsirap och kreativitet”
Om jag har tomater nog för att prova, så skall jag ge det ett försök!
Antar att ni använder en elektrisk kaffekvarn till malandet. Har ni något tips på vad man kan använda för att "städa" kvarnen när man vill mala annat och inte vill ha med smak från förra sorten? Typ nypon ena gången och nästa gång tomat.
Ve och fasa! Vi använder en handdriven ställbar från 1930-talet. Perfekt och pulvret blir inte statiskt elektriskt. Ut och leta på loppis
Låter jättegott! Det är så roligt att experimentera och pröva sig fram.
/KittyKokade nyss ihop en tomatsirap efter att ha gjort flera plåtar krossade tomater efter ert recept. Vad tror ni om hållbarheten på den tro? Nu blev det ju inga stora mängder, snarare en väldigt liten mängd :-), efter att den reducerats men kan hållbarheten, i kylskåp naturligtvis, röra sig om dagar eller veckor?
Vi vet inte exakt, men det handlar nog om några dagar.
Testar tomater- i- ugn receptet och tänker torka&mala skalen samt mixa ”köttet” o frysa in. Men, jag tänker använda vätskan som deg- och såsspad! Där behövs ju ändå vätska och detta troligen ngt näringsfyllda tomatvatten borde ge positiv effekt el bara komma till nytta 😋 Tomatsirap lät spännande men där tog min tid slut.
Tack för tips, kunskap och inspiration!Vad spännande, det lär ju ge en god smak.
/ Johannes
[…] funnit en välfungerande väg…helt på egen hand ( helt i linje med vårt sätt att tänka kreativitet och självhushåll). Som tur är finns det många proffs där ute som kan hjälpa oss om något […]
Lämna ett svar