Din varukorg är för närvarande tom!
Tomaterna 2017 vilka var bäst och till vad?

I år är tomatskörden försenad med en månad.
Vilka tomater var bäst i år och till vad? Nu är det fullt med tomater hemma hos oss. Jag har en regel, jag lagrar inte tomater i våra sovrum, det är bara i vardagsrummet och i köket. Jag överdriver inte om jag säger att vi har ca 25 kg liggande i backar, på fat och i skålar. De närmaste dagarna blir det storkok av tomatsås. Receptet på krossade tomater hittar du HÄR.
Vi skördar nästan alla tomater som gröna och tomater är faktiskt mogna när de är gröna även om sinnebilden av en mogen tomat alltid är röd. Visst låter det fint att en tomat är solmogen och dinglar på sin planta när den slår om till rött, men det är föga troligt att de tomater du köper i affären var röda när de plockades. Det jag menar med mogenhet är att själva tomaterna växer upp och blir stora ”färdiga” för att sedan mogna till sin mognads färg. De behöver inte hänga kvar på plantorna för att mogna, speciellt inte i vårt klimat, det fungerar till och med bättre för dem att mogna inomhus. Dessutom är det ett vackert skådespel på en stor bricka, att se dem slå om till sina färger. Testa att fotografera dem en gång varje dag och jämför bilderna efteråt. Vilket skådespel!
Innan frosten slår till
Plocka av de tomater som är störst och som uppnått den storlek du vet eller anar är sortens storlek och lägg dem inomhus i fönster eller i bokhyllor. Ta för vana att alltid lägga dem på ett fat eller bricka, det är alltid någon som ruttnar eller går sönder och det är så trist när möbler blir förstörda.
När kylan kommit
När frosten verkligen kommer ( ibland är det ju falskt alarm) behöver man plocka in sina utomhustomater oavsett om de är röda eller gröna. De flesta gröna kommer att slå om till sin mognadsfärg inomhus. Medan några som inte hunnit växa klart utomhus kommer att förbli gröna. Dessa gröna tomater behöver inte slängas. De passar bra att använda i tex en grön tacosås. Klicka HÄR så kommer du till våra två recept på tacosåser, en röd och en grön. Testa för all del att steka dem men titta på filmen ”Stekta gröna tomater” innan, då kommer de smaka godare.

Sorten ”Rio Grande” är vår trognaste, mest produktiva och en av de mildaste och vackraste tomaterna vi odlar. Fröna har vår vän Inga tagit med sig från Spanien och vi har fortfarande orginalpåsen och frön kvar, trots att det var fyra år sedan vi fick dem. Vi älskar den här sorten! Den är stor, ger mycket kött och perfekt till tomatsås men också god som färsk för tex barn som vill ha lite mildare tomater. Den drabbas sällan av pistillröta i våra odlingar men i år har vi fått problem med kärnhusen som möglar i tillsynes jättefina tomater. Vi har fått slänga var tredje tomat ibland. Vi tror att det är någon brist eller att det möjligtvis har med sommarens lägre medeltemperatur att göra. Nästa år ska jag testa att tillsätta lite extra stenmjöl och se om problemet försvinner.

Efter att ha läst om pienolotomat-er i ett nummer av tidningen Natur & Trädgård, var det äntligen dags att testa att odla dessa extra hållbara tomater. Piennolo betyder att man kan knyta upp dem likt ett kluster (piennolo) och förvara dem hängandes i vackra klasar inomhus ända in i decem-ber – januari. Det finns flera sådana slags tomater men det blev ”Principe Borghese som först landade i våra odlingar och den är både god att äta och vacker att titta på. Namnet betyder fritt översatt från Italienska ”Den lilla prinsen” Den har en liten topp längst ut på varje tomat. Den här sorten är också en sort vi vill fortsätta att odla och inte bara för att den är så extremt lagringsduglig utan för att den också är väldigt god. Det är en viktig tomat för våra tomatsåser och utgör tillsammans med Rio basen i vår egen kokta sås.

”Purple calabash” är en mycket vacker och spännande tomat som smakar bra. Tyvärr är den ganska knölig, ja värre än Costeluto Genovese” och denna knölighet ställer till det ganska mycket i mognadsprocessen ( ska visa i ett framtida inlägg). Man får slänga en hel del tomater som blir dåliga men de som blir kvar smakar riktigt gott. Vi är tveksamma till om vi kommer att odla den här tomaten framöver, trist att behöva slänga så många tomater.

Körsbärstomater är kanske bland de mest användbara tomaterna av alla. Perfekta i sin lagomhet som munsbitar direkt i odlingen men också en väldigt smidig portions-förpackning. Dessutom smakar dessa tomater nästan alltid gott, vilket man ganska lätt upptäcker i matffärerna då körsbärstomater blivit omåttligt populära de senaste 15 åren. Den här sorten heter ”Mei Wei” och är riktigt fin i smaken och vad vi märkt, efter ett par års odlade, inte krånglig på något sätt.

Vi har ingen aning om hur den gula ”Brandywine” tomaten kommit in i vår odling. Vi har fått frön av Uta och Stefan till de röda och svarta varianterna av Brandywine och båda intygar på heder och samvete att de inte odlat den gula. Hur som haver, den här tomaten är faktiskt en av de gula tomaterna vi odlat som vi tycker smakar bäst, inte alla frukter, men ibland vid rätt mognad och färg är det en sensationell smakupplevelse. Den här odlar vi gärna igen, trots att avkastningen är ganska låg. I skrivande stund ska en sådan här tomat hamna i stekpannan tillsammans med nyskördad purjolök, delikatesspotatis och äggröra med smält ost.

Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar