Din varukorg är för närvarande tom!
Lingonkola med vanilj och choklad
Vi blev sugna på att få in en syrligare och fruktigare ton i julkolan. Vi testade också att leka lite med två olika smaker, vanilj och choklad. Resultatet blev en kola med tre olika smaker och det är en upplevelse att ta en kola och utröna när de olika smakerna blommar ut på tungan, oftast måste man ta fler bara för att testa i vilken ordning smakerna kommer. Lingonpulvret går att byta ut mot t ex blåbärspulver eller lakrits eller något annat pulver som du gillar. Det går också bra att bara göra en slags kola med pulver på.
Ingredienser chokladkola
1.5 dl kokossocker
1,5 dl råsocker
2,5 dl vispgrädde
1,2 dl ljus sirap
50 g smör
1 msk kakao
1-2 kryddmått salt
1 tsk äppelcidervinäger
En form som tål värme
Bakplåtspapper
Ingredienser vaniljkola
2,5 dl rårörsocker
2,5 dl grädde
50 g smör
2 tsk vaniljpulver
1-2 kryddmått salt
1 tsk äppelcidervinäger
En form som tål värme
Bakplåtspapper
Ingredienser dekoration och syrlig smak
Lingonpulver
Gör så här: Blanda alla ingredienserna till respektive kola i varsin tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt småputtra på svag värme i 25 – 40 min, rör då och då i kolan. Man märker att kolan börjar bli klar när den släpper från botten när man rör i den och att den mer har karaktären av en massa än en sås. När du anser att den är klar klär du in en för dig lämplig form med bakplåtspapper, pudrar botten jämt med lingonpulver och häller i kolasmeten. Ställ formen på balkongen, i kylskåp eller frys för avkylning. När kolan känns fast skär du den i lämpliga bitar. Förvara den i burk med tättslutande i rumstemperatur eller i frysen. Varva varje lager kola med bakplåtspapper så kladdar de inte ihop med varandra.
Inlägget är skapat genom ett samarbete med Kung Markatta, ett företag med ekologiska livsmedel.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar