Din varukorg är för närvarande tom!
Saffranspannkaka med skogshallongrädde
Den Gotländska specialiteten ”Saffranspannkaka” skall väl allra helst ätas på ett café i Visby mitt i sommaren. Har man inte har vägarna förbi Gotland går det alldeles utmärkt att laga den själv. Vi gillar att krydda den med lite extra kardemumma.
Ingredienser
¾ dl
grötris
2,5 dl vispgrädde
2,5-3 dl mjölk
½ tsk salt
1 tsk vaniljpulver
2-3 msk
smör
1 pkt saffran
3 msk honung
1 msk malen kardemumma
50 gr finhackad skållad mandel
2 ägg
1 burk skogshallonsylt
Önskad mängd grädde
Gör så här: Koka först upp mjölk och grädde i en
kastrull. Tillsätt därefter ris, smör och salt. Gröten ska sjuda försiktigt
under lock i ungefär 40 minuter. Gröten bränns lätt vid och det är därför
viktigt att röra om ofta. När gröten är klar och riset är mjukt ska gröten
kallna. Gröten får inte blir för tjock och kan därmed behöva spädas med lite mer
mjölk. Stöt saffran i en mortel. Tillsätt saffran, mandel, honung och nymalen
kardemumma i gröten. Knäck i ett ägg i taget i grötsmeten. När alla ingredienser är
blandade, ska smeten bredas ut i en smord långpanna i ett 2 cm tjockt lager.
Grädda kakan i ca 30 minuter i 200 grader. Servera den gärna med skogshallongrädde.
Skogshallongrädde: Vispa grädden till ganska hård konsistens och vänd ner skogshallonsylt efter tycke och smak. Sockra med lite vaniljsocker för en fylligare smak.
Inlägget är skapat genom ett samarbete med Kung Markatta, ett företag med ekologiska livsmedel.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
5 svar till ”Saffranspannkaka med skogshallongrädde”
Topp!
L¨ter väldigt gott!
BirgittaÅhh vad gott det låter, den ska absolut finnas med på julbordet. Jag hoppas våra mexikanska gäster kommer att uppskatta den. Tack för fina recept.
LottaTack 🙂
Mmmm, låter mumsigt!
Kan den tillagas dagen innan eller är den godast nylagad?
Lämna ett svar