Smörgås med sparris och egen Hollandaise

När våren nalkas blir jag ofta sugen på sparris. Detta är en läcker anrättning, särskilt med egengjord Hollandaise.

Ingredienser till 4 smörgåsar
1 knippe färsk sparris
olivolja
1 stor tomat
50 g smör
1 vitlöksklyfta
4 st brödskivor

Hollandaise
3 äggulor
3 msk vitt vin
150 g smör
1 ½ msk pressad citron
salt vitpeppar

Gör så här: Skär sparrisen i bitar och fräs i smör och olja tills det är mjuka. Blanda smör och pressad vitlök med lite salt. Finhacka tomaten. Bred vitlökssmöret på brödskivorna och fördela tomater och sparris jämnt. Gratinera i ugnen på 225 grader tills tomaterna fått färg. Man kan med fördel vänta med att gratinera smörgåsarna tills man kommit igång med såsen. Den ska hällas på precis innan servering och då vill man ha allting varmt.
När såsen ska tillredan börjar man med att smälta smöret och låter det sedan stå och kallna. Sedan börjar man vispa äggulor och vin i ett vattenbad. Det enklaste sättet är att ta en stor kastrull och fylla till hälften med vatten. Ställa den på spisen och låta det börja sjuda. Äggen och vinet har man i en mindre kastrull som man håller i den större kastrullen samtidigt som man vispar. När vinet och äggulorna börjar tjockna tar man av kastrullen. Nu är det dags att tillsätta smöret droppvis eller i en tunn stråle medan man vispar. Häller man för mycket smör eller vispar för dåligt finns risk att såsen skär sig. När smöret är ihällt ska man smaksätta såsen med citron, salt och peppar innan den är klar.  Om smörgåsarna inte är klara kan såsen hållas varm i vattenbadet, under förutsättning att det inte blir för varmt där.

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Ett svar till ”Smörgås med sparris och egen Hollandaise”

  1. Åh, så gott!!! Självklart ska man vispa sin egen hollandaise. Nu har jag lagt ut alla mina egna sparrisrecept. Hälsningar Nina, mellan lera och blom ;).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *