Din varukorg är för närvarande tom!
Falafel med broccoli, persilja och koriander
Vi gjorde supergod falafel med broccoli härom kvällen som hela familjen åt med glädje. Här kommer vårt recept.
De godaste bollarna eller falafeln är den som är friterad. Vi har ingen fritös så vi friterar alltid i en kastrull. Som olja använder vi oftast rapsolja. Broccolifalafel kan ätas i en brödrulle med sallad och salsasås eller med bulgur. Vi åt dem nästan som snacks eller mer som en sidorätt skulle man kanske kunna säga. Otroligt gott!
Ingredienser 4 personer
Broccolifalafel
- ca 500 g broccoli
- 2, 75 dl kikärtsmjöl
- 0,5-1 tsk svartpeppar
- 1 tsk salt
- 0,5 dl finhackad persilja
- 1 msk malen koriander
- 1,5 tsk vitlökspulver
Tomatsalsa (ska ej kokas)
- 200 gr finkrossade tomater
- 2 tsk spiskummin, mald
- 1 tsk koriander, mald
- 1 tsk torkad oregano
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1-1,5 tsk salt
- 2 tsk ättikssprit 12%
- ev lite chilipulver
- 1 nypa socker eller annan sötning
Gör så här: Blanda alla ingredienser till tomatsalsan och ställ i kylskåpet.
Grovriv den färska broccolin. Blanda rivet med kikärtsmjöl, finhackad persilja och kryddor. Knåda ihop ingredienserna så att det blir en hyfsat formbar deg. Forma sedan bollar i önskad storlek och lägg på en tallrik. Om du blöter händerna med lite vatten då och då blir det lättare att forma falafel.


Värm upp rikligt med olja i en kastrull på högsta värmen. Ha alltid ett lock nära till hands ifall oljan skulle börja stänka eller i värsta fall ta eld. Har du en termometer ska oljan komma upp i en temperatur på ca 180 grader för att friteringen ska bli perfekt. Om du inte har en termometer kan man testa temperaturen med att lägga ner en miniboll i olja. Börjar den fräsa är temperaturen lagom. Sänk sedan värmen till strax över medeltemperatur. Lägg i 5-8 bollar samtidiga i oljan. När de flyter upp till ytan och börjar se lite mörka ut brukar de vara klara. Ta upp och låt rinna av på ett tjockt lager hushållspapper. Fritera ett gäng nya falafel-bollar.
Tips på recept på andra typer av bollar: Blomkålsbollar, Arancini – friterade risbollar med parmesan, Vegetariska köttbullar
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
- Eterneller – evighetsblommorEterneller är fantastiska blommor. De skapar färgklickar i odlingen och kan dessutom sparas och tokas utan att de tappar sin färg eller form. För många pollinatlörer är de viktiga och inte sällan besöks… Läs mer: Eterneller – evighetsblommor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Falafel med broccoli, persilja och koriander”
är det koriander frö i bullarna eller blad?
/elisabethDet är malda korianderfrön. / Theres
hej
kan man använda fryst broccoli ?
Vänligen // MayaVi har inte testat, testa gärna och berätta hur det blev 🙂
Lämna ett svar