Palettblad – ta egna sticklingar

palettblad

Det är roligt att ta sticklingar och göra fler plantor av någon växt man gillar. Det här inlägget handlar om sticklingar av palettblad.

För några år sedan fick jag en väldigt fin palettbladsplanta i sommarpresent av en elev. Jag vårdade plantan ömt och njöt av dess skönhet varje gång jag tittade på den. Jag hade nog aldrig sett en sådant vackert bladverk någon gång tidigare. Den levde och frodades en tid tills vi reste bort och drabbades av vattenbrist. Den repade sig aldrig och tillslut fanns det inget hopp kvar för mitt lilla palettblad.

På sociala medier har användare de senaste åren stolt visat upp otroligt vackra exemplar av palettblad. En del är enormt buskiga och stora. Andra har färgkombinationer på bladen så att man häpnar. Folk toppar sina plantor, sticklingsförökar och planterar om. En viss typ av avund väcks i mig av alla dessa vackra palettblad. Jag vill också ha så fina krukväxter. Men är det ens någon mening att försöka en gång till? Hur ska jag komma ihåg att vattna så där lagom mycket?

Nu kanske du tänker att det där med vattning har väl inte Farbror Grön något problem med. Men de flesta av våra krukväxter klarar sig i princip nästan utan vatten, ja vissa stunder. Alla andra plantor, grönsaksplantorna alltså, som inte är utplanterade och växer inomhus eller i växthuset står alla i stora odlingstråg. Där kan vi vattna rejält och sedan suger varje planta upp vatten efter sitt behov. När tråget är helt tomt på vatten fyller vi på med mer.

Vad jag förstår behöver palettblad jämn vattning och skulle egentligen behöva en plats i tråget. Men vem vill ha en vacker krukväxt i ett odlingstråg? Nej, det där med palettblad är nog ingenting för oss.

palettblad

Jag hittar några palettbladsstjälkar

Men så av en händelse hittade jag ett par kasserade palettblad på min lilla hundpromenad. Någon hade bara slängt plantorna eller så hade kanske ett djur dragit iväg med dem från en kompost. Mitt hjärta slog en liten volt. Kanske skulle jag ändå våga mig på att väcka liv i denna snart döende växt. Jag kunde ju bara klippa bort de fula delarna och liksom göra som en vanlig sticklingsförökning. 

palettblad

Sagt och gjort. Jag tog med mig de två plantorna som blivit mer som stjälkar. De dåliga delarna klippte jag av såsom den bruna delen längst ner på stjälkarna och vissa blad som tappat spänst och färg. Därefter även några miniblad som växte utmed stjälkarna.

Man kan stoppa sticklingar i såjord som man håller fuktig till dess att rötterna utvecklas och det är tid för plantering i blomjord/planteringsjord. Vi föredrar dock att sätta dem i vatten. Då kan man lättare se rötterna och när det kan vara läge att plantera i jord.

palettblad

Förfarandet med mina palettstjälkar kan man använda när man vill ta sticklingar från större plantor. Man klipper helt enkelt av en topp eller gren, skalar bort en del blad på den nedre delen av stjälken och stoppar i vatten.

Fortsättning följer…

Läs gärna hur man tar sticklingar av vår favorit krukväxt klockamalva.

Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Palettblad – ta egna sticklingar”

  1. Sitter här och funderar i min egen lilla grotta…är palettblad allergivänliga ?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Helt allergivänliga verkar de inte vara tyvärr. De finns i alla fall inte med på de listor bland allergivänliga växter som vi hitta när vi sökt på google.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *