Skörda smart och få mer skörd på samma planta

Nu under sommaren finns det massor att skörda av i våra odlingar. För att kunna få skörda över så lång tid som möjligt utan att behöva så en massa nytt kan man skörda smart och få ut en extra skörd från plantorna. Det funkar inte på alla grönsaker men en hel del.

Knepet går ut på att en skördad planta ska växa vidare och ge ytterligare skörd. Det gäller alltså att inte dra upp plantan med roten, utan mer knipsa av, klippa eller plocka så att det finns chans för växten att fortsätta sitt växande.

När det gäller att skörda smart brukar vi dela in grödorna och deras olika växtsätt, och därmed även skördesätt, i olika grupper.

Växter som kan klippas ned och komma igen

Dill, gräslök, kinesisk gräslök, persilja, piplök, rucola sår vi helst i tuvor. Då är det sedan lätt att klippa en hel tuva när man behöver. Vi brukar se till att lämna 3-4 centimeter av plantorna så att det finns en god chans att de överlever kapandet. Det är inte säkert att det växer upp mer från de stjälkar som är avklippt, ibland kommer det nya stjälkar som kommer från långsamma frön som grott lite senare och får det lite lättare att växa upp när de får mer ljus. Efter några veckor brukar man kunna börja skörda små blad eller strån igen. Vill man har en redig tuva behöver man vänta lite längre.

När det gäller mangold och stjälkselleri/blekselleri växer stjälkarna upp från en och samma rotknöl. Klipper man av stjälkar, kommer strax nya fram till dess att säsongen är över.

Växter som växer vidare efter att man skurit av stjälken

Det finns en del grönsaker som kan fortsätta växa trots att man skurit av den skördeattraktiva delen. Skär man av kålhuvuden strax under huvudet kommer det inom kort växa fram små blad invid snittytan. Dessa blad kommer inte bilda några kompakta huvuden, men även de bladrosetter som bildas är fantastiskt goda.

Andra typer av kål såsom grönkål, sibirisk bladraps och svartkål kan också ge en mängd nya blad om man skär av stammen. Men det gör vi oftast inte förrän plantorna ser ut att ha gett upp. Fram tills dess skördar vi blad för blad.

Om man tar för vana att skära av sallat, pak choi, purjolök, fänkål och salladskål vid jordytan kan man efter en tid se att växten växer vidare vid snittytan. Det gäller alltså att låta den allra nedersta delen av växten samt rötterna vara kvar i jorden.

När man skördat den första stora broccolibuketten som växer i mitten av plantan och liksom skurit av stjälken, växer strax sidoskott fram. Ju mer buketter man skördar desto mer produceras. Men det brukar bli mindre och mindre sidoskott allteftersom. Tillslut känns plantan bara risig. Då kan broccoliplantan få en nystart om man skär av stjälken helt. Det brukar vi göra när plantorna i princip bara ger oss ytterst små och taniga sidoskott.

Läs mer om att ge broccolin en nystart och få mer skörd.

Något som vi inte provat ännu ute i grönsakslandet, är att skära av purjolök precis vid jordytan. Däremot har vi testat detta på en redan skördad purjo, inomhus. Vi har då skurit bort delen med rötterna och satt den i vatten. Efter några dagar kan man se hur purjon fortsätter växa. Eftersom stumpar från redan skördad purjolök fortsätter sitt växande inomhus torde det fungera likadant utomhus. Något att testa framöver.

Växter som blir större ju mer man skördar

Visst låter det fantastisktt att vissa växter kan bli större ju mer man skördar. Det beror självklart på hur mycket man plockar och klipper av naturligtvis. Nyzeeländsk spenat, trädgårdsportlak och basilika brukar förgrena sig lätt om man nyper av växtdelar precis ovanför ett bladpar. På så sätt kan en planta bli ganska stor om man skördar löpande och bara tar det man behöver för tillfället.

Salvia har också förmågan att förgrena sig efter att man skördat precis ovanför ett bladpar och likaså stevia.

Växter som producerar fler frukter ju mer man skördar

Många fruktsättande växter vill frambringa frön till vilket pris som helst och försöker ivrigt skapa nya ifall andra avlägsnas från plantan. Det kan visa sig genom att nya frukter snabbt bildas om man plockar av de som redan är färdiga.

Baljväxter har en otrolig förmåga att utveckla baljor. Allt eftersom man skördar baljor stimuleras växterna att utveckla nya frukter. Brytbönor, vaxbönor och ärtväxter brukar spotta fram baljor om man skördar flitigt. Allra mest kan man kanske få från sockerärten som man ju skördar platta baljor ifrån. Bondbönor tar ganska lång tid på sig innan baljorna och dess innehåll är skördemoget så just bondböna kanske inte hinner ge så stor skörd trots ihärdigt skördande.

Gurkväxterna gurka och zucchini är också hejare på att producera frukter om man är duktig på att skörda exemplaren i någorlunda liten storlek. Väntar man länge med skörden tar det också längre tid för plantan att skapa nya frukter.

Tomat, chili, paprika och aubergin kan också ge mer skörd om man plockar av färdiga frukter. Det kan såklart bero på när man skördar. Det tar ju sin lilla tid för plantorna att utveckla en frukt till skördestorlek. Skördar man sent på sommaren, kanske plantorna inte hinner sätta nya frukter och få dem stora innan höstens kyla dödar plantorna.

Tomater och paprika (även chili i vissa fall) har en särskild förmåga att kunna mogna efter skörd. Det kan man utnyttja för att få plantorna att få så stor skörd som möjligt. När frukterna är fullstora, de behöver alltså inte ha sin mognadsfärg ännu, kan man skörda frukterna. Om man lägger dem inomhus i rumstemperatur, gärna lite mörkt, kommer frukterna successivt slå över till sin mognadsfärg. Mognar inte frukterna, har man helt enkelt skördat alldeles för tidigt.

När man knycker frukter som är fullstora men inte mogna, får plantorna mer kraft till de övriga frukterna att växa sig stora. I vissa fall kanske plantan kan hinna med att bilda helt nya frukter.

Växter som kan skördas varsamt och ge skörd länge

Vissa grönsaker och örtväxter kan man skörda lite skonsamt för att kunna fortsätta leverera skörd. Växter där man skördar blad tex spenat, grönkål, svartkål, sibirisk bladraps, sallat, timjan, vinterkyndel, dill växer oftast vidare om man bara tar några blad eller knipsar av delar av kvistar. Då får växten en god chans att fortsätta sitt växande och producera mer blad. Kapar man hela plantorna, kan vissa av växterna också komma igen men det tar lite tid. Skulle man knipsa av alla stjälkar på en timjan eller vinterkyndel finns en risk att plantan inte har kraft att leva vidare. Vill man skörda mycket bör man åtminstone se till att spara några stjälkar med blad på.

Har man en lucker jord i sin potatisodling eller kanske odlar i halm, kan man sticka ner sina händer försiktigt och liksom ta någon knöl här och där. Kanske en knöl från varje planta. På så sätt kan man få ihop till en liten måltid och plantorna kan få fortsätta sitt växande.

Flera av grödorna som vi skrivit om i detta inlägg kan man skörda på olika sätt. Det beror lite på hur man vill ha det helt enkelt. Ibland kan man kanske inte skörda smart utan måste skörda på det sätt som är enklast. Odlar man på distans måste man kanske skörda allt på en gång och har man sin odling väldigt nära kan man plocka lite då och då. Det finns nog säkert fler grönsaker och ätbara växter som kan skördas enligt ovan nämnda sätt. Kommentera gärna nedan om du kommer på fler.

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


– ANNONS FÖR VÅR BOK –

Boken Skörda, lagra, laga av Johannes Wätterbäck och Theres Lundén

I vår bok Skörda, lagra, laga finns mängder med skördetips för över 70 olika ätbara växter. Dessutom berättar vi om hur man kan skörda smart och hur man sedan tillagar och lagrar växterna. En ovärderlig bok i dessa skördetider. Välkommen att köpa boken på tex Bokus.se.


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *