Odla tomater inomhus utan belysning – hur man går tillväga

Odla tomater inomhus i fönster

För flera år sedan skrev vi ett inlägg om att odla tomater inomhus. Här kommer äntligen nästa del där vi går igenom hur vi gör med sådd, jord, gödsel och omplanteringar.

Det var av en händelse för sisådär 14 år sedan som vi kom på att det går alldeles utmärkt att odla tomater inomhus och få en mycket tillfredsställande skörd. Allt började med ett ovanligt stort antal tomatplantor som vi drog upp i lägenheten i ett burspråk i söderläge. De var tänkta att ta med till vår stuga och dess växthus.Men vi fick inte med oss alla plantor i bilen och blev tvungna att lämna några hemma. Där i burspråket utvecklades plantorna väldigt fint och med pollineringshjälp ( en tops som vi duttade med) blev det mängder med tomater på plantorna. Efter det har vi varje år haft inomhustomater. Ibland så mycket att vi inte sett ut genom fönstret och andra år bara någon planta. När man vet att det blir så bra, är det svårt att helt låta bli.

Lästips: Odla tomater inomhus utan belysning – en introduktion

Vilket slags fönster ska man ha?

Tomatplantor kan bli ganska stora och därför behöver fönstret också var sort. Ju större fönster desto mer ljus på plantorna. Ur ljussynpunkt är alltid ett söderläge bäst, under förutsättning att det inte skuggas av något träd eller byggnad. Men ett österfönster kan också fungera riktigt bra. Där vi bor nu finns inget fönster mot söder, men däremot har vi stora fönster mot öster. Under hela morgonen och förmiddagen är det i princip direktsol. Väster- och norrläge brukar inte ge tillräckligt med sol.

Förutom att solen är viktigt för själva växandet, är det en viktig komponent till blomning och därefter fruktsättning. Så om det blir för dåligt solljus, skulle tomatodlingen kunna bli ett fjasko. Men om man inte testar vet man inte helt säkert.

Jord för inomhusodling

Vi använder uteslutande planteringsjord när vi ska odla tomater inomhus. Ett vanligt problem vid inomhusodling är sorgmyggor. Myggorna är väldigt små och kan lätt förväxlas med blomflugor om man inte är tillräckligt uppmärksam. Själva myggan gör ingen skada, men dess avkommor kan skapa förödelse. Larverna äter nämligen hejdlöst av de rötter som växer i jorden. Ägg finns ofta i planteringsjord på säck. Så när man använder planteringsjord inomhus är risken stor att ens odling blir invaderad. I vanliga krukväxter kan det också finnas ägg.

För att råda bort mot detta omen steriliserar vi alltid vår jord inför all inomhusodling. 150 grader i ugnen i ca 2 h brukar bli bra. Att till exempel låta jorden frysa under vintern, dödar inte äggen har det visat sig. Utöver värmebehandlingen använder vi också nematodpreparat som man vattnar ut på den fuktiga jorden. Det är en bra idé att rent förebyggande och tillsammans med sterilisering av jorden, vattna även med nematodpreparat bland dina krukväxter så att du slår ut ev sorgmyggepopulationer innan du börjar med frösådderna.

Läs mer om sterilisering. och hur det påverkar mikrolivet i jorden.

Sådden

Om man inte vill använda växtbelysning alls behöver man invänta att ljuset i sitt bästa och ljusaste fönster är tillräckligt. Hos oss är det först i slutet av februari eller i början av mars. Sår vi tidigare i fönstren, blir oftast plantorna lite för gängliga. Vill man komma igång tidigare är det alltså växtbelysning som gäller.

Sådden gör vi i vanlig planteringsjord som är steriliserad. Någon tilläggsgödsling behövs inte i början. Flera frön får samsas i samma kruka eller plastbytta och när fröna är placerade vattnar vi rejält. Man ska se att det rinner ut vatten ur hålen i botten. Sedan får sådden stå i fönster på ett fat eller odlingsbricka. Det är viktigt att se till att sådden inte torkar ut, men vattna inte för mycket heller. Lagom är alltid bäst.

Tomatplantor kan av utrymmesbrist dela på utrymme i en och samma kruka.

Omplanteringar

Det är viktigt att plantera om sina tomatplantor så att de dels får större plats att växa i, men också mer näring. Näringen i planteringsjorden håller för 3-4 veckor. Vi brukar göra några omplanteringar per planta innan de slutligen hamnar i den stora finala krukan.

Omplantering 1          

När plantorna är 5–10 cm höga kan det vara dags att göra den första omplanteringen. Vi tar då vanligen krukor i storleken 7–10 cm i diameter och fyller dessa med någon centimeter steriliserad planteringsjord. Sedan gäller det att pilla upp varje enskild planta utan att ha sönder dem. En bordskniv kan vara ett bra redskap i detta läge.

Plantera 1-3 plantor i varje kruka och fyll på med planteringsjord runt om, flera plantor i vardera kruka är bra om man har platsbrist. Se till att de nedersta bladen är precis ovanför jordytan. På så sätt blir plantan så kompakt som möjligt. Efter omplanteringen är det viktigt att vattna igenom krukan ordentligt. Se till att krukan och jorden känns tung och att vatten rinner ut genom hålen i botten, då vet man att den är genomvattnad. Efter omplanteringen får krukan stå i fönstret igen och lapa sol. Vattna regelbundet.

Omplantering 2

Efter två, tre veckor kan det vara lagom att plantera om tomatplantorna igen till krukor som är 10–15 cm i diameter, lite beroende på vilken krukstorlek som användes i den första omplanteringen. Man brukar kunna se att det sticker ut rötter från hålen i botten av krukan när det är dags. Det viktiga är att krukan är lite större än den förra. På samma sätt som tidigare förser vi krukans botten först med ett lager steriliserad planteringsjord och därefter sätter vi ner tomatplantan. Vi tar inte med någon jord från den tidigare krukan utan det är endast plantan som ska ner på den nya platsen. Sedan fyller vi på med jord så högt upp som möjligt. De första bladan ska vara ovanför jordytan. Sedan är det bara att vattna igenom krukan ordentligt och ställa tillbaka i fönstret och därefter se till att vattna då och då.

Om plantorna ränt iväg på höjden, upp emot 40 cm och är oroväckande gängliga kan det var en god idé att utföra en kapning, eller som vi kallar det halshuggning (se nedan) istället för vanlig omplantering.

Halshugga eller kapa vid fotknölarna                                  

Det är vanligt att tomatplantor växer mycket på höjden. Ibland beror det på en kraftigt växande sort, men oftast är det ett bristfälligt ljus som är orsaken. Genom att vid varje omplantering sätta plantorna djupare ner i jorden och krukan kan man få ner höjden. Men ibland verkar det inte ha sådan stor betydelse. Då rekommenderar vi att kapa plantan. På så sätt kommer den att bli tvungen att börja om, ofta med två parallella toppar som växer upp som sidoskott. På det viset blir plantan mer kompakt och buskig.

Stjälken klipper man av precis ovanför ett bladveck, förslagsvis ganska långt ner, ca 10 cm från krukans kant. Stympade plantor kan planteras om ytterligare en gång eller slutplanteras.  

Läs mer om halshuggning av tomatplantor: Därför halshugger jag mina tomatplantor    

Gör två plantor av en

Vill man göra en ny planta av stjälken (sticklingen), sätter man den i ett glas eller en vas med vatten. Efter 7–14 dagar har rötter utvecklats och man kan plantera sticklingen i en kruka med planteringsjord enligt Omplantering 2 eller slutplantera enligt Slutplantering. En sticklingsförökad tomatplanta brukar också bli mer buskig och kompakt.

En stickling kan man ta även om man inte väljer att halshugga sin planta. Då kan man på ett enkelt sätt få fler plantor av samma sort. Perfekt när det handlar om F!.hybrider där man inte kan plocka egna frön. Det går också att övervintra sticklingarna och på så sätt hålla liv i en sort över tid.

Lästips: Övervintra tomater- sticklingsföröka och para favoriterna till nästa år – ta egna tomatfrön och sticklingar

Slutplanteringen

Till den sista omplanteringen, dvs slutplanteringen, använder vi ganska stora krukor som rymmer mellan 5 och 10 liter jord. Fortfarande är det planteringsjord som gäller, men nu kommer plantorna behöva mer näring än vad jorden kan bidra med. Det finns i stora drag två alternativ, antingen förser man jorden med fast näring som räcker hela säsongen eller så vattnar man med någon näringslösning återkommande under hela säsongen.

Fast gödsel i jorden

Vill man använda fast gödsel i jorden kan man börja med att fylla krukan till hälften med planteringsjord. Till 5 liter jord tillför vi 50–70 g gödsel, samt 30–50 g stenmjöl eller Algomin. Därefter sätter vi ner plantan och fyller på med jord runtom.

Tips om fast och giftfritt gödsel, Bat guano: Mikroorganismer – svampmycel och giftfri näring

Flytande gödsel återkommande

Vill man vattna med näring så finns ett flertal näringslösningar på marknaden. Efter gödselskandalen behöver man vara ytterst vaksam och verkligen kolla upp om det man tänker köpa är helt giftfritt, dvs inte innehåller vare sig klopyralid eller aminopyralid. Vi använder oss av Blomstra som är helt riskfritt. På respektive förpackning finns angivelser för vattningen. Använder man Blomstra tycker vi att det blir bäst när vi använder 4 – 6 blomstramått per 5 liter vatten vid inomhusodling av tomater, till plantuppdragning använder vi endast 2 blomstramått vatten per 5 liter vatten.

Lästips om Blomstra: Blomstra – ett riktigt bra flytande gödsel

Stöttning och sorter

När tomatplantorna är slutplanterade kan det vara bra att placera en blompinne så att plantan kan stötta sig däremot när den växer. Blir plantan ganska hög och pinnen för fjuttig behöver man stötta plantan på annat sätt. Vi brukar knyta fast bomullssnören i gardinstången eller fönsterlisten och använda dessa som stöd. Sedan snurrar vi snöret 3–5 varv runt stammen. Vi rekommenderar dvärgbusktomater som tex sorterna Bitonto, Vilma, Totem och Tiny tiger.

Höga sorter är inte att rekommendera när man ska odla tomater inomhus. Men gamla kräftlådor är toppen för vattningen.

Vattning och semestertips

Tomaterna i en fönsterodling kan vattnas både ovan och underifrån. Titta till dem regelbundet. Är vattentillgången ojämn så kan tomatfrukterna spricka. Ställ gärna krukorna i djupa tråg och vattna uppifrån tills det rinner ut vatten i tråget. Fyll därefter på med en liten vattenreserv. Stora tomatplantor som står i ett söderfönster kan behöva vattnas varje eller varannan dag under mycket soliga och varma dagar. Om man ska åka bort behöver man först vattna igenom hela krukan så att vatten rinner ut under. Därefter fyller man upp med vatten i ett odlingstråg eller liknande. På så sätt kan och bör en planta hålla sig några dagar.

Hjälp till med pollineringen!

Tomater är självpollinerande. Allt händer i den lilla struten i blomman. För att hjälpa till, pillar vi återkommande med fingrar, tops eller en pensel på varje blommas strut så att den skakar till. På så sätt befruktas tomatblomman och man kan säkert veta att en frukt kommer bildas. Hjälper man inte till, kan det hända att man få färre tomater. Inomhus blåser det inte och några vibrerande insekter finns inte heller i så stor utsträckning som annars hjälper till. Och glöm inte att det är tomatplantans blad som arbetar med solens energi via fotosyntes, inte frukterna. Stora mognadsstora tomater kan plockas av och mogna i en skål någonstans, de behöver inte solen för att smaka gott, det är plantan som vill ha solen.

Lästips: Därför tar jag in gröna tomater

Lycka till!

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

7 svar till ”Odla tomater inomhus utan belysning – hur man går tillväga”

  1. Hej.
    Jag har övervintrar en Vilma i ett fönster under växtlampa( den har nu 2 gröna tomater☺) . Kan kan kapa toppen av Vilma plantan när den har nåt en viss eller passligt höjd? Den som jag har nu är ca 1 meter hög, tycker den är onödigt hög. Skall inte Vilma vara en tomatsort som är en lågväxande busk sort?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Du kan kpa när du tycker att den blivit för hög och göra en ny planta 🙂

      / Johannes

  2. Profilbild för Stefan Björklund
    Stefan Björklund

    En liten undran ! har hört att man ej skall vrida och vända på de små tomatplantorna när man driver upp dem , de vill ju så gärna dra sig mot solen i fönstrena och blir nästan liggandes 🙂 en del säger att de tar för mycket energi av plantan ?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Det där låter tokigt. Klart du kan vrida dem om du vill 🙂

  3. Profilbild för Eva-Britt Larsson
    Eva-Britt Larsson

    Planerar mina tomater i stor kruka utomhus, är P-jord eller U-jord bäst för ändamålet?
    Eva-Britt

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      P jord men om du har egen kompostjord kan det också fungera

  4. […] mer om hur vi odlar tomater inomhus: Odla tomater inomhus utan belysning – hur man går tillväga, Odla egna tomater inomhus – steg för […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *