Rotfruktssoppa på blandade rostade rotfrukter

Rotfruktssoppa

Vill man göra en riktigt god rotfruktssoppa kan man ugnsrosta rotfrukterna innan. Då blir soppan mustig och smakrik.

Ingredienser för 4 personer

  • 8 dl rotfrukter (tex: 2 dl potatis, 2 dl rotselleri, 2 dl morot, 2 dl palsternacka)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 små lökar
  • 1 msk torkade örtkryddor
  • 2-3 msk olja till ugnsstekningen
  • 8 dl vatten+1,5 grönsaksbuljongtärning
  • Ev 1 dl grädde eller mer vatten om soppan behöver spädas

Gör så här: Sätt på ugnen på 225 grader. Skala och dela rotfrukterna i tärningar. Potatis brukar snabbt bli klar och kan med fördel skäras i större bitar än resten och morot tar lång tid på sig kan skäras i mindre bitar än övriga rotfrukter. Skala löken och dela den i halvor. Skala vitlöksklyftorna. Häll en skvätt olja i en stor ugnsform och fördela rotfrukter, lök och vitlök jämnt. Strö över torkade örtkryddor och ringla över lite mer olja. Rosta i mitten av ugnen tills rotfrukterna är mjuka rakt igenom, ca 30 minuter. Koka upp vatten och buljongtärning eller lika mycket egen buljong i en stor kastrull. Lägg ner de ugnsrostade grönsakerna. Mixa med soppan slät med en stavmixer. Späd med mer vatten eller grädde ifall soppan verkar tjock. Koka upp och låt soppan koka i några minuter. Smaka av med salt och peppar. 

En rotfruktssoppa passar bra som förrätt eller lättare lunch.

Fler goda soppor finns i inlägget: Farbror Gröns bästa soppor

Theres Lundén

1 Comment

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

15 + sexton =

%d bloggare gillar detta:
Farbror Grön

FREE
VIEW