Din varukorg är för närvarande tom!
Signerade exemplar av Skörda lagra laga!

I samarbete med bokus ger vi möjligheten att köpa signerade exemplar av vår senaste bok Skörda lagra laga. Vi hoppas att Skörda lagra laga blir den där gröna julklappen som dominerar under granarna och som används tills den blir sliten. Finns det något vackrare än böcker som används?
Skörda, Lagra, Laga” är en trädgårdsbok som fokuserar på skörden och som är baserad på åratals odlande och matlagande och kom till genom en av våra följare. En vacker dag när vi höll på att utforma vår tredje bok fick vi ett mail på en bok som fattades en medodlare. Det sa klick och vi styrde in vår kreativitet på arbetsnamnet ”Skörda lagra laga”. I denna bok finner du våra bästa recept och självhushållartips utifrån odlarens vardag.
Här beställer du signerade exemplar: Skörda lagra laga
Vi tycker att vi skapat en oslagbar kombination för alla som odlar ätbart och som då och då hamnar i idétorka. Vi hoppas att den kommer till nytta för dig under flera år framöver och att du finner några nya favoritrecept baserade på dina egenodlade grönsaker och nya och enkla skörda och lagringstips. Även för dig som inte odlar passar boken om du vill träda in i självhushållarlivet och inspireras av en mängd gröna recept.

Hur boken är uppbyggd
Vå senaste bok Skörda lagra laga innehåller som våra två tidigare böcker Alla fingrar gröna och Flera fingrar gröna, målningar av Tatiana Shrividova. Grödorna delas in i åtta olika grödgrupper där du kan läsa om hur vi skördar, lagrar samt lagar dem. Emellanåt har vi strösslat texten med enkla odlingstips där man ibland kan gå bet om man inte vet vad som är viktigt att inte missa, man vill ju lyckas med skörden! Kika gärna in på inlägget om Formen för att se hut Tatiana arbetar med måleriet i våra böcker. Fascinerande!
Skörda lagra laga

Skörda
Att kunna skörda smart är inte självklart. För oss innebär smart skördande att man lär känna växten, både växtsätt och vad den pallar med. Går den att lämna kvar när det blir minusgrader eller har man bara en vecka på sig? Kan man genom att skörda den även förlänga skörden eller förkortar man den? När är det bäst att skörda och hur? Lite i taget eller kapa/ gräva upp allting på samma gång? Hur sprider man ut skörden så långt över året som möjligt?

Lagra
Att finna bra lagringsplatser är lite av ett äventyr i sig. De enskilda grönsakerna har sina specifika krav. Någon vill ha varmt för att inte börja gro, en annan kräver kyla för att hålla länge. En del grödor måste ha en jämn fuktighet för att inte bli sladdriga och några kan stå kvar ute i odlingen och förvaras på sin växtplats. Vi har valt att inte fokusera på jordkällare för att många som odlar saknar denna möjlighet och för att vi bara haft den möjligheten under några få år.

Laga
Varje grödgrupp avslutas med ett par sidor av våra recept. Recepten är främst olika smårätter eller delrätter, inga färdiga menyer och vi har samlat våra främsta rätter. De vi verkligen älskar! Kombinerar du dem kan du skapa otroligt goda och smakrika rätter utifrån dina egenodlade skatter. Du hittar även en hel del förädlingsrecept som tex olika salt av dina örter och grönsaker, hur man gör tomatpuré på tomatskalen, syrar sin egen paprika och chilisås och några efterrätter bla vår hysterisk goda rabarberkaka med choklad.
Så länge vi lever kan vi lära
Ingenting i livet kommer gratis. Det krävs mängder av misstag, feltänkt, ahaupplevelser och funderingar när vi vandrar våra vägar genom livet. Beroende på vilka vi är, vilket temperament vi har, hur nyfikna vi är och vilken vilja vi besitter ter sig våra liv så olika. Men en sak har vi alla gemensamt, det tar tid att bli utveckla kunskap och skills. Den här boken har tagit oss mängder av år att skriva, ja själva nerplitandet av bokstäverna gick ju förhållandes snabbt, men det som orden beskriver tog otroligt lång tid att utveckla och skedde av den vardagliga nyfikenheten av att tänja på gränserna och njuta av egenodlade delikatesser.
Vad du än gör under höst och vinter! Städa skonsamt så att du kan skörda länge och väl. Under hela november finns det möjlighet att beställa signerade exemplar.
Johannes Wätterbäck och Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
- Eterneller – evighetsblommorEterneller är fantastiska blommor. De skapar färgklickar i odlingen och kan dessutom sparas och tokas utan att de tappar sin färg eller form. För många pollinatlörer är de viktiga och inte sällan besöks… Läs mer: Eterneller – evighetsblommor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar