Windowfarming – tomat

Då var det äntligen dags att sätta rotade Tiny Tim (dvärgbusktomat) tomatskott i krukor i ett av våra fönster. Tomater behöver inte ha större, längre rötter än så här. Sticklingarna är tagna från tomatplantor som i sin tur var sticklingar som togs från förra årets fönsterodlingar. Under vintern har dessa tomater stått i källaren under lysrör. Det fungerar ibland utan lysrör men det är lätt hänt att tomater dukar under av bladmögel om de får för lite ljus i december/ januari. Vill ni se hur man sticklingsförökar tomat finns ett tidigare inlägg med instruktioner.
I år ska jag testa att gödsla den första planteringen med enbart kravmärkt Algomin, tidigare har jag dessutom tillfört vedaska och hönsgödsel.
 Det ser ut som om krukan är för stor men vänta till maj ska ni får se vad den brett ut sig.

 

Sammanlagt tre sådana här krukor har jag placerat i det här österfönstret. Ca 70 tomater ska varje planta ge ,alltså 210 st.
Johannes Wätterbäck

Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

5 svar till ”Windowfarming – tomat”

 1. Jag är stolt som en tupp eftersom jag har lyckats övervintra några tomatsticklingar för första gången! Fönster + lysrör gjorde susen. Jag hade fler sorter från början, men bara "Black prince" och "Gelbe dattelwein" överlevde.
  Små busktomater är man alltid ute efter, men för mina smaklökar smakar just "Tiny Tim" lite för mesigt. Kompakta och praktiska plantor som brukar ge massor, men jag vill ha extra söta tomater med mycket smak. "Vilma" har jag testat och den smakade lite mer, men ändå inte riktigt tillräckligt. Ja, jag vet att jag är kinkig…
  Superspännande projekt du håller på med, förresten!

  1. Vad roligt att det gick bra. Jag håller med dig, Tiny Tim är inte den allra godaste men den har ett underbart växtsätt inomhus där den blir ca 130cm hög, vilket den aldrig blir utomhus. Jag har inte upptäckt någon annan sort som fungerar i växtsätt på samma sätt i windowfarming. Men jag är alltid på jakt efter nya kompakta sorter.

 2. Hej
  Jag sparade en tomatplanta i höstas och i februari tog jag sticklingar som jag tryckte ner i jord, en del var bara bitar av stammen. Jag kom aldrig till skott med extra ljus men än så länge ser de friska ut. Ser nu att du tar sticklingar av de övervintrade skotten. Är det för att få fler plantor? Blir det färre tomater när du övervintrar? Mina växer väl fort så jag kanske också borde ta skott.
  Tack för alla bra tips. Köpte Tistelvindens chilisås på årets mässa som du tipsade om förra året 🙂
  Maria

  1. Visst är deras såser underbart goda 🙂 Att jag tar sticklingar är för att få plantor tidigt till mina fönsterodlingar och för att det är så kul att inte behöva så från frö. Mina Tiny Tim fyllde 2 år i år och hade det inte varit för en bladmögelepedemi vintern 2012 så hade jag haft plantor som vart igång i 4 år. Att ta sticklingar är också bra när man har rangliga plantor. Då är det bara att kapa av dem och sätta ner dem i såjord och vänta på rötter. Spar man de avklippta som är kvar i krukorna så får man flera sticklingar därifrån så småningom också.

  2. Hej igen
   Jättegoda 🙂
   Har jag förstått rätt, du tar skott på hösten som du sätter i kruka o sedan tar du skott från skotten på vintern o sätter i vatten för att rota.
   En av mina skottplantor blommar nu.
   Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *