Odlingens fem faktorer
Vad rör sig i en odlingsentusiasts huvud? Vad funderar en matkreatör på om dagarna? I Johannes Trädgårdstankar blommar jag ut i mitt skrivande och filosoferar kring livets små enkelheter eller stundens allvar.…
Odla dahlia – från sådd till skörd och övervintring
I jakten på växter, grönsaker, örter och blommor som fungerar att så kallt, var det dags att ta mod till sig och testa dahlia. Att den var så villig att…
Odla morötter i hink – vintersådd
Jag hade varit nyfiken på att odla morötter i kruka/hink i ganska många år. Men det var först 2021 jag testade det fullt ut för första gången och då även…
”Hej, jag heter Lisa och jag är fröoholic” ”Hej Lisa!”
Vad rör sig i en odlingsentusiasts huvud? Vad funderar en matkreatör på om dagarna? I Johannes Trädgårdstankar blommar jag verkligen ut i mitt skrivande och filosoferar kring livets små enkelheter eller stundens…
Odla sodaört – från sådd till skörd
Något som fascinerat mig länge är växter som växer vid havsstränder. I dagsläget har jag tre olika strandväxter som jag odlar nästan varje säsong. Först ut i mitt utforskande var…
Vindruvan Zilga – så odlar och förökar jag den
Min vindruvsresa började någonstans i mitten av 1990-talet. Det var den baltiska vindruvan Zilga som klev in i mitt liv, även kallad ”staketdruva”. Det var pga min pappa den kom…
Ostronört – från sådd till skörd
Ostronört är som ett veganskt alternativ till skaldjur. Odlar man den själv kan man förhoppningsvis njuta av den i fler år, den klassas nämligen som perenn. Här berättar vi om…
Snälla ljug inte om odlandet!
Vad rör sig i en odlingsentusiasts huvud? Vad funderar en matkreatör på om dagarna? I Johannes Trädgårdstankar blommar jag verkligen ut i mitt skrivande och filosoferar kring livets små enkelheter eller stundens…
Odla bladgrönsaker inomhus
Under vår mörka vinter i Skandinavien är det inte helt fel att skaffa sig färska bladgrönsaker på egen hand genom att odla inomhus. Vi brukar göra på två sätt, antingen…
Jag minns därför finns jag
Vad rör sig i en odlingsentusiasts huvud? Vad funderar en matkreatör på om dagarna? I Johannes Trädgårdstankar blommar jag verkligen ut i mitt skrivande och filosoferar kring livets små enkelheter eller stundens…
Miso – äventyret med att skapa egen umami
Jag har blivit förälskad i miso, den fermenterade bönpastan som härstammar från Japan och jag har lagat den tre gånger de senaste tre åren, både på sojabönor och svenska gråärtor.…
Vem tar växterna och hur skyddar vi dem bäst?
Arbetet fortskrider med att finna metoder och lösningar på hur vi ska få ha växterna i fred. I år testar vi en helt ny teknik i skogsträdgården, inspirerad av en…
Här kan du önska innehåll till Farbror Grön Premium
Då och då kommer vi ta oss an något av förslagen och skriva en artikel kring ämnet!