En laktitsdag som denna vill vi visa upp våra senaste smaksensationer. Med lakritspulver från Ramlösa Lakrits finns smaken kvar i munnen i fler minuter efteråt. Underbart för lakritsälskare. Tidigare i veckan hade vi lakritsprovning här hemma. Lär mer här.
Kolakakor med lakritssmak
Ingredienser:
150 g margarin
1,5 dl socker
1-2 msk
vaniljsocker
1-3 msk sirap
3,75 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 msk lakritspulver
muscavodosocker till garnering
Gör så här: Sätt på ugnen på 175 grader och
blanda smöret och sockret så att det blir så poröst som möjligt. Tag lakritspulvret och blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt därefter alla
ingredienser och arbeta ihop till en deg. Rulla därefter ut degen i 4 st längder
och placera dem på längden på en bakplåt. Platta till dem en aning och skjuts in
i ugnen. Grädda i 10-12 minuter. Ta ut plåten och skär upp längderna i lagom
stora bitar, gärna på diagonalen och sockra dem medan de är varma.
blanda smöret och sockret så att det blir så poröst som möjligt. Tag lakritspulvret och blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt därefter alla
ingredienser och arbeta ihop till en deg. Rulla därefter ut degen i 4 st längder
och placera dem på längden på en bakplåt. Platta till dem en aning och skjuts in
i ugnen. Grädda i 10-12 minuter. Ta ut plåten och skär upp längderna i lagom
stora bitar, gärna på diagonalen och sockra dem medan de är varma.
Tips!
Ibland kan kakdeg bli lite väl ohomogen och falla sönder vid utbaket i synnerhet när man ska rulla den. Oftast har det blivit så när vi använder ett proteinrikt vetemjöl till kakdeg, typ vetemjölspecial. Om det skulle hända så hyvla i ett par skivor smör och ta en skvätt vatten och knåda degen igen. Skynda dig sedan att rulla degen.
Dubbelkaka med lakritssmörkräm
Ingredienser
100 g rumsvarmt smör
0.5 0.5 dl
vispgrädde
2.5 2.5 dl
vetemjöl
strösocker till garnering
0.5 0.5 dl
vispgrädde
2.5 2.5 dl
vetemjöl
strösocker till garnering
Lakritssmörkräm
2 tsk lakritspulver
100 100
g rumsvarmt smör
2 2 dl
florsocker
2 2 tsk
vaniljsocker
lite lakritsströssel
100 100
g rumsvarmt smör
2 2 dl
florsocker
2 2 tsk
vaniljsocker
lite lakritsströssel
Gör så här: Rör ihop smör, grädde och mjöl till en slät deg. Låt stå i kylskåpet i
cirka 1 timme. Värm ugnen till 200 grader. Kavla ut degen, cirka 5 mm tjock, på en mjölad arbetsbänk. Stansa ut
små runda kakor, cirka 2 cm i diameter. Doppa kakornas båda sidor i strösocker och lägg ut dem på en plåt,
smord eller med bakplåtspapper. Pricka kakorna lätt med en gaffel. Grädda kakorna i 5–7 minuter. Observera att de inte ska få färg. Låt
kakorna svalna något och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt.
Vispa ihop ingredienserna till smörkrämen. Bred lite kräm på
hälften av kakorna och tryck försiktigt ihop dem med resten. Förvara kakorna
svalt.
cirka 1 timme. Värm ugnen till 200 grader. Kavla ut degen, cirka 5 mm tjock, på en mjölad arbetsbänk. Stansa ut
små runda kakor, cirka 2 cm i diameter. Doppa kakornas båda sidor i strösocker och lägg ut dem på en plåt,
smord eller med bakplåtspapper. Pricka kakorna lätt med en gaffel. Grädda kakorna i 5–7 minuter. Observera att de inte ska få färg. Låt
kakorna svalna något och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt.
Vispa ihop ingredienserna till smörkrämen. Bred lite kräm på
hälften av kakorna och tryck försiktigt ihop dem med resten. Förvara kakorna
svalt.
Tips!
Det kan vara svårt för kakorna att ta åt sig strösocker ibland. Då kan man doppa dem i vatten, låta dem rinna av och sedan slänga ner dem i en skål med strösocker. Då blir de nästintill glaserade som av rimfrost. Gott och vackert.
Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar