Tomaterna 2017 vilka var bäst och till vad?

Tomater i olika färger Farbror Grön
I år är tomatskörden försenad med en månad.
 

I år är tomatskörden försenad med en månad.

Vilka tomater var bäst i år och till vad? Nu är det fullt med tomater hemma hos oss. Jag har en regel, jag lagrar inte tomater i våra sovrum, det är bara i vardagsrummet och i köket. Jag överdriver inte om jag säger att vi har ca 25 kg liggande i backar, på fat och i skålar. De närmaste dagarna blir det storkok av tomatsås. Receptet på krossade tomater hittar du HÄR.

Vi skördar nästan alla tomater som gröna och tomater är faktiskt mogna när de är gröna även om sinnebilden av en mogen tomat alltid är röd. Visst låter det fint att en tomat är solmogen och dinglar på sin planta när den slår om till rött, men det är föga troligt att de tomater du köper i affären var röda när de plockades. Det jag menar med mogenhet är att själva tomaterna växer upp och blir stora ”färdiga” för att sedan mogna till sin mognads färg. De behöver inte hänga kvar på plantorna för att mogna,  speciellt inte i vårt  klimat, det fungerar till och med bättre för dem att mogna inomhus. Dessutom är det ett vackert skådespel på en stor bricka, att se dem slå om till sina färger. Testa att fotografera dem en gång varje dag och jämför bilderna efteråt. Vilket skådespel!

Innan frosten slår till
Plocka av de tomater som är störst och som uppnått den storlek du vet eller anar är sortens storlek och lägg dem inomhus i fönster eller i bokhyllor. Ta för vana att alltid lägga dem på ett fat eller bricka, det är alltid någon som ruttnar eller går sönder och det är så trist när möbler blir förstörda.

När kylan kommit
När frosten verkligen kommer ( ibland är det ju falskt alarm) behöver man plocka in sina utomhustomater oavsett om de är röda eller gröna. De flesta gröna kommer att slå om till sin mognadsfärg inomhus. Medan några som inte hunnit växa klart utomhus kommer att förbli gröna. Dessa gröna tomater behöver inte slängas. De passar bra att använda i tex en grön tacosås. Klicka HÄR så kommer du till våra två recept på tacosåser, en röd och en grön. Testa för all del att steka dem men titta på filmen ”Stekta gröna tomater” innan, då kommer de smaka godare.

Sorten ”Rio Grande” är vår trognaste, mest produktiva och en av de mildaste och vackraste tomaterna vi odlar. Fröna har vår vän Inga tagit med sig från Spanien och vi har fortfarande orginalpåsen och frön kvar, trots att det var fyra år sedan vi fick dem. Vi älskar den här sorten! Den är stor, ger mycket kött och perfekt till tomatsås men också god som färsk för tex barn som vill ha lite mildare tomater. Den drabbas sällan av pistillröta i våra odlingar men i år har vi fått problem med  kärnhusen som möglar i tillsynes jättefina tomater. Vi har fått slänga var tredje tomat ibland. Vi tror att det är någon brist eller att det möjligtvis har med sommarens lägre medeltemperatur att göra. Nästa år ska jag testa att tillsätta lite extra stenmjöl och se om problemet försvinner.

Efter att ha läst om pienolotomat-er i ett nummer av tidningen Natur & Trädgård, var det äntligen dags att testa att odla dessa extra hållbara tomater.  Piennolo betyder att man kan knyta upp dem likt ett kluster (piennolo) och förvara dem hängandes i vackra klasar inomhus ända in i decem-ber – januari. Det finns flera sådana slags tomater men det blev ”Principe Borghese som först landade i våra odlingar och den är både god att äta och vacker att titta på. Namnet betyder fritt översatt från Italienska ”Den lilla prinsen” Den har en liten topp längst ut på varje tomat. Den här sorten är också en sort vi vill fortsätta att odla och inte bara för att den är så extremt lagringsduglig utan för att den också är väldigt god. Det är en viktig tomat för våra tomatsåser och utgör tillsammans med Rio basen i vår egen kokta sås.

”Purple calabash” är en mycket vacker och spännande tomat som smakar bra. Tyvärr är den ganska knölig, ja värre än Costeluto Genovese” och denna knölighet ställer till det ganska mycket i mognadsprocessen ( ska visa i ett framtida inlägg). Man får slänga en hel del tomater som blir dåliga men de som blir kvar smakar riktigt gott. Vi är tveksamma till om vi kommer att odla den här tomaten framöver, trist att behöva slänga så många tomater.

Körsbärstomater är kanske bland de mest användbara tomaterna av alla. Perfekta i sin lagomhet som munsbitar direkt i odlingen men också en väldigt smidig portions-förpackning. Dessutom smakar dessa tomater nästan alltid gott, vilket man ganska lätt upptäcker i matffärerna då körsbärstomater blivit omåttligt populära de senaste 15 åren. Den här sorten heter ”Mei Wei” och är riktigt fin i smaken och vad vi märkt, efter ett par års odlade, inte krånglig på något sätt.

Vi har ingen aning om hur den gula ”Brandywine” tomaten kommit in i vår odling. Vi har fått frön av Uta och Stefan till de röda och svarta varianterna av Brandywine och båda intygar på heder och samvete att de inte odlat den gula. Hur som haver, den här tomaten är faktiskt en av de gula tomaterna vi odlat som vi tycker smakar bäst, inte alla frukter, men ibland vid rätt mognad och färg är det en sensationell smakupplevelse. Den här odlar vi gärna igen, trots att avkastningen är ganska låg. I skrivande stund ska en sådan här tomat hamna i stekpannan tillsammans med nyskördad purjolök, delikatesspotatis och äggröra med smält ost.

Tomat i tre mognadsfaser Farbror Grön
Tomaten ”Rio Grande I tre olika mognadsfaser.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *