Primulor, kan inte få nog av dem

Primula Farinosa

Jag har odlat primulor sedan i mitten av 90-talet och fortfarande tillhör de mina favoritblommor. Jag köper eller tar egna frön och stratifierar dem, dvs gör iordning några sålådor med frön och placerar dem i växthuset i mitten av februari och öser snö på dem. De flesta primulafrön behöver köld för att ett grohämmande ämne ska brytas ner innan fröna kan börja gro. Tänk så smart naturen är. Jag har ca 14 sorters primulor i trädgården, de första blommar i mars och de sista vid midsommar. Jag skämmer inte bort dem med våtbäddar eller surjordspartier utan de som klarar sig i min trädgård är välkomna att stanna kvar, de andra dör bort. Jag tycker att de är lika vackra när de tittar fram med sina bladrosetter som när de blommar. Jag gillar dess växtsätt. En bladrosett, en stängel som sträcker sig upp och blommorna som sitter i toppen. Perfekt liksom. Kika in på Dansk primulaklubb om du vill veta mer.

 ”Primula Denticulata” En del blir så här röda i början av säsongen.

 

”Primula Florindae” ( tror jag)

 

I sådána här upphöjda land planterar jag mina primulor. Vi har vår blomsterträdgård på en rullstenssås och där finns det byggmaterial bara man sätter ner spettet i marken. Nackdelen är ju att det inte är så enkelt att anlägga odlingsbäddar eller rabatter, men när man väl får till det så är det mödan värt. Den här trädgården är orsaken till att jag började odla för över 20 år sedan. Jag skulle bara snygga till den och få den att blomma lite, se hur det blev, nu odlas det överallt.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *