En rödvinssås med timjan, visst känns det höstigt? Hos oss svänger vi gärna ihop en rödvinssås till helgens middag. Vi gillar sås så receptet är väl tilltaget.
Ingredienser rödvinsås till portioner 4
- 4 dl rött vin
- 4 dl grönsaksbuljong
- 2 lökar, gärna schalottenlök
- flera kvistar färsk timjan eller några tsk torkad
- peppar och salt
- 1 msk balcamico
- lite honung
- ev maizena
- en klick smör
Gör så här: Finhacka löken. Blanda vin, buljong, timjan och lök i en kastrull. Låt småkoka tills såsen reducerats till hälften eller mer. Rör om då och då. Man kan sila av såsen, men vi tycker löken är god att ha kvar. Smaka av såsen med balcamico, lite honung, salt och peppar. Om såsen känns för lös kan man strö i lite maizena till önskad konsistens. Se till att röra ner lite i taget. Avluta med att röra ner en klicka smör som bara ska smälta helt, men inte koka med.
Såsen ska avnjutas varm och är galet god tillsammans med hasselbackspotatis och då i synnerhet på potatissorterna Anya och Cherie. Läs mer om dessa potatisar: Vår bästa potatis är korad!
Fler goda såsrecept: Egen röd- och vit kebabsås till vegokebab, Salsa verde – vårt bästa recept, Grillsås med cashewnötter, Örtsås med tångrom.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar