Ingredienser:
75 g smör
2,5 dl mjölk
1 ägg
25 g jäst
1/2 dl socker
2 msk nymalen kardemumma
420 g vetemjöl, ca 6,5-7 dl( vi använder Stora Hällstas kravmärkta mjöl)
En liten nypa salt
Mandelmassa
Grädde
Gör så här: smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. När vätskan är 37 grader så häller du den i en bunke och smular ner jästen. Tillsätt socker, salt, kardemumma och nästan allt mjöl ( spar lite till utbakningen). Knåda degen tills den blir blank och smidig och jäs den under en bakduk i 30 minuter. Dela upp degen 20 lika stora bitar och låt jäsa i 20-30 minuter på bakplåtsbeklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen mellan 10-15 minuter. Låt bullarna svalna och skär därefter bort ett lock från varje bulle, ta ut en bit av inkråmet och blanda med en skvätt grädde och mandelmassa och lägg tillbaka det i håligheten. Vispa grädde och spritsa ut på bullen, lägg på locket och sikta med florsocker.
Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar