Din varukorg är för närvarande tom!
Vi firar Internationella lakritsdagen!
En laktitsdag som denna vill vi visa upp våra senaste smaksensationer. Med lakritspulver från Ramlösa Lakrits finns smaken kvar i munnen i fler minuter efteråt. Underbart för lakritsälskare. Tidigare i veckan hade vi lakritsprovning här hemma. Lär mer här.
Kolakakor med lakritssmak
Ingredienser:
150 g margarin
1,5 dl socker
1-2 msk
vaniljsocker
1-3 msk sirap
3,75 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 msk lakritspulver
muscavodosocker till garnering
Gör så här: Sätt på ugnen på 175 grader och
blanda smöret och sockret så att det blir så poröst som möjligt. Tag lakritspulvret och blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt därefter alla
ingredienser och arbeta ihop till en deg. Rulla därefter ut degen i 4 st längder
och placera dem på längden på en bakplåt. Platta till dem en aning och skjuts in
i ugnen. Grädda i 10-12 minuter. Ta ut plåten och skär upp längderna i lagom
stora bitar, gärna på diagonalen och sockra dem medan de är varma.
blanda smöret och sockret så att det blir så poröst som möjligt. Tag lakritspulvret och blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt därefter alla
ingredienser och arbeta ihop till en deg. Rulla därefter ut degen i 4 st längder
och placera dem på längden på en bakplåt. Platta till dem en aning och skjuts in
i ugnen. Grädda i 10-12 minuter. Ta ut plåten och skär upp längderna i lagom
stora bitar, gärna på diagonalen och sockra dem medan de är varma.
Tips!
Ibland kan kakdeg bli lite väl ohomogen och falla sönder vid utbaket i synnerhet när man ska rulla den. Oftast har det blivit så när vi använder ett proteinrikt vetemjöl till kakdeg, typ vetemjölspecial. Om det skulle hända så hyvla i ett par skivor smör och ta en skvätt vatten och knåda degen igen. Skynda dig sedan att rulla degen.
Dubbelkaka med lakritssmörkräm
Ingredienser
100 g rumsvarmt smör
0.5 0.5 dl
vispgrädde
2.5 2.5 dl
vetemjöl
strösocker till garnering
0.5 0.5 dl
vispgrädde
2.5 2.5 dl
vetemjöl
strösocker till garnering
Lakritssmörkräm
2 tsk lakritspulver
100 100
g rumsvarmt smör
2 2 dl
florsocker
2 2 tsk
vaniljsocker
lite lakritsströssel
100 100
g rumsvarmt smör
2 2 dl
florsocker
2 2 tsk
vaniljsocker
lite lakritsströssel
Gör så här: Rör ihop smör, grädde och mjöl till en slät deg. Låt stå i kylskåpet i
cirka 1 timme. Värm ugnen till 200 grader. Kavla ut degen, cirka 5 mm tjock, på en mjölad arbetsbänk. Stansa ut
små runda kakor, cirka 2 cm i diameter. Doppa kakornas båda sidor i strösocker och lägg ut dem på en plåt,
smord eller med bakplåtspapper. Pricka kakorna lätt med en gaffel. Grädda kakorna i 5–7 minuter. Observera att de inte ska få färg. Låt
kakorna svalna något och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt.
Vispa ihop ingredienserna till smörkrämen. Bred lite kräm på
hälften av kakorna och tryck försiktigt ihop dem med resten. Förvara kakorna
svalt.
cirka 1 timme. Värm ugnen till 200 grader. Kavla ut degen, cirka 5 mm tjock, på en mjölad arbetsbänk. Stansa ut
små runda kakor, cirka 2 cm i diameter. Doppa kakornas båda sidor i strösocker och lägg ut dem på en plåt,
smord eller med bakplåtspapper. Pricka kakorna lätt med en gaffel. Grädda kakorna i 5–7 minuter. Observera att de inte ska få färg. Låt
kakorna svalna något och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt.
Vispa ihop ingredienserna till smörkrämen. Bred lite kräm på
hälften av kakorna och tryck försiktigt ihop dem med resten. Förvara kakorna
svalt.
Tips!
Det kan vara svårt för kakorna att ta åt sig strösocker ibland. Då kan man doppa dem i vatten, låta dem rinna av och sedan slänga ner dem i en skål med strösocker. Då blir de nästintill glaserade som av rimfrost. Gott och vackert.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar