Kladdkaka med saffran och lingon

Saffranskaka

En jul skulle vi baka en sockerkaka med saffranssmak, men efter gräddningen förstår vi att vi hade glömt att tillsätta bakpulvret. Kakan var gyllene gul och vacker, men oförskämt platt. All annan stress dagen före julafton gjorde att detta mysslyckande kändes allt annat än välkommet. Kakan skulle tas med till släktingens firande att avnjuta till glöggen. Vi beslöt oss att äta upp den misslyckade kakan innan vi bestämde om vi skulle baka en ny. Till vår förvåning hade vi skapat en helt ny variant av saffranskaka. Denna variant hade en len konsistens med en viss kladdighet, mycket saftig och smakrik. Vi bestämde oss att direkt baka en ny misslyckad, men supergod kaka att ta med. Den tidigare hade vi ju redan ätit halva av.

Ingredienser
3 ägg
3 dl socker
2,5 dl vetemjöl, ej vetemjöl special
150 g smör
0,5 g saffran
1 nypa salt

Florsocker och lingon till garnering

Gör så här: Smält smöret och låt svalna något, blanda i saffran i det smälta smöret. Smörj och sockra en pajform. Vispa socker och ägg vitt och pösigt. Blanda i mjölet. Tillsätt saffranssmöret och vispa tills allt har blandat sig. Häll smeten i pajformen och grädda i ugnen på 175 grader i ca 20-25 minuter. Sikta över florsocker innan kakan ska avnjutas.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *