Din varukorg är för närvarande tom!
Smörgås med sparris och egen Hollandaise
När våren nalkas blir jag ofta sugen på sparris. Detta är en läcker anrättning, särskilt med egengjord Hollandaise.
Ingredienser till 4 smörgåsar
1 knippe färsk sparris
olivolja
1 stor tomat
50 g smör
1 vitlöksklyfta
4 st brödskivor
Hollandaise
3 äggulor
3 msk vitt vin
150 g smör
1 ½ msk pressad citron
salt vitpeppar
Gör så här: Skär sparrisen i bitar och fräs i smör och olja tills det är mjuka. Blanda smör och pressad vitlök med lite salt. Finhacka tomaten. Bred vitlökssmöret på brödskivorna och fördela tomater och sparris jämnt. Gratinera i ugnen på 225 grader tills tomaterna fått färg. Man kan med fördel vänta med att gratinera smörgåsarna tills man kommit igång med såsen. Den ska hällas på precis innan servering och då vill man ha allting varmt.
När såsen ska tillredan börjar man med att smälta smöret och låter det sedan stå och kallna. Sedan börjar man vispa äggulor och vin i ett vattenbad. Det enklaste sättet är att ta en stor kastrull och fylla till hälften med vatten. Ställa den på spisen och låta det börja sjuda. Äggen och vinet har man i en mindre kastrull som man håller i den större kastrullen samtidigt som man vispar. När vinet och äggulorna börjar tjockna tar man av kastrullen. Nu är det dags att tillsätta smöret droppvis eller i en tunn stråle medan man vispar. Häller man för mycket smör eller vispar för dåligt finns risk att såsen skär sig. När smöret är ihällt ska man smaksätta såsen med citron, salt och peppar innan den är klar. Om smörgåsarna inte är klara kan såsen hållas varm i vattenbadet, under förutsättning att det inte blir för varmt där.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Smörgås med sparris och egen Hollandaise”
Åh, så gott!!! Självklart ska man vispa sin egen hollandaise. Nu har jag lagt ut alla mina egna sparrisrecept. Hälsningar Nina, mellan lera och blom ;).
Lämna ett svar