Din varukorg är för närvarande tom!
Att odla i kokosfiber – erbjudande!
Under mina odlingsår har jag testat olika slags material att odla i. Kokosfiber, som också går under namnet Coir är ett intressant material både för frösådder, omplanteringar och slutplanteringar.
Kokosfiber salufars mer eller mindre alltid som torrvara och behöver blötas upp innan användning, vilket går snabbt. Själva kokosfibern som hos Sneckenström både finns i grov och fin struktur (blocket på bilden ovanför är grov ) innehåller ingen näring och passar bra som den är till både som såjord för frösådd, att rota sticklingar i och som planteringsjord.
Ska man använda kokosfiber som planteringsjord kan man använda både den fina och grova fibern men du behöver även tillsätta fler komponenter , tex mineraler och gödsel för att få till en fullgod odlingsjord ( vilket man också behöver göra i en torvbaserad planteringsjord men som många faktiskt missar). Att tillsätta mineraler och gödsel gäller både vid framställning av omplanterings och slutplanteringsjord. Ska man använda kokosfiber till frösådder eller till sticklingar behöver man dock inga tillsatser. Man blöter då bara upp den och använder den som den är.
Det här inlägget är ett samarbete med Sneckenström. Fokus ligger på kokosfiber och några kringprodukter. Mellan den 25 /4 – 9 /5 får ni 10 % rabatt på alla kokosprodukter samt Grottmans gödsel om ni använder koden Farbror Grön i samband med din beställning. Glöm inte mellanslaget mellan Farbror och Grön. Det finns en mängd olika kokosprodukter på Sneckenström att botanisera bland.
Sneckenströms kokosfiber kommer från Sri Lanka, är tvättad och är en restprodukt från kokosplantager.
Planteringsjord på kokos
Kokosbaserade planteringsjordar är riktigt trevliga att använda vid krukodling. De passar ypperligt för tomat, chili, aubergin, paprika och olika slags gurkväxter. Det man behöver förutom kokosen, som först behöver blötläggas, är mineraler tex ”Nytta basalt” eller ”Tång multimineral”, något slags gödsel ”Grottmans Bat Guano”, och gärna en skvätt pimpsten. Du kan också använda stenmjöl och andra slags gödsel och blanda kokosen med torvbaserad planteringsjord. Det viktigaste är att du tillför mineraler och något slags gödsel.
En del av Sneckenströms kokosprodukter innehåller endomychorriza, vilket i korta ordalag är en svamp som arbetar med växternas rötter så att växten kan växa bättre genom att den hjälper växten att ta upp näring. Dessa produkter brukar vara märkta Rhiza. Vill du veta mer om Mykorrhiza, det är otroligt spännande, rekommenderar jag att ni klickar in på ”Gröna rader” och läser mer.
Mixplanteringsjord
Man kan även blanda ner kokosfiber i vanlig torvbaserad planteringsjord, tex ta hälften planteringsjord och hälften kokosfiber. Det blir en väldigt trevlig jord att odla i. En sådan ”blandplanteringsjord” får en luftig struktur och blir rejäl utan att bli kompakt. Man skulle kunna säga att kokosfiber för en torvbaserd planteringsjord är vad organiskt material är för ett friland eller en pallkragejord. Den skapar en härlig luckerhet.
Små odlingar = mindre block
Har du ett mindre antal krukor tex en inomhusodling eller bara några krukor på en balkong? Då passar de mindre kokosblocken ypperligt för ändamålet. Det var dessa block jag började experimentera med i mina inomhusodlingar av tomater och gurkor. Då experimenterade jag med olika slags mixjordar med gott resultat. Kika gärna in på ”Gurka så odlar vi den inomhus” och ”Odla tomater inomhus”. På bilden med de rektangulära lite mindre kokosblocken syns också krukor i kokos.
Stora odlingar = stora block
De stora blocken av kokos, både fin och grov, ger efter att de blöts upp nästan lika mycket jord som två 40 liters planteringsjordsäckar, 70 liter! Man lägger det stora blocket, som väger ca 5 kg, i tex en skottkärra eller stor blaja och häller på 18 liter vatten.
Odlingens kretslopp
När odlingssäsongen är över skänker kokosfibrerna struktur, kvarlämnade mineraler och gödsel till tex komposten eller som jordförbättring i pallkragar eller på friland. Allt går runt i en odling. Jord omvandlas, förbrukas inte.
Produkterna i detta inlägg finns att köpa på Sneckenstrom.se. Fram till 9 /5 2020 erbjuder Sneckenstrom 10 % rabatt på alla kokosprodukter samt Grottmans gödsel om ni använder koden Farbror Grön i samband med beställningen. Glöm inte mellanslaget mellan Farbror och Grön.
Våra senaste inlägg
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
- Bli av med dina fruktflugor!Under sensommaren och hösten dyker det upp bananflugor, fruktflugor i stort antal hos oss. Bekämpar man dem inte systematiskt förökar de sig lavinartat och du får leva ditt liv bland mängder av flygande och… Läs mer: Bli av med dina fruktflugor!
- Ny version av vår första handbok i grönsaksodling2025 blir det en ny version av vår första handbok i grönskaodling. Boken Alla fingrar gröna kom ut 2015. Nästa år är det precis 10 år sedan och det vill vi fira genom en nyutgåva.… Läs mer: Ny version av vår första handbok i grönsaksodling
- Ta in paprika- och chiliplantorna och skörda fram till julHjälp, mina paprika- och chiliplantor har massor av omogna frukter och snart kommer frosten! Hur får jag dem att mogna? Visst kan det kännas surt att det är först nu när hösten nalkas… Läs mer: Ta in paprika- och chiliplantorna och skörda fram till jul
- Rensa bort gamla solrosorVi tycker det känns tråkigt att de flesta av våra solrosor har blommat över. Genom att ta bort överblommade blommor hoppas vi på mer solrosblomning. I våra odlingar har vi ofta solrosor i… Läs mer: Rensa bort gamla solrosor
- Enkel granola med blåbär och kokosI veckan var det dags att göra egen granola igen. Den här gången fick det bli blåbär och kokos som smaksättare förutom hasselnötter, mandel och äppelmust. Fyll i din mailadress och få en… Läs mer: Enkel granola med blåbär och kokos
- Farbror Grön medverkar på Världens musik och mat på StenhammarLördagen den 31 augusti finner ni oss i slottsparken vid Stenhammar slott i Flens kommun under evenemanget ”Världens musik och mat” där även Kungen och Drottningen medverkar. Vi kommer ha ett bord där… Läs mer: Farbror Grön medverkar på Världens musik och mat på Stenhammar
- Odla vitlök från egen vitlökOm man får en riklig skörd av vitlök kan det vara roligt att spara klyftor till eget utsäde. Att ta egna frön, lökar eller knölar till kommande odlingar är roligt, men också billigt… Läs mer: Odla vitlök från egen vitlök
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar