Din varukorg är för närvarande tom!
Farbror Gröns bästa sopprecept
Det är alltid gott med soppa. Det tycker i alla fall vi och varje vecka kan det bli en eller kanske två olika soppor. Här är våra allra bästa sopprecept.
För att en soppa ska bli extra god kan den serveras med någon typ av tillbehör. Här är några förslag:
- Gröna färska blad, tex spenat, basilika, dill, persilja eller kanske koriander
- Rostade solrosfrön eller pumpafrön
- Ugnsrostade grönsaker, gärna skivad broccoli, delad brysselkål eller rosenkål.
- Brödkrutonger stekta i olja med vitlök
- Körsbärstomater
- Vitlöksfrästa champinjoner
- Creme fraiche med riven pepparrot
Krämig spenatsoppa
Ingredienser 4 portioner
- 500-600 gr färsk spenat
- olivolja
- 2 st lökar, tex schalottenlök
- 2 buljongtärningar
- 1 l vatten
- 2-4 dl grädde
- mjöl eller maizena för att reda soppan
- örtsalt
- svartpeppar
- rostade solrosfrön till servering
- creme fraîche till servering
- ev kokt ägg
Gör så här: Fräs spenaten i en skvätt olivolja i en stekpanna. Finhacka löken och fräs i olivolja i en stor kastrull. När löken är mjuk vänder du ner spenaten och tillsätter buljongtärning och vatten. Låt koka 5-10 minuter. Mixa soppan slät och tillsätt grädde. Koka upp soppan och red den med lite Maizena ifall den känns för lös. Servera soppan med en klick creme fraîche och lite rostade solrosfrön. Ringa också över lite olivolja. Det är också gott att lägga i en kokt ägghalva i sin soppa.
Rödbetsoppa med kål
Ingredienser 4 port
Soppa:
500 g råa rödbetor
1- 2 gula eller röda lökar
250 g vitkål eller rödkål
2 msk smör eller rapsolja
1 ½ l vatten
3 grönsaksbuljongstärningar
1 lagerblad
2 msk vinäger
salt & vitpeppar
Pepparrotsgrädde:
Vispgrädde
Riven pepparrot
salt
Gör så här: Skala och finstrimla rödbetorna. Det går också att riva, men vi tycker det blir mycket finare när man skurit fint. Vitkålen strimlas lättast med osthyvel. Skär löken i fina skivor. Fräs allt i smör eller olja i några minuter. Fyll på med vatten och buljongtärningar, lagerbladet och kryddor. Koka under lock på svag värme i 20-30 minuter. Smaka av med vinäger och salt. Vispa grädde och blanda i pepparrot och salt efter smak. Servera denna rödbetssoppa med pepparrotsgrädden och ett gott bröd.
Grön ärtsoppa
Ingredienser
- 500 g frysta ärter
- 1 gul lökev
- 1 vitlöksklyfta
- smör eller olja
- 7 dl vatten (el 6 dl vatten och 1 dl vitt vin)
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 2½ dl grädde
Gör så här: Finhacka löken och fräs den mjuk i smör. Tillsätt buljongen och vinet och låt koka några minuter. Fyll på med vattnet. Använder du inget vin så häller du i allt vatten på en gång över den frästa löken och buljongen. Häll i ärtorna och koka i 5 minuter. Mixa soppan med stavmixer och tillsätt sedan grädden. Koka upp soppan och servera sedan med ett gott bröd och grönkålspesto.
Mustig zucchinisoppa
Ingredienser för 3-4 personer
- 1 stor zucchini
- rapsolja till stekning
- 20-25 körsbärstomater (funkar med en burk krossade tomater också)
- 1 dl torrt vitt vin
- 2 stora vitlöksklyftor
- 5-6 dl vatten
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- örtsalt
- 1-3 msk ljus vinäger
- 2-3 dl grädde
Gör så här: Skär zucchini i centimetertjocka skivor och därefter i klyftor. Fräs klyftorna gyllenbruna i rapsolja. Lägg i finhackad vitlök i pannan och låt fräsa en stund. Lägg det frästa i en stor kastrull. Tillsätt tomaterna hela eller delade och vinet. Låt koka i 5-10 minuter. Blanda sedan i buljong, vatten, vinäger och salt. Låt koka ihop några minuter. Ställ kastrullen åt sidan och mixa soppan slät med en stavmixer. Späd med grädde och koka upp. Smaka av med mer salt, vinäger, grädde eller vatten om det behövs.
Servera din zucchinisoppa med ett gott bröd. Vad sägs om vitlöksbröd med basilika?
Tips!
Har du fryst in hela tomater, funkar dessa väldigt bra att lägga i soppan.
Broccolisoppa med ugnsrostad broccoli och pumpafrön
Ingredienser till 3-4 port
1-1, 5 broccolihuvud
2 potatisar
1 liten gul lök
1 liter vatten
1 buljongtärning
Örtsalt
2 dl grädde
Ugnsrostad broccoli med pumpafrön
0,5 broccolihuvud
någon näve pumpakärnor
någon skvätt rapsolja
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Grovhacka löken, skala och skär potatis och broccolin till soppan i mindre bitar. Koka det i vattnet tillsammans med buljongtärningen. När broccolin känns mjuk tas kastrullen från plattan och soppan mixas slät. Tillsätt grädde och örtsalt och låt koka upp innan servering. Ifall soppan känns för blaskig, red den med lite maizena. Skiva broccolin som ska ugnsrostas i tunna skivor. Fördela jämnt i en ugnsform strö ut pumpakärnor och ringla över olja. Rosta i ugnen tills det fått färg och broccolin verkar knaprig.
Servera denna broccolisoppa med ett gott bröd.
Tips!
Ersätt 1 dl vatten med vitt torrt vin.
Bönsoppa med brytbönor, zucchini och tomat
Ingredienser 3 personer
- 7-8 dl skurna brytbönor ( Vi odlar oftast Blauhilde)
- 2 bifftomater eller 20 körsbärstomater
- 2 dl zucchini skuren i bitar
- 2 stora vitlöksklyftor
- 3 tsk grönsaksbuljongspulver
- 7 dl vatten
- 2-3 dl grädde
- Örtsalt
- Peppar
Topping
Örtsalt, svartpeppar, lättstekta brytbönor och zucchiniskivor, färska körsbärstomater, bladpersilja och timjan.
Gör så här: Avlägsna alla eventuella trådar längs brytbönornas baljkanter. Skär baljorna i mindre bitar. Dela tomaterna, skär zucchini i mindre bitar, grovhacka vitlöksklyftorna. Fräs grönsakerna i lite olja. Tillsätt sedan vatten och buljongpulver. Låt allt koka tills alla grönsaker är genommjuka. Mixa till en slät puré. Blanda i grädde och låt koka upp. Salta och peppra. Verkar soppan för tjock kan mer vatten tillsättas.
Fräs några brytbönor och skivor av zucchini som ska användas till topping. Servera denna bönsoppa med topping och ett gott bröd.
Gulbetsoppa med pepparrotscrème
Ingredienser 4 port
Soppa
- 500 g råa gulbetor
- 1- 2 gula lökar
- 250 g vitkål
- 2 msk smör eller rapsolja
- 1 ½ l vatten
- 3 grönsaksbuljongstärningar
- 1-3 lagerblad
- 2 msk vinäger
- salt
- vitpeppar
Pepparrotscreme:
Creme fraiche
Riven pepparrot
salt
Gör så här: Skala och finstrimla rödbetorna. Det går också att riva, men vi tycker det blir mycket finare när man skurit fint. Vitkålen strimlas lättast med osthyvel. Skär löken i fina skivor. Fräs allt i smör eller olja i några minuter. Fyll på med vatten och buljongtärningar, lagerbladet och kryddor. Koka under lock på svag värme i 20-30 minuter. Smaka av med vinäger och salt. Blanda crème fraiche pepparrot och salt efter smak. Servera denna gulbetssoppa med pepparrotscremen och ett gott bröd.
Jordärtskockssoppa med persilja
Ingredienser
- 300 gr jordärtskockor
- 2 potatisar
- 1 schalottenlök
- 1 msk smör eller rapsolja
- 1 dl vitt vin
- 7,5 dl vatten
- 2 buljongtärningar
- 3 dl grädde
- Persilja
- Örtsalt
- Svartpeppar
Gör så här: Skala jordärtskockorna och potatisen. Skär i bitar. Finhacka löken. Fräs ingredienserna i smör eller olja i en stor kastrull. Häll över vinet och låt koka i någon minut. Tillsätt vatten och buljongtärningarna. Rör om och låt det koka tills allt är mjukt. Mixa soppan och rör i grädden. Låt soppan koka upp och småkoka i några minuter. Smaka av med persilja, salt och peppar.
-ANNONS-
I vår nya bok finns en mängd tips på hur man skördar, lagrar och tillagar över 70 olika grönsaker. Beställ boken på Bokus.se.
Våra senaste inlägg
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
- Bli av med dina fruktflugor!Under sensommaren och hösten dyker det upp bananflugor, fruktflugor i stort antal hos oss. Bekämpar man dem inte systematiskt förökar de sig lavinartat och du får leva ditt liv bland mängder av flygande och… Läs mer: Bli av med dina fruktflugor!
- Ny version av vår första handbok i grönsaksodling2025 blir det en ny version av vår första handbok i grönskaodling. Boken Alla fingrar gröna kom ut 2015. Nästa år är det precis 10 år sedan och det vill vi fira genom en nyutgåva.… Läs mer: Ny version av vår första handbok i grönsaksodling
- Ta in paprika- och chiliplantorna och skörda fram till julHjälp, mina paprika- och chiliplantor har massor av omogna frukter och snart kommer frosten! Hur får jag dem att mogna? Visst kan det kännas surt att det är först nu när hösten nalkas… Läs mer: Ta in paprika- och chiliplantorna och skörda fram till jul
- Rensa bort gamla solrosorVi tycker det känns tråkigt att de flesta av våra solrosor har blommat över. Genom att ta bort överblommade blommor hoppas vi på mer solrosblomning. I våra odlingar har vi ofta solrosor i… Läs mer: Rensa bort gamla solrosor
- Enkel granola med blåbär och kokosI veckan var det dags att göra egen granola igen. Den här gången fick det bli blåbär och kokos som smaksättare förutom hasselnötter, mandel och äppelmust. Fyll i din mailadress och få en… Läs mer: Enkel granola med blåbär och kokos
- Farbror Grön medverkar på Världens musik och mat på StenhammarLördagen den 31 augusti finner ni oss i slottsparken vid Stenhammar slott i Flens kommun under evenemanget ”Världens musik och mat” där även Kungen och Drottningen medverkar. Vi kommer ha ett bord där… Läs mer: Farbror Grön medverkar på Världens musik och mat på Stenhammar
- Odla vitlök från egen vitlökOm man får en riklig skörd av vitlök kan det vara roligt att spara klyftor till eget utsäde. Att ta egna frön, lökar eller knölar till kommande odlingar är roligt, men också billigt… Läs mer: Odla vitlök från egen vitlök
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar